sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Syyskuun tunnelmia

Eilen oli ihana päivä. Aurinkoa, ja lempeä syyskuun päivä. Kaupunkimetsässä kävely ei vaatinut pitkiä vaatteita, joten muutama hirvikärpänen tarttui inhasti mukaan. En toisaalta ihmettele, koska meidän kadulla käveli tämän vuoden hirvenvasa, tässä keskustasta noin 3km:n päästä. 


Vahingossa on tullut myös tauko blogimaailmasta. Ollut hieman haipakkaa muussa elämässä. Toki olenhan minä livenä ehtinyt vähän kasvihommiin, vaikka omaa puutarhaa en ole ehtinyt huoltaa ollenkaan. Mustilassa on käyty ja puutarhaa muuten ihailtu. Ylhäällä kuvassa kantopenkkiä. Alhaalla kantopenkin värejä eri kasveista, uusimpina hopeamaruna ja nuo värikkäät tiarellat. Tämä kantopenkki on kovin kuiva, mutta suojaisa. Siksi tätä pitäisi välillä muistaa kastella. 


Hopeavuokko on tässä ollut hengissä jo pari vuotta, ja nyt se on tehnyt uutta juurivesoa. Siihen kävi juuri sopivasti aurinko. 


Tämä tyyppi on taas ostettu katukirppikseltä, jonkun muun maalaama pöllö. 


Samassa penkissä yritys talvehdittaa japaninvaahteraa. Yksi tässä onkin ollut hengissä, mutta jänis sitä on syönyt ja siitä on pikku keppi vain pystyssä.


Kerrottu syysvuokko on ostettu viime vuonna, tämän pitäisi olla Pamina, kasvaa toisaalla. Ihana, että kukkii. Toinen samanlainen on myös kukkimassa, eri aikaan ostettu on myös toisaalla hengissä. Onneksi ei ole halla käynyt pihalla, syysvuokot ovat sille niin arkoja.Tässä alla olevassa kukkasotkussa on yksi korkea syysvuokko kallellaan ja vielä kukkimassa harmaakäenkukkaa. Samassa penkissä on toinenkin syysvuokko, joka ei vielä kukia. 


Ja tässä samaa penkkiä toisesta suunnasta. Erilaisten punahattujen kokoelma vain lisääntyy. Osasyynä on elokuun lopun Mustilan kasvihoukutukset, joihin sorrun usein joka vuosi, vaikka tänä vuonna koetin jo lopettaa erilaisten punahattujen hankkimisen. Myös ensimmäiset syysmyrkkyliljat ovat nousseet.
Samat kasvit toisesta suunnasta. Nuo haaleimmat vaaleanpunaiset ja kerrotut punahatut ovat uusia. Ne voivat siis olla vain tämän loppukesän/alkusyksyn ihme. Ovat nimeltään Sunseekers Blush. Ne ovat matala lajike ja terälehtiä on kahdessa kerroksessa. Katsotaan taas, mitkä punahatut jäävät eloon.Toisaalla taas Magnus punahatut (mitä todennäköisemmin) kukkivat yhdessä sotkussa keltatörmäkukkien kanssa. Perhosia on ollut tänä vuonna meillä yhä harmillisen vähän, mutta näissä keltatörmäkukassa on lähes aina pölyttäjiä, jos sää vain sallii. Kimalaisia varsinkin. Minun preeriani tai leikkiniittyni.Lännenkimikin kukkavarret tekevät siemeniä ja tumma kimikki kehittelee nuppuja. Näitä tummia on olen ostanut kahta eri lajia. Tämän pitäisi olla tähkäkimikki Pink Spike, mutta kovasti vaikuttaa syyskimikki Brunetelta. Toisaalla minulla taas pitäisi olla tähkäkimikki Pink Spike ja sekin on tekemässä vasta kukkavartta, mutta on vielä pienempi, ehkä sen takia, että on vasta viime vuonna istutettu. Mutta en ehkä jaksa näiden kanssa nyt menettää hermojani, vaikka olisivat väärää lajiketta. Ovat korkeita ja leveitä, jos viihtyvät ja on tarpeeksi kosteutta. Minulla on pari näitä liian kuivassa, siellä lähinnä pysyttelevät hengissä. Pitäisikin muistaa siirtää jonnekin, jos keksisin, missä olisi tarpeeksi tilaa.
On nimittäin vielä ostoksia istuttamatta. On ollut tekemistä sen verran paljon, että en ole saanut puutarhavaihdetta kunnolla päälle. Pakko ajaa pian hommiin. Totuttuun tapaan myös sipuleita olen hommannut. Tänä vuonna tilasin paria eri kiurunkannustakin. Ja löysin myös mustilan puutarhapäiviltä yhdeltä harrastajalta juurakkona kasvavaa erilaista kiurunkannusta. Kun tulee näitä pakko saada keksintöjä, niin sitten niitä keräillään. Tämän oranssin punahatun nimen olen jo hävittänyt. Mutta näitä siis on erilaisia ja minulla alkaa olla hengissä jo useita värejä.


