sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Kaksi eri todellisuutta

 Vaikka tämä on pääosin puutarhablogi, en nyt voi olla kirjoittamatta myös omista mietteistäni keskellä taas yhtä mullistavaa kevättalvea. Maailma tuntuu järkkyvän nyt jatkuvasti, ja täytyy vain yrittää pysyä kyydissä.

5.9.2021 Kesken jonkun projektin. 

Olen syntynyt Etelä-Karjalassa, asunut ihan itärajalla lapsena ja nuorena, ja siellä rajavartijan lapsena. Olen myös asunut armeijan alueella osan ajan alaikäisyydestäni. Sukuni on isäni puolelta Kymenlaaksosta, myös hyvin rajan tuntumasta. Äitini suku on Pohjois-Karjalasta/Etelä-Karjalasta ja siellä on myös evakkokokemusta myös. Puolisoni suku on niin ikään itäisestä Suomesta ja myös siellä on koettu aika henkilökohtaisesti, mitä tarkoittaa rajapyykin siirtyminen. (Nykyisin en enää asu itärajalla.)

5.3.2022 Melkein sama kohta kuin yläkuvassa. Ainostaan seison yli metrin korkeammalla lumikasan päällä. Jalkojen alla, ja läheisyydessä, on monia kuutioita kolattua lunta muualta pihalta.

Kaksi viikkoa sitten koko kehossani oli koko ajan painostava tunnelma. Odotin sodan syttymistä. Torstaina 24.2, kun sota oli alkanut, painostavan odottamisen tunnelma laukesi. Ja keho asettui uuteen tilaa. Valppauteen. Tämä selvästi on tuonut minulle hyvin erilaisia ajatuksia maailman tulevaisuudesta, kuin joillekin kavereilleni, jotka ovat elämänsä asuneet länsi-Suomessa (joiden suku on ollut lännessä). Olen puhunut paljon puolisoni kanssa monenlaisesta tulevaisuuksista, varautumisista. Äitini. joka asuu ulkomailla, on jo miettinyt minun ja lapsieni evakoimista heille. Olen miettinyt, miltä tuntuisi, jos puoliso ja veljeni kutsuttaisiin rintamalle. Lähtisinkö itse pakoon vai jäisinkö. Ammattini takia minulla olisi käyttöä, mutta varsinkin nuorin lapseni tarvitsisi äitiä. Nuorimman lapseni asevelvollisuus ikään on vielä jonkin aikaa. Veljeni puoliso ei ole Suomesta kotoisin ja on Euroopassa asuessaan kokenut jo yhden sisällissodan 1990-luvulla. Silloin oli mm. oman puutarhan omavaraisuus todella tärkeää. Toki myös säätila salli ruoan kasvatuksen vähän muinakin kuukausina kuin vain kesällä.

Lintualtaan päältä on lumi suluanut. Sen kohdilla on kukkapenkki, joka jatkuu kuvassa vasemmalle. Normaalisti meillä on takapihan ja etupihan välillä vajaa metri syvyyseroa. Nyt kolaustie johtaa jo aika pitkälle tapapihaa. Ja kolaustien allakin uinuu kukkapenkin kasvit. Lumitalvi.

Olen miettinyt monia tulevaisuuden tavallisia asioita lyhyellä tähtäimellä. Kannattaako kotia rempata, jos sota laajenee muihin maihin. Kannattaako tehdä yhtään mitään, jos sota laajenee. Heti sodan alettua lahjoitin rahaa punaisen ristin katastrofikeräykseen, ja samalla mietin, että täytyy siivota koti siten, että tärkeät paperit/tavarat ovat selvästi yhdessä paikassa, josta ne on helppo napata mukaan. Ei enää naurata sukulaisrouvan (sodan kokennut muistisairas, joka asuu itärajalla) varustekassi, jonka hän pakkasi sänkynsä viereen Ukrainan uutisten takia jo helmikuun alussa.


Kuva 10.9.2021. Tuo kuvan oikeassa laidassa oleva polku on siis tätä yläpuolen kukkapenkkia vajaan metrin alempana. Tuolla kukkapenkissä näkyy myös lintuallas.
 

