lauantai 17. syyskuuta 2022

Tärkeät näkymät

Olen toipilaana. 2,5 vuotta vältety virus iski minutkin kanveesiin tällä viikolla, eikä mennyt ihan pikkuköhällä ohi. 


Oli tosi ihanaa, että näen ikkunoista puutarhaan tai luontoon. Tämä on myös monella luksusta, olen vasta viime vuosien aikana tajunnut, kuinka vähän suurissa kaupungeissa voi olla mahdollisuutta nähdä omasta ikkunastaan luonnon vaihtelua. Yläkuvassa kuva olohuoneen ikkunasta, jossa toki makoilee myös vettynyt pahvilaatikko ja odottelee, että jaksaisin sen viedä roskiin. Ruska loistaa vielä enemmän, kun aurinko paistaa. Hieman toisesta näkökulmasta näen myös naapurin puita, jotka ovat saaneet keltaista väriä. Alhaalla taas kuva keittiön ikkunasta lähelle keinua, kun kävin lääkekaapilla tai juomassa. Siistimipi penkki olisi, jos olisi leikannut parit ohikukkineet kasvit matalaksi.


Silmä näkee kasvit eri tavalla kuin kamera, joten sisältä tarkennan ihan hyvin syysvuokkoihin.


Ja nouseviin syyskrookuksiin (tai mikä näiden oikea nimi onkaan).


Kun jaksoi olla vähän jalkeilla näki toisesta keittiön ikkunasta takapihalle. Siitä ikkunasta otan aina ajoittain kuvia muutenkin. Pikkasen eri kuvakulmasta näkee pallohortensian vielä muhkeana. Kirsikkapuu estää tällä hetkellä osin sen takana näkyvä perennapenkin katsomista ikkunasta.


Kirsikkapuun toisella puolella näkymä on tämä. Keltaisena penkissä on syysvärityksen saanut  sinikämmen. Se on kasvanut todella suureksi jo. En ole uskaltanut sitä jakaa, mutta nyt ajatus sen jakamisesta on silti ollut enemmän mielessä, kun Katja siitä mainitsi. Pari kertaa olen tässä jo haaveillut multapussien hakemisesta ja lapion heiluttamisesta, mutta keho sanoo vielä, että ei kannata hötkyillä.


Rusokirsikan väritys on ilahduttanut kovasti ikkunasta.


Ikkunasta ei tosin näe kaikkea. Ulkona en ole juuri käynyt kuin roskia viemässä tai postia hakemassa. Tänään vähän kameran kanssa kävelin pihalla ja tutkin myös syysmyrkkyliljojen kohtia. Tulossa on. Yhden syyskimikin näen ikkunasta, se vain on ollut niin kuivassa, että tuskin sen vuoksi tänä vuonna kukkii. Tämä toinen yksilö, syyskimikki Pink Spike taas on voimissaan ja tulee vihdoin myös kuvissa esiin tummuudessaan. Osa vieruskasveista on nyt haaleampia tai muuttumassa ruskaväreihin ja tämä porskuttaa vielä yhtä tummana kuin kesällä. Kukkavanat eivät kestä, jos kunnon pakkanen iskee, mutta tämä ei ole ihan ensimmäisessä tontin hallanurkkauksessakaan.

Nyt on toivottavasti maa kastunut meilläkin vähän syvemmältä, vielä en ole maata istutuslapiolla kaapaissut. Huomenna sen voisi vaikka kokeilla, jotta tietää, miten syvälle sadevesi on riittänyt.

18 kommenttia:

 1. Paranemisia kovasti Sinulle❣️😥 Toivottavasti pääset pian istutushommiin! Onko sipulipuuhat tulossa seuraavaksi? Ihanan näköistä on ja Kimikki on best tummuudessaan vaikkei ehtisi kukkiakaan. Itse asiassa kaupungissa näkee vuodenaikojen vaihtelut tosi selvästi, kun ikkunoista näkyy yleensä vanhoja suureksi kasvaneita puita. Oma kokemukseni 🤗 Mutta oma puutarha on aina se rakkain. Ihania pihapuuhia Sinulle toivotellen 🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tänään ollut jo tosi paljon parempana ja ekat n 100 pikkusipulia sujahti maahan kevyesti. Sen jälkeen kyllä tarkoituksella pidin taukoa ja kuuntelin oloa. Huomenna saatan jatkaa kyykkimistä.
   Joissain kodeista näkee suuria puita ikkunoista, uudet asuinalueet ovat joskus hieman kaljuja pitkään.
   Ikkunanäkymät ovat ruskan aikana taas hellineet.