Sysyhohdekukat tuovat myös oranssia. Näiden kanssa on ollut välillä haasteita. Olen joskus keskellä kesää luullut näitä rikkaruohoiksi. Nyt olen istuttanut ne siten, että voin unohtaa ne kesällä, kun vieressä toiset kasvit vievät huomion. Ja nämä sitten tulevat esiin kunnolla kukkiessaan. Näiden viereltä uskaltaa parhaiten kitkeä tähän aikaan vuodesta, kun tunninstan, mikä on syyshohdekukkaa ja mikä ei.Syysasteri Patricia Ballard aloittelee kukintaansa nyt. Tämä jaksaa vielä kukkia, vaikka saisi hieman pakkasta.  Nyt sää tuntuu siltä, että viileät säät eivät tule ikinä, mutta viikolla jo oli niin kylmä tuuli, että oli hanskoja ikävä.12 kommenttia:

 1. Mukava kuulla sinusta ja puuhistasi! Toivottavasti syksystä tulee tällainen ihanan lämmin ja pitkä, että ei tule hoppua, vaan saa tehdä pihatöitä omaan tahtiin rauhassa, kun ehtii.
  Ihanat kasvit! Kimikeistä olen vähän kade, täällä on yksi juuri sellainen kitulias, vaikka on niin hyvässä paikassa puolivarjossa kuin suinkin. Voisihan niitä silti hankkia lisää ja istutella eri kohtiin, jos joku vaikka jossain yllättäen viihtyisi paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimikki taitaa pitää siitä, että maa ei ole kovin kuiva. Minulla on yksi todella kituliaasti kasvava kuivalla paikalla. Joskus märkänä kesänä se on ollut rehevä.

   Vahingossa tuli pitkä viive blogiin. Joskus on pää vain ihan täynnä kaikkea muuta, että ei millään riitä enää aika ja energia ja ajatus blogille.

   Poista
 2. Sinulla onkin paljon erilajisia punahattuja. Varmaan tosi kiva, kun saa syysvuokot menestymään ja kukkimaan. Minulla oli tuo ’Pamina’ ja sehän kuoli heti ensimmäisen talven jälkeen. Toistakin lajiketta kokeilin, mutta samoin tuloksin.
  Voi miten kaunis syysasteri.
  Mukavaa syyskuun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen koettanut kasvattaa punahattuja useita vuosia, ennen kuin löysin niiden kanssa systeemin savimaan kanssa. Joka paikassa puutarhaa niitä ei edes kannata täällä kokeilla. Samoin syysvuokkoja en enää laita meidän hallanaralle ja hitaasti lämpiävälle takapihalle. Yksi on vähän siinä rajoilla. Olen tappanut ehkä sellaiset 5-8 syysvuokkoa ennen kuin nämä ovat jääneet henkiin. Puolivarjon pihalla syysaurinkoiset paikat ovat myös hieman kortilla syysvuokoille.