Samalla elämme tavallista arkea. Emme katso televisiosta uutisia, että esikoisella on mahdollisuudet keskittyä lukulomaansa. Täytän työkalenteria normaalisti ja suunnittelen jo seuraavia vuosia eteenpäin. Mietin kesää ja kesän juhlia. Mietimme uusia tapetteja seinille. Mietin kasveja, jotka uinuvat hangen alla. Pelkkä tieto niistä kasveista antaa iloa. Ärsyynnyn, kun rautakangella ei saa vielä terassin edustan jäälautan alta pilkottamaan edes pientä murusta maata. Ihmettelen tätä lumen määrää ja sitä, milloin se ehtii sulaa. Ja mietin, että minne laitan kasvamaan auringonkukkia (Ukrainan kansalliskukka) tulevana kasvukautena, että ne varmasti ehtivät kukkia. Alla oleva kuva on vuodelta 2019, jolloin edellisen kerran auringonkukat ehtivät ihan oikeasti kukkaan vaikka senkin jälkeen minulla on ollut jokin kasvatusyritys.

Tuntuu, että elän tällä hetkellä kahta eri vaihtoehtoa. Niin tavallisen elämän versiota, kun se on näissä tilanteissa mahdollista ja sitä versiota, jossa täytyy olla valmistautunut johonkin sellaiseen, johon en olisi ikinä halunnut olla valmistautunut. 


Tavallisen elämän versiossa olen jo hankkinut esikasvatettavia taimia, toki toisten esikasvattamia. Minulla on ostettuna keijunmekon, jättiverbenan ja kelloköynnöksen alkuja. Kohta kelloköynnöksen kanssa on se samainen ongelma, että miten ihmeessä niiden lonkeroiden kanssa tulee pärjäämään vielä pari kuukautta sisätiloissa. 

24 kommenttia:

  1. Kyllä tässä kaikenlaisia ajatuksia risteilee päässä ja johonkin niitä on purettava. Itse olen ollut puhelimessa ja kirjoittanut ystäville, mutta blogiin kirjoittaminenkin on hyvä keino kelata ajatuksia.
    Varustekassi ja tärkeät paperit on hyvä huomio. Kaikenlaista tulee mietittyä. Minulla ei ole lähisuvussa evakkoon lähteneitä – no onpa kumminkin: äitini perhe asui pikkutyttönä Viipurissa, kun äidin isä oli upseeri ja siellä silloin töissä, tuli äkkilähtö ja sinne sitten jäi lähes kaikki maallinen omaisuus. Kun olin pieni, äiti kertoi pyynnöstäni yhä uudestaan tarinaa, kuinka hänen piti valita monista nukeista yksi, enempää ei voinut ottaa. Isän äidin suku on puolestaan rajan takaa, mutta he muuttivat sieltä Joensuuhun jo Suomen itsenäistyessä, eikä mummin eläessä tullut koskaan kysyttyä, millaisia aiempien sukupolvien muistoja mahtaa sieltä Pälkjärven seudulta olla.
    Kyllä tulee mietittyä, onko missään mitään järkeä. Silti tänäänkin jatkoin makuuhuoneen alapohjan lisäeristämistä ja lumikellonversojen tarkkailua. Pakko sitä on, ihan mielenterveydenkin kannalta. Uskon, että nyt jos koskaan on taimien kasvattaminen tärkeää; toivon ylläpitäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa on suvussa niitä, jotka joutuivat yllättäen lähtemään. Kuka missäkin vaiheessa.

      Kasvien kasvattaminen luo nyt tuttua vuodenkiertoa. Ja sitten se elämän tavallinen jatkaminen on vähän myös pakollista, sillä eihän muuten mikään mene eteenpäin, jos varmuuden vuoksi pysähtyy.

      On tämä taas yksi kummallinen maaliskuu.

