maanantai 27. kesäkuuta 2022

Ensimmäisiä kiinanpioneja ja niiden kavereita

Kiinanpionien aika on alkanut/alkamassa ja menee varmasti näillä lämmöillä myös tiivissä tahdissa. Keinun vieressä on penkki, jossa kasvaa rungollinen syreeni, se Moskovan kaunotar, jonka tosiaan piti olla jotain muuta. Nyt sen kukat ovat jo ohimeneviä. Sen sijaan nyt näkyy väripari tai väritrio, joka oli mielessä minulla silloin joskus, ehkä vuonna 2020 tai 2019. Näin tämän espanjankurjenpolven Wargrave Pinkin ja ajattelin sen kylmästä sävystä, että se voisi sopia jonkin Coral-pionin kanssa. 


En pitkään pitänyt mistään persikan värisistä kasveista (ruskeat ovat kauniita), joten en heti lämmennyt muiden Coral Charm-pioni ihasteluille. Kunnes näin sen livenä. Se olikin ihan kaunis. Ja suuri. Ostin kuitenkin Pioni Coral Sunsetin, joka avasi tänään kukkansa. Ja on tässä jo menossa nukkumaan, kun kuva otettu aika myöhään tänään.


Näiden kanssa samassa penkissä on jännän värisin lehdin Heucera Carnival Marmelade, joka kukkii myös jotenkin samaan sävyisin kukin. Tämäkin on muuten ostettu nimilapun kanssa jostain syys/kevät/kausikukkalajikkeista. Ja minä tungen ne aina perennapenkkeihin.


Minulla on muuten lähes kaikki keijunkukat talvehtineet maassa, osa vain runsastuu. Osa on meinannut jäädä toisten alle tai varjoon, eivätkä kaikki ole täysin pulskistuneetkaan. Muutamia olen jakanutkin, joko omaan puutarhaan tai sitten muille. Minulla alkaa olla erivärisiä keijunkukkia ihan kohtuullinen määrä. Kaikkien lajikkeita ei vain ole tallessa. Viime vuonna kirjoitinkin niistä ja yksi luulemani keijunkukka onkin ollut Tellima. Sitten siihen päälle on vielä haltiankukkia, jotka voin taas iloisesti sekoittaa näihin.  

Takaisin siis tähän hetkeen. Eli tässä kuvassa on keijunkukka Carnival Marmeladen lehdistö, kukka sekä pioni Coral Sunset. Tuonne keijunkukkien lomaan on muuten laitettu yksi lasten kivikokoelma jemmaan. Kun kaikkea ei voi säästää ja iso kasa kiviä sisällä alkaa olla jossain vaiheessa ongelma, on hyvä tallettaa niitä talteen kukkapenkkiin, jos sitten joskus niitä sieltä haluaa kaivaa. Suurin osa on siis aivan tavallisia kiviä, aivan tavallisilta esim. metsäretkiltä. 


Ja samaa penkkiä toisesta näkökulmasta, jossa näkyy myös vasemmassa reunassa kiinanpioni Pecherin ensikukinta. Aika kärsivällinen täytyy usein olla pionien astiataimienkin kanssa, saatikka juurakon tai siementaimen.


Pecher on taas tässä. Avautunut tänään. Tämä ei ole ihan samaa värimaailmaa, mutta eipä se haittaa. Tähän penkkiin on vielä avautumassa yksi pioni, joka saattaa olla siirtelyjeni tuotosta tai sitten muistiinapnoistani löysin tiedon, että olen laittanut tähän pikkuisena ostetun siementaimen, joka on kerätty Bowl of Beautysta. Ostettu muistaakseeni eurolla tai kahdella jonkun taimitapahtuman yhteydessä. Sellainen pieni siementaimi näyttää niin viattoman pieneltä, että ei kohta tajuakaan, että kaikki penkit ovat täynnä pioneja, joille ei ole tapeeksi kasvutilaa. Onneksi on lapio olemassa ja voi aina kaivaa lisää penkkejä.


Tässä penkissä värimaailmaan sopii vielä tuleva Mustialan ruusun kukinta sekä Austin ruusu Princess Alexandra of Kentin kukinta (paleltui maata myöten, mutta 3 nuppua näkyy). Värimaailmaan tulee kuitenkin muutosta, kun vahvempia värejä tulee myöhemmin, kun tummat ritarinkannukset aloittavat.  Tai mahdollisesti jo samaan aikaan. Nyt kehittyy hurjalla hopulla moni perenna. 


Olen alkukesän kirjoittanut blogia vähän harvemmin ja kun alkaa olla kamalasti asiaa, menee kirjoittaessa kamalasti aikaa. Jos tämä onnistuisi näin pilkkoen vähän paremmin. 