   Poista
 3. Muu elämä tuppaa aina välillä viemään kaiken ajan ja energian puutarhaelämältä. Toivotaan pitkää ja leutoa syksyä, jotta sinäkin saat kaikki suunnittelemasi toimet tehtyä ja kasvit maahan.
  Taisin nyt saada sinulta nimen yhdelle punahatulle eli Sunseekers Blush voi hyvinkin olla Kivipenkissäni kasvava matalampi punahattu.
  Syysvuokot ovat niin kauniita. Ehkä niiden kauneutta lisää vielä haasteellisuus niiden selviämisessä. Hieno tuo syysvuokosta tummaa taustaa vasten.
  Voi, että, Patricia Ballardisi kukkivat jo. Omissani on nuppuja, mutta ei sitten vilaustakaan väristä. Uhkasin kiskoa ne kaikki ylös, mitä tuskin raaskin sittenkään tehdä. Annan niille vielä mahdollisuuden.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sait nimen punahatullesi. Tuo Sunseekers Blush on todella hempeä, ostettu latvialaisilta myyjiltä Mustlan taimipäiviltä.
   Syysvuokot ovat kauniita.Kun tietää, että ne eivät kaikkialla menesty, toki niitä arvostaa enemmän. Patricia yllätti ja taisi avata ekan kukan ihan kuun vaihteessa. Usein se meillä on kukkinut pitkään lokakuulle.

   Poista
 4. Oi, että miten ihania punahattuja! Ja syysvuokko! Pitäisi itsekin vaan rohkeammin ostaa niitä ja istutella eri puolille puutarhaa, jos löytyis piakka missä ne viihtyisivät. Punahattuja on sentään muutamia, mutta syysvuokkoja en ole saanut viihtymään. Niin ikään kimikkini juroo, vaikka mielestäni siirsin sen parempaan paikkaan, mutta en siten vissiinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysvuokkojen ja punahattujen kanssa etsin kauan paikkoja. En näköjään osaa luovuttaa helpolla.Onneksi jatkoin paikkojen etsimistä, sillä nyt olen oikein tyytyväinen. Silti aina jännitän, että ovatko ne hengissä ja mitkä kukkivat.
   Minusta tuntuu, että kaikkien kasvien sielunelämää ei vain aina ymmärrä.

   Poista
 5. Syyskuulla usein vain itselle käy niin että puutarhainnostus etenkin huonolla kelillä lopahtaa ja kaikki muut kiireet tulevat edelle. Onneksi tässä on vielä aikaa sinunkin saada kaikki hankinnat istutettua.
  Toivotaan pitkää ikää sekä syysvuokoille että punahatuille. Harmi kun ovat arvaamattomia talvehtijoita kun muuten niin upeita loppukesästä katsella menestyessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kovin monta eri tapaa saada haluttuja kasveja heittämään henkensä. Talvehtiminen on yksi iso riski. Syyskuu ja lokakuu alkavat minullakin olla hieman jo vähemmän aktiivista aikaa puutarhassa. Toki joskus sitten tapahtuukin vaikka mitä, jos saa oikean vaihteen päälle.

   Poista
 6. Nyt on sää suosinut ja olen tehnyt pitkät päivät arboretumissa, tosin muu puutarha on sitten jäänyt ihan huomiotta. Minäkään en ole nyt ehtinyt paljonkaan olla tietokoneella. Kiva, että olet päässyt taimiretkelle ja muuta kivaa tekemään.
  Peukut sinun hopeavuokolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin ollut paljon tekemistä puutarhassasi. Ja onkin ollut hyvät saat siellä tehdäkin puutarhajuttuja. Taimiretket ovat aina mukavia ja niitä täytyy yrittää aina ujuttaa kesään.

   Poista