      Poista
  2. Onhan tämä melkoista myllerrystä. Kun tuntui korona pikkusen hellittävän, niin uutta uhkaa pukkaa päälle. Kävi myös mielessä kannattaako kylvää mitään, missä ollaan, minne mennään, mutta sitten päätin että eletään siihen asti normaalia elämää, kunnes toisin määrätään. Taimia siis kasvamassa :) Pakko uskoa huomiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken pysäyttäminenkään ei ratkaisi mitään. Eteenpäin täytyy katsoa, vaikka muitakin suuntia tähyilee samalla. Kummallinen aika.

      Poista
  3. Itse olen asunut lähes koko ikäni pääkaupunkiseudulla, mutta vanhempani ovat Satakunnasta. Vaikka he eivät joutuneet kotiaan sodan vuoksi jättämään, on sota heidänkin elämäänsä voimakkaasti vaikuttanut. Lähes päivittäin pohdin mielessäni, kannattaako tehdä sitä tai tätä, jos joudun kaiken jättämään tai joku hullu pommittaa kotini hajalle. On ollut todella vaikea elää tavallista arkea. Pelko ja ahdistus on kaiken aikaa läsnä. Niinikään pojan äitinä satuttaa ajatus joutua saattamaan hänet rintamalle. Henkisen jaksamisen kannalta on kuitenkin pakko yrittää keskittyä tavalliseen arkeen ja löytää siitäkin hyviä asioita. Jokaista uutistakaan ei ole tarpeen lukea tai katsoa. Tärkeät tiedot löytävät kyllä perille. Yritän uskoa ja luottaa siihen, että jokin ratkaisu tähän järkyttävään konfliktiin löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sota loppuisi heti. Silti tästä tulee vuosien ja vuosikymmenten henkiset traumat sekä aineelliset vahingot.
      Varautuminen on monella selvästi selkärangassa. Eikä se asuinpaikka siihen aina vaikuta. Itselle se rajan konreettinen läheisyys on lapsenakin joskus ollut aika pelottavakin. Jotkut kylmän sodan uhkahetket ovat sen pelon myös piirtäneet omiin kokemuksiin.

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus ja varmasti niitä asioita joita monet juuri nyt pohtivat. Myös minä pohdin ja sitten päätin, että eletään normaalisti. Pitää luottaa tulevaisuuteen ja siihen, ettei sota leviä tänne. Tori varautua pitää. Onneksi on kevät ja uusi kasvukausi tulossa. Sama ajatus auringonkukkien suhteen, niitä pitää laittaa kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysähtyminen ei myöskään tuntuisi hyvältä. Se olisi myös liian lähellä lamaantumista. Kasvimaa-asioita täytyy nyt miettiä hieman enemmän huolella.
      Auringonkukan siemeniä jo ostin. Täytyy vähän tuumailla, että missä ne ehtivät, täällä puolivarjossa, kukkaan.

      Poista
  5. Niin viisas kirjoitus. Ja miten hyvä kun mietit ja valmistaudut. Varmasti itärajan tuntumassa tunne on aivan toinen kuin täällä etäämpänä. Meillä käskettiin töissä hankkia kotivara ja valmistautua, ja sen tein. Ja sovittiin perheen kesken miten ja minne lähdetään jos sota tulee (mies rintamalle, me muut yritetään pois Suomesta. Töissä (valtio) sanottiin, että pitää valmistautua siihen, että miljoonia pakolaisia tulee pian. Sekin huolettaa miten siitä käytännössä selvitään. Koitetaan ammentaa energiaa kasveista ja lähestyvästä keväästä,kun ei oikein muuta voida. Paljon haleja Sinulle! Ihanien kasvien taimia olet jo saanut hankittua wow. Ja tsemppiä kovasti lapsellesi kirjoituksiin, peukut pystyssä täällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka enää en asukaan itärajan tuntumassa, se on jättänyt jälkensä. Ja varautuminen on viisasta ja samalla aivan kamalaa, että sitä joutuu miettimään. Ei kaikki työnantajat varoittele myöskään kotivarasta. Meillä kotivaraan täytyy myös lisätä muutamia tuotteita.
      Kasveista saa onneksi iloa.
      Kiitos haleista sekä tsempeistä lapselle. Lapsi on kyllä onneksi lukulomaansa käyttänytkin lukemiseen.
      Haleja myös sinulle!