10 kommenttia:

 1. Todellakin hieno väriyhdistelmä tuo espanjankurjenpolvi ja coral -pioni! Siihen kun vielä lisää keijunkukan herkät kukinnnot, on siinä valmiis kimppu! Kaunis on myös Pecher, minulle uusi pioni.Coral pionit kolahtivat itselle heti ensi silmäyksestä, persikkansävy on kauniin pastellinen. Ovat kivan varhaisia lajikkeita, kukkivat parasta aikaa omassa penkissänikin. Blogin kirjoittaminen ja toisten blogien lukeminen vaativat aikaa, jota tuntuu koko ajan olevan liian vähän. Ei tästä stressiä pitäisi ottaa, mutta välillä harmittaa, kun ei vaan aika riitä! Nautitaan puutarhan kukkijoista ja rakennellaan uusia väripareja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut värit mätsäävät, vaikka eivät olisi ihan samaa sävyä. Minä lämpenen joskus joillekin kasveille vasta vuosien myötä, joskus taas sekunneissa. On hauskaa, että pioneissakin on eri aikaan kukkivia. Kaikki kukinta ei ole kerralla ohi.

   Poista
 2. Espanjankurjenpolvessa on muuten aika kiva sävy yhdessä korallinväristen pionien kanssa, tajusin sen nyt tästä kun kirjoitit siitä. Minä ihastuin heti korallinvärisiin pioneihin, omat taitaa olla lajiketta Pink Hawaiian Coral mutta minusta nuo korallinväriset näyttävät kaikki aika samoilta. Pioni on taimena pieni ja miten iso siitä kasvaa, se monesti yllättää.
  Ihana kuulla, että Austin-ruus on hengissä ja paleltumisesta huolimatta kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat pienenä niin viattoman kokoisia. Tuo kurjenpolven väri sopii tosi hyvin korallin värisiin pioneihin. Kaikkien pionien värit eivät aina pysy samana, joten jännä nähdä, miten väriparin käy, kun pioni vanhenee.
   Austin ruusu yllätti postiviisesti.

   Poista
 3. Ihana värimaailma! Kauniin pehmeänpunainen ja lämminsävyinen.
  Pioneille on tosiaan vaikea varata sitä neliömetriä, jonka ne lopulta tarvitsevat, kun pientä taimea on istuttamassa. Ihanaa, että Austin-ruususi on hengissä!
  Blogijuttuun kuluu äkkiä tunti ja toinenkin. Näinä päivinä teen sen mielellään siestan aikaan, kun on päivän kuumin hetki.
  Olen aika kade tuosta keijunkukkien viihtyvyydestä! Mutta täällä taasen viihtyvät monet muut, joten pitää vain keskittyä niihin. Korallikeijunkukka sentään täälläkin onneksi pärjää, se tuntuu olevan helpompi kuin ne monet muut lajikkeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kasvit loistavat kauas. Eivät huku taustaan tai massaan tai varjoihin. Blogiin kirjoittaminen vie tosiaan aikaa. Eikä sitä aina ole. Eilen oli niin tuskaisen kuuma, että kirjoittelin samalla, kun yritin saada kotia viileämmäksi.
   Keijunkukat ovat ihmeekseen viihtyneet. Nekin, joiden kanssa olen ollut skeptinen. Sinulla taas tosiaan viihtyy todella moni arka kasvi.

   Poista
 4. Hyvin toisiinsa natsaavat värit kurjenpolvella ja pionilla. Minullakin suurin osa pioneista aloitti kukintansa. Näillä helteillä kukinta onkin varmasti melko nopeasti ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, kuinka kauan pioneissa terälehdet ovat kiinni. Onneksi ne avautuvat eri aikaan ja osassa on sivunuppuja myös.

   Poista
 5. Korallinväriset pionit ovat kauniita, samoin tuollaiset hempeät, kuten 'Pecher'. Yllättävän nopeasti nuo pioninkukat lähtevätkin aukeamaan tällaisella kelillä. Meillä oli eilen aamupäivällä vielä kaikki tiukalla nupulla ja iltapäivällä ensimmäinen oli jo aukeamassa. Tänä aamuna melkein avonaisia kukkia oli kolme ja illalla varmaan muutama lisää. Onneksi sivunuput pidentävät kukinta-aikaa. Mukavaa kuun vaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pioniaika ei mene ihan heti, kun pionit aloittavat vähän limittäin ja osa on varjommassa, osa auringossa. Pioneja täytyy joka päivä ihastella.

   Poista