lauantai 22. lokakuuta 2022

Siemenkirjeen kasvit

Olen ehtinyt kunnolla blogimaailmaan viime aikoina enemmän vapaapäivinä. Onneksi muutama vapaapäivä extraa on tulossa ensi viikolla. Olisi nimittäin hieman vielä puutarhahommia. Haravoitavat lehdet ovat lähes kaikki maassa. Tammen, vaahteran ja hevoskastanajan lehtisotkusta tulee tiivis matto, joka ei maadu ihan tuosta vain.


Eilen sain odotetun siemenkirjeen, jonka Hiidenkiven Minna organisoi eteenpäin. Olin etukäteen ajatellut, että otan vain kahta tai kolmea lajia, kun perennojen kylväminen ei ole ollut minusta niin helppoa. Sain sen pussikasan eilen eteeni ja aloin tehdä karsintaa. Nyt sitten tulen kylvämään ainakin yli 10 uutta perennaa. Mukaan lähtee minulta viittä eri perennaa, koska yhtä perennaa. jota olin varannut, siellä olikin jo (ainakin vielä). Vähiten siemeniä sain talteen lilasta pakkoesikosta, kun en ollut tarpeeksi ajoissa liikkeellä.


Punainen tarhakylmäkukka on mukana myös, sekin kukki tosin vain yhdellä kukalla. Sen verran nuokkuva on kukkansa, että pitää vähän sormella tukea, jos haluaa sen kunnolla kuvata.


Tarhakellukka 'Mai Tai' kukkii runsaasti ja sen siemeniä myös keräsin. Jäin tietysti nyt miettimään, että tuleekohan noista siemenestä varmasti Mai Taita. Lähistöllä kasvaa ihan tavallistakin ojakellukkaa sekä jotain muutakin kellukaa. Ristipölytystä mietin.


Tarhavaleunikon kukkakausi oli pitkä, sillä kaikilla niistä oli useampia sivunuppuja. Yksi kukka ei ole nyt järin pitkäikäinen, nuppujen kautta kukinta jatkuu. Tarhavaleunikkoa myydään myös sinivaleunikkoa. Tämä kuitenkin käyttäytyy kuin perenna, eli ei ole kaksivuotinen, vaan olen itsekin tätä lehtiruusukkeesta jakanut.


Keltatörmäkukka kukkii meillä vieläkin ja se aloitti kukinnan elokuussa. Tämän siemenet ovatkin hieman haastavia. Ne ovat sellaisten väkästen sisällä. Varmasti tämän siemenkota tarttuu hyvin karvaisten eläinten turkkiin ja pääsevät siten matkustamaan uusiin paikkoihin. Oman tontin siementaimet on löytynyt emokasvin vierestä.


Siemenkirje pääsee taas liikkeelle maanantaina, hieman runsaanmpana.

6 kommenttia:

 1. Minäkään en ole vielä aloittanut haravointia. Pitää ensin huristella tammien ja hevoskastanjan ympärillä, jotta saa lehtiä silputtua pienemmiksi.
  Ihania kasveja laitoit siemenkirjeeseen. Tuo Mai Tai näyttää niin viehättävältä. Minä kasvatin 2021 keväällä siemenestä keltatörmänkukkia ja niistä on kasvanut valtavan iso puska perunamaan reunaan, ja pörinä oli hurja koko kukinnan ajan. Kukka on niin pieni ja aika vaatimaton, mutta näyttää vetävän mettä etsiviä puoleensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltatörmäkukka tosiaan voi kasvaa aika isoksi puskaksi ja on tosiaan kovin suosittu kasvi. Se onkin yksi iso syys, että pidän siitä. Kovin niittymäinen kasvi.

   Poista
 2. Ihania lajeja! Varmaan aikamoinen lehtimatto noista puista tulee.
  Kellukat ovat kovia risteytymään, mutta niistähän voi tulla vaikka mitä ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä oli aika helppo kerätä siemeniä. Kaikista kasveista en edes oikein tiedä, missä niiden siementen pitäisi olla.

   Poista
 3. Siemenkirje on liikkunut rivakasti, kuten toivottiinkin. Kiva kuulla, että jollain muullakin meinaa lähteä lapasesta eikä voi vastustaa siemenpussien houkutuksia. Laitoit kyllä itsekin sen verran houkuttelevia lajeja mukaan, että taidanpa napata melkein kaikkia mukaan. Valeunikkoa ja lilaa palloesikkoa en ehkä ota kun niitä on jo mutta nuo loput houkuttaisivat kovastikin. Tulee varmaan taas ongelmia, mihin kaikki taimet aikanaan mahduttaisi :D
  Näissä itse kerätyissä siemenissä on aina se riski, että jälkeläiset eivät välttämättä ole saman näköisiä kuin emokasvi mutta onpahan vähän jännitystä pelissä. Ja voihan jälkeläisistä tulla emokasvia hienompiakin yksilöitä. Siinä se homman jännitys onkin. Kiva odotella kirjeen paluuta takaisin tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kauan malttanut odottaa, että pääsee katsomaan, mitä siemeniä on mukana. Jälkeläiset eivät tosiaan aina ole samanlaisia kuin emonsa. Siemenien kerääminen joistain kasveista on hieman haasteellista, kun ei oikein tiedä, mikä ja missä se siemen on. Näistä kasveista oli helppo myös löytää se siemen.

   Poista