sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Lokakuun alkua ja palautumista

 Joka syksyinen hiljentyminen blogimaailmasta on taas kohdallani alkanut. Sitä on tänä syksynä vauhdittanut sairastettu korona. Plussasta on nyt noin kolme viikkoa ja yhä tunnen kehossani, että en ole velä kunnossa. Ja muut kuulevat. Menen aika nasaalilla äänellä. Joten puutarhajumppaa teen vain hieman ja vähän kerrallaan silloinkin. Tänään istutin jonkin verran kukkasipuleita ja samalla kitkin (aika summittain). Vaikka monta pussia meni maahan, on silti aika paljon vielä jäljellä. Kannattiko villiityä taas kerran. Tällä kertaa pitäisi ehkä vielä googlata ennen istutusta pari laukkapussia, että minkä pituisia ne olivatkaan. Laukkoja on pieniä lyhyellä tai pitkällä varrella ja matalia suurella kukkinnolla tai korkealla varrella. 


Onneksi tulppaanien kanssa on aikaa. Haravoinninkin kanssa onneksi on aikaa. Yllä on kelloköynnöksen tämän vuoden ensimmäinen kukka. Vaikka laitoin kelloköynnökselle ihan hyvät varastolannoitukset, se olisi varmasti kaivannut lisää. Lannoitin sitten kelloköynnöstä alkukesällä naapurilta saadulta bokapisulla. Kasvoi kyllä hyvin, kukka-aihiota ei näkynyt ollenkaan. Vaihdoin loppukesällä johonkin vanhaan purkkiin, jossa oli kukkiville kasveille nestemäistä lannoitusta. Sitten alkoikin tulla vasta nuppuja. Ensi vuonna siis tiedän, millä saa kelloköynnöksen tekemään nuppuja, mutta samalla täytyy varmaan tarkkailla myös pituuskasvua. 


Haravointia tulee taas riittämään, kunhan taas keksii, mihin ihmeessä kaikki nuo suuret lehdet taas tunkee. Tarvitsisin selvästi toisen puutarhajätekompostorikehikon. Viime vuotisten lehtien päällä oli tänä vuonna kesäkurpitsaa. Lehdet ovat kaunis tausta maassa keltaisena ollessa myös syysvuokolle (kerrottu syysvuokko todnäk Pamina) ja Makamikin omenalle. Pian toki lehtien väri muuttuu enemmän ruskean sävyisiksi. Myös toinen kerrottu sysyvuokko, toisessa penkissä, (alakuva) availee nuppujaan, tämä on istutettu pari vuotta sitten. Jos pakkanen olisi kovasti jo osunut, ei tämä olisi ehtinyt avata kukkaansa tämänkään vertaan. Alakuvan syysvuokon nimestä ei ole muistikuvaa, sillä en muista, mikä kerrotuista on jäänyt henkiin. Tämäkin voi olla myös Pamina.


Syysmyrkkyliljoista osa on edellisen omistajan istuttamia. Ne ovat kukkineet ihan hyvin, mutta sellaisessa muka kukkapenkissä, joka on pitänyt siirtää jo monta kertaa. Olen niitä alkanut ripottelemaan muihin kukkapenkkeihin. Alakuvassa viime vuonna näihin aikoihin siirretyt. 


Taas nämä alempana kuvassa ovat livenä hieman tummempia ja sipulit ovat ostettu kolme vuotta sitten Mustilan taimipäiviltä ja yksi kukkiva kasvi on jo runsastunut aika hyvin. Tänä vuonna tilasin kaksi erilaista syysmyrkkyliljaa. Toivottavasti ovat hengissä ja muista keväällä, että mistä odotella niiden lehtiä. Waterlilyä en ole muistanut siirtää, siitä on melkein mahdoton saada kuvaa. 


Syyskukkijat ovat kivoja ja tärkeitä. Tänään kuulin kimalaisen pörinää ja se kuului syysvuokosta. Viikolla oli tässä tummalehtisessä päivänsilmässä, syysvuokoissa ja muutamissa muissa kukissa vielä kukkakärpäsiä myös. 


Jos vain ehdin ja jaksan töiden lisäksi, voisi muutamana päivänä aina ottaa muutaman pussin tulppaaneja ja rikkaruohoämpärin mukaan ja tehdä pikkuretken puutarhaan. Vielä olisi istuttamatta yksi muovipussillinen (ei toki yhtä täysi kuin tänä aamuna) sipuleita. Tämä syksy on ensimmäinen oikeastaan ikinä, kun jännään, että saanko homman oikeasti tehtyä. Voi olla, että työviikko vie voimat kokonaan ja hommaa sitten jatkan tulevana viikonloppuna. 

Ja jos en jaksa puutarhaan asti, voin tehdä suunnitelman istuttamisista. Nimittäin tänään huomasin, että en millään muistanut parin kukkapenkin viime keväistä värimaailmaa. Pakko siis tutkia ne kuvista.

