perjantai 24. kesäkuuta 2022

Tarhavaleunikoista ja vähän muustakin

 Oikein mukavaa juhannusta! 


Koska lämpöä on tulossa, aloitin tänään puutarhapuuhat aamulla, kun ei ollut hiki ja teki mieli. Nyt sitten vähän kadun, että meni parin kasvin siirtelyksi, sillä kuumalla niiden kastelu voi silti olla vähän turhaa tekohengitystä. Toivottavasti muistan kastella, ja eivät kupsahda. Sentään näiden tarhavaleunikoihin en koskenut. Niitä sitten jaan tai siirtelen ainoastaan loppukesällä. Se hyvä puoli on takapihalta, joka on pohjoisrinne, että suurin osa kasveista kumartaa etelään ja aurinkoon päin. Kasvimaalta näistäkin näkee vain takapuolen.


Helle taitaa meillä on juhannuksen teema. Kova auringonpaiste tekee kovat varjot. Silti alakuvassa vähän pilkistelee myös sinivaleunikot, jotka kukkivat hieman alempana kuin esim. punaisena kukkivat keijunkukat. Lammikko jää kaikkien noiden kasvien taakse alemmalle tasolle.


Lammikossani on ihana yllätys. Lumpeen lehti on tullut esiin. Ostin viime syksyllä Viherpeukaloiden myymälän alesta yhden lumpeen samalla reissulla, kun käytiin Mustilan taimipäivillä. Ajattelin, että -70% hinnalla voi kokeilla. En edes uskaltanut vaihtaa vettä altaaseen, vaikka jossain vaiheessa lammikko oli ihan karsean näköinen. Naapurin kanssa kierreltiin Loviisan avoimia puutarhoja ja eräs vanhempi puutarhaharrastaja kertoikin, että oman lammikkonsa siitepölyt ja muut kyllä menevät aikanaan pohjalle ja myös lumpeiden ravinnoksi. Jos haluan suihkulähteellisen vesiaiheen, täytyy se rakentaa sitten muualle. Nyt jännään, mikä toinen varsi tuolta on tulossa pintaan. Tähän kuvaan, lammen pintaan, heijastuu sinivaleunikoiden, siis tarhavaleunikoiden, varjo.


Nämä tarhavaleunikot, kuten esim idänunikotkin, kuorituvat jännästi aina niiden nupuista. Joskus näiden nuppujen kuoret löytyvät kasvin juurelta. Tässä toisaalla kasvavan tarhavaleunikon nuppujen kuoriutuminen menossa.


Myös tuoksulaukka vai onko se hajulaukka kuorituu nupustaan ja jättää tuollaista kalvon näköistä riekaletta jälkeensä. 
Meillä on puutarhassa maa vielä kostea sateisen kesäkuun jäljiltä. Nyt tulee paljon lämpöä, joten ensimmäiset kiinanpionit voivat tässä parin päivän aikana vaikka avautua. Ainoastaan tontin alkuperäinen tarhapioni on toistaiseksi kukassa. Nyt voi käydä tekemässä monta puutarhakierrosta päivässä juhannuksen aikana. Näkee, mitä puutarhassa tapahtuu reaaliaikaisesti.

10 kommenttia:

 1. Kiva, että lumme on hengissä. Vaikka ostaisi -70% alesta kasveja, niin kyllä niiden silti toivoo lähtevän kasvuun. Nyt on luvattu sellaista hellettä, että eipä tule äkkiä mieleen toista vastaavaa juhannusta. Kiva, kun on vihdoin lämmintä, vaikka esim. pionien kukinta meneekin nopeasti ohi. Onneksi sentään saavat (ehkä) kukkia ilman rankkoja vesisateita tai tuulenpuuskia. Kivaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumme on ilahduttanut kovasti. Kauan mietin lammikkoa, että tulisiko sinne lumme vai pieni suihkulähde. Sitten tuo lumme kuitenkin vei voiton ilmestymällä alennuksella eteen. Niin pieni lammikko, että molempia en oikein sinne mahduta.
   Ensimmäinen kiinanpioni on aukeamassa, tuleva viikko availee niitä lisää varmasti näillä säillä.

   Poista
 2. Hyvää juhannusta, vaihteeksi erittäin lämmintä sellaista. Oliko lumme koko talven lammikossa vai talvehtiko muualla? Pionien pääkukintaa odottelen alkavaksi, ehkä se alkaa kun tulee helteen jälkeen sateet. Hajulaukat kukkivat tänä vuonna hyvin, jopa yksi jo kuolleeksi luulemani on herännyt henkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kolmas aurinkoinen ja lämmin juhannus putkeen, mutta ehdotommasti kuumin. Lumme talvehti riskillä lammikossa, vaikka siellä on ehkä 80-100senttiä se syvin kohta. Sain entiseltä työkaverilta tähän rohkeutta, jonka lammikkossa itse vaeltaneet lumpeet ovat talvehtineet noin 80cm syvyydessä.
   Minulla hajulaukkojen penkki oli syksyllä uudistuksessa, en yhtää tiennyt, että onko siellä enemmän hajulaukkojen vai ukkolaukkojen sipuleita. Molempia oli. Hyvä, että hakulaukat kukkivat siellä hyvin. Meillä on ehkä vähän vaisumpi tuosta mylläyksestä johtuen.

   Poista
 3. Nyt riittää lämpöä ja pitkä jakso on luvassa. Minäkin odotan hajulaukkojen aukaisevan nuput, laitoin vasta ekaa kertaa syksyllä niitä maahan.
  Pionit avautuvat ihan pian, muutama on jo avannut nuppunsa.
  Mukavaa juhannusta vielä huomisellekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä jakso lämpöä näyttää sääennuste. Lyhyempikin hellejakso voisi olla riittävä. Näillä mennään, mitä saadaan. Nyt vain on pakko malttaa kasvisiirtojen kanssa. Sormet syyhyäisi muutamiin.
   Pionien avautumista odottelen minäkin. Ensimminen kiinanpioni on varovaiksesti avautunut. Sen lajike on vain arvoitus. Kohta sitten avautuu muitakin.

   Poista
 4. Tarhavaleunikkojen avautumista on ihana odotella ja avautunut kukinto on niin hätkähdyttävän sininen, että sen haluaa ehdottomasti nähdä! Nyt alkavat hirmuhelteet kiihdyttävät kukkijoita ja joku saattaa ehtiä kukkia ennenkuin puutarhuri ehtii paikalle! Toivotaan lumpeellesi pitkää ikää! Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavia kesä/hellepäiviä myös sinne. On ollut aikamoisen lämmintä alkukesään verrattuna. Ja täytyykin kasvien tila monta kertaa päivässä.

   Poista