   Poista
 2. Saiko korona vihdoin sinut kiinni? Kiva idea kuvata ikkunasta oman puutarhan näkymiä. Usein tulee ikkunasta istutuksia katseltua, mutta harvemmin edes ajattelee saman kuvaamista.
  Kaivoin sinikämmenen ylös viime syksynä, kun se alkoi jäädä pahasti rhodon alle. Pelkäsin sen menehtyvän talven aikana, vaan onneksi ei. Nousi keväällä entistä ehompana uudessa paikassa ja kukkikin runsaasti.
  Paranna ensin itsesi. Lapiohommat kyllä odottavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona tosiaan nappasi. Ja otti ihan hyvin kiinni. Onneksi ei ollut pahin versio.
   Tänään olin ihan voimissani ulkona ja otin sinikämmenestä jo jakopalan. Ei ollut onneksi niin paha rasti. Mutta tulin ajoissa ulkoa lepäämään. Ennen kuin väsytti.
   Nyt tuli ikkunoista katsottua entistä tarkemmin ulos, kun alkoi ruska väritystä tulla enemmän.

   Poista
 3. Ensiksi toivotan pikaista paranemista sinulle. Ikkunan läpi tulee itsekin aina välillä kuvia napattua. Etenkin yläkerrasta, josta kuvatessa puutarhasta saa hieman paremman yleiskuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, alan kyllä olla selvästi jo parempana. Vaikka varmaan yskä onkin kauan. Ylhäältä saa tosiaan parempia yleiskuvia.

   Poista
 4. Muista toipua rauhassa, voi kestää tosi pitkään. Meillä on saatu sadetta mutta maa on pintaa syvemmällä rutikuivaa. Kaikki istutuksia on saanut kastella. Rusokirsikka on nyt upeana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään maa ollut mitenkään märkää. Onneksi sentään pari pientä sadekuuroa tuli lisää.
   Aika rauhassa otan, vaikka vähän jo teenkin. Olen monia tunteja vain ollut.

   Poista
 5. No voi, nytkö se sitten osui sinun kohdallesi? Kommenteista jo huomasin, että olet toipumaan päin. Pidetään peukkuja, ettei tule mitään jälkitauteja.
  Teillä on jo kivasti ruskaa. Kuiva kesä taisi vauhdittaa ruskaantumista. Meillä on nimittäin vielä hyvin vihreää ja vasta ensimmäiset puut alkavat hiljalleen kehittää ruskavärejä. En keksi muuta syytä vihreydelle kuin sateisen kesän. Toivottavasti olette saaneet jo tarpeeksi sadetta. Mukavampi istutella kukkasipuleita pehmenneeseen maahan kuin kivikovaan ja rutikuivaan käppyrään.
  Tsempit toipumisen loppumetreille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuiva kesä kyllä varmasti vaikutti ruskaan. Meillä on maa hieman kostunut, mutta ei se vielä kunnolla märkä ole. Saa nähdä, miten syksy jatkuu.

   Poista
 6. Tsemppiä toipilaalle ja malttia olla osallistumatta rankkoihin puutarhapuuhiin! Ikkunan takaa on toisinaan ihan mukavaa katsella omaa puutarhaansa, sieltä myös näkee asioita eri tavalla. Joten mukavia katseluhetkiä lepopäiviin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin nyt töihin palaamiseen jälkeen antanut puutarhan olla ihan rauhassa. Yksi kuormitus kerrallaan. Ikkunafiilistely on ihan hyvää vaihtelua.

   Poista
 7. Muistat varmasti käyttää malttia toipumiseen, jotta jälkitaudit eivät yllätä ikävästi. Sairastaminen on aina kurjaa, mutta toivottavasti olet jo voiton puolella.
  Ikkunanäkymät ovat tärkeitä ja on etuoikeus nähdä ikkunoista luontoa, vehreää ja kaunista - sehän ei ole mikään itsestään selvyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunanäkymät ovat kyllä etuoikeus. Maltilla täällä toivun.

   Poista
 8. Kiva kuulla että tauti on helpottamaan päin!
  Ikkunanäkymät ovatkin tosi tärkeitä, sillä ihan aina ei ehdi tai voi olla pihalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tauti helpottaa, vaikka sitkeässä taitaa olla lopullinen parantuminen. Ikkunoiden äärellä tosiaan on monestakin syystä.

   Poista