18 kommenttia:

 1. Pikaista kunnollista paranemista!
  Suunnittelu syksyn istutuksissa on kyllä puoli työtä. Liian usein huomaan, että vedin työhaalarin päälle ja saappaat jalkaa, ja sitten ihmettelen, millaisiin kasvupaikkoihin nämäkin kasvit oikeastaan pitäisi istuttaa. Olisi ihan viisasta käyttää ensin vaikka puoli tuntia netin ääressä tutkimassa, ja omia kuvia selaillessa, ja puutarhapäiväkirjaakin lehteillessä. Kenties sitä jonakin päivänä on niin viisas.
  Ihastuttavat syysvuokot, tosiaan loistotausta kukille nuo lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli sääkin kohdallaan kuvia ja ulkoilua varten. Suunnittelu on aina sellainen, jossa omalla pihalla liian helposti oikaisee, kun hommiin pääsee kunnolla. Nyt täytyy vähän muistella muutamaa kukkapenkkiä ennen kuin alan kunnolla hommiin. Onneksi kaikki perennat ovat jo minulla maassa, vikan aleostoksen istutin kyllä vasta tänään.

   Poista
 2. Pikaista paranemista ♡ Malttia ja pitkää pinnaa toipumiseen ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään pystyin jo liikkumaan enemmän kuin odotin. Vielä on matkaa täysiin voimiin. Jokaisesta pienestä edistymisestä olen onnellinen.

   Poista
 3. Ihanat myrkkyliljat. Taas ne unohtuivat minulta ostamatta. Kauniisti kukkivat vielä myös syysvuokot ja nuppujakin näyttää olevan vielä avautumatta.
  Toivottavasti vointisi paranee pian täysin ennalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei kaupoista aina vain osteta myrkkyliljoja. Niitä on harvoin myynnissä ja silloinkin usein sellaista, mitä itsellä on jo. Nyt sitten nettikaupoista tilasin pari erilaista. Syysvuokot ovat nyt hienosti kukkineet. Vointi menee sen verran hitaasti eteenpäin, että täytyy itsekin olla kärsivällinen.

   Poista
 4. Onneksi kukkasipulien istuttamisen voi jakaa moneen iltaan, yksi pussi päivää on hyvä tavoite kun toipuu koronasta. Syysmyrkkyliljat ovat ihania, olisi pitänyt älytä tilata niitä jostain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikkea ei tarvitse saada multiin saman tien. Pienimmät sipulit ja narsissit laitoin etusijalle. Syysmyrkkisten eka kukinta voi mennä vähän myöhemmälle.

   Poista
 5. Anna parantumiselle ja kuntoutumiselle aikaa.
  Pihalla riittää syystöitä täälläkin, mutta pikku hiljaa etenen, kuntoni mukaan. Hyvää lokakuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa lokakuuta sinnekin. Onneksi jaksaa jo enemmän ja varmaan taas hierojalla käynti voisi avata taas hartioiden jumeja, joita makaaminen on tuonut. Kunnon mukaan täytyy mennä minunkin.

   Poista
 6. Ota vaan rauhassa ja toivu sairastamisesta. Aika nopeasti sipulit lopulta saa maahan, kun puuhaan ryhtyy tosissaan.
  Meillä sataa nyt kylmää vettä ja tuulee, joten ei tee mieli mennä ulkotöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuleiden istuttaminen on minulla usein sellainen homma, jossa tulee samalla kitkettyä, joten siksi aina joskus siinä kestää. Istutan myös paikkoihin, joissa kasvaa perennoja, joten se on aina sellaista mönkimistä joskus.
   Meilläkin sataa. Olikin taas maa paikoin aika kuiva puiden alta, joten ihan hyvää sade nyt taas tekee myös niille kukkasipuleille, jotka maahan on jo päässyt.

   Poista
 7. Ei näytä koronasta pääsevän helposti eroon. Minä huomasin, että työpäivien aikana ääni käheytyy helposti ja illalla yskittää enemmän kuin vaikkapa vapaapäivinä. Puhuminen on selvästi vielä liikaa, vaikka muuten olo tuntuu jo normaalilta. No, jospa se tästä paranisi vielä. Toivottavasti sinullakin.
  Ihania nuo syysvuokot ja myrkkyliljat! Meillä ei vielä näy piipon kärkeäkään 'Waterlilysta' ja vuokotkin pitävät nuppunsa tiukasti supussa. Onneksi ei ole luvattu pakkasöitä, niin ehkäpä ehtivät vielä kukkia. Omat kukkasipulit sain jo piiloteltua multiin mutta eipä niitä ollutkaan kuin vajaa sata ja niistäkin suurin osa pikkusipuleita, joita meni kourallinen samaan monttuun. Tsempit sinulle sipulien kuoppaamiseen! Pussi päivässä on ihan hyvä tavoite, varsinkin jos siinä samalla tulee kitkettyäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipuminen vie aikaa, kaikilla tuntuu olevan omanlaisensa muoto. Toivottavasti teillä syysmyrkkikset ehtivät kukkia. Pikkusipuleita on ihanan nopea istuttaa.

   Poista
 8. Täälläkin oltu jo reilu viikko puolikuntoisena mutta nyt alkaa selvästi helpottamaan. Toivottavasti sielläkin pian❤️
  Jospa tästä lähtisikin vielä hetkeksi ulos, vaikka aika sateiseltä näyttääkin maisema. Ottaisin muutaman pussin ja sen sangon mukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vointi alkaa olla kohta normaali, vaikka fyysinen kunto ehtikin romahtaa.

   Poista