      Poista
  6. Nyt kyllä ajatukset Ukrainan tilanteesta ovat päällimmäisenä mielessä. Yritän kuitenkin elää mahdollisimman normaalisti ja luottaa siihen, että paha saa palkkansa ennemmin tai myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatukset ovat Ukrainassa ja kaikessa siinä, miten tämä tilanne tulee etenemään. Paha saisi tosiaan saada ansaitsemansa palkkansa.

      Poista
  7. Tässä oli paljon sellaista, mitä olen itsekin päässäni pyöritellyt. Sukuni on Itä-Suomesta ja vaikka emme ihan rajan tuntumassa ole koskaan asuneetkaan, niin kyllä täällä on aina tiedostettu Venäjän pelottava historia. Edesmennyt mummoni eli sota-aikaan ja hän kertoi paljonkin tarinoita siitä, millaista elämä silloin ja myös sodan jälkeisinä vuosina oli. Ei ollut hänellä paljon luottoa itänaapuriin eikä ole sen enempää itsellänikään.
    En ole vielä niin konkreettisiin tekoihin ehtinyt, että varaisin tärkeimmät asiat nopeasti mukaan otettavaksi. Mielessä on kyllä käynyt, että jos tänne sota syttyy, isäni, mieheni ja meidän kummankin veljet joutuvat rintamalle. Samoin mietin yhtenä päivänä, että kokeilen ensi kesänä vihdoin ja viimein kuivata, hapattaa ja pikkelöidä enemmän kasvimaan satoa. Saisi vähän lisättyä ilman pakastinta säilyvän ruuan määrää. Siitä olisi hyötyä myös pitkäkestoisen sähkökatkon aikana ja jos ei sellaistakaan satu kohdalle, niin ainakin säästää vähän ruokakuluissa. Ihan eniten toivon sitä, että naapurin mielipuolelta poksahtaisi päästä kriittisin mahdollinen verisuoni ja valtaan nousisi sen jälkeen rauhantahtoisempi henkilö.
    Pakko on pitää välillä tauko uutisista kukka-asioiden ja muiden mukavien juttujen parissa, ettei pää mene ihan kokonaan sekaisin ja mahdollisesti (=toivottavasti) turhat huolet kasvaisi valtaviksi. Edes jonkun auringonkukan ajattelin minäkin kasvattaa ensi kesänä ihan vain solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan. Toivottavasti näen niiden kukkivan rauhan maailmassa. Muiden kasvien taimia on taas tulossa tuttuun tapaan reilusti yli oman tarpeen :D Kelloköynnöksen lonkeroita voi muuten napsia poikki, niin pysyvät vähän paremmin omalla reviirillään. Tsempit sinne lapselle kirjoituksiin ja mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapattaminen olisi ihan järkevää. Ainakin tuossa itärajan toisella puolella esim Karjalassa hapatetaan paljonkin ruokaa, kun sinne ei ole hyvinvointi, eikä nykyaika vieläkään saapuneet.
      Varmuusvara on kyllä hyvä sähkökatkojen takia tai vaikka karanteenien aikana. Kuten on tässä koronan myötä tullut huomattua.

      Valitettavan kurjia asioita on pakko miettiä. Ei pysty nyt elämään ihan laput silmillä.

      Rauhan toivoisi tulevan. Nyt jo vahingot ovat mittavia.

      Poista
  8. Mie asun tiällä itärajalla ja oon asunu koko ikäni. Lapsuuskodistani ei oo kuin kilometri valtakunnanrajalle. Molemmat vanhempani ovat evakkoreissut tehneet kahteen kertaan, Liperiin. Rajavartioasema on kotikylälläni. Isäni 13 vuotiaana hevosella, kuskasi rauhan tultua siirtoväkeä vallatulta alueelta, mistä ihmiset ja karja, heinät ja viljat ym. mitä saatiin mukaan otettua tuotiin Suomen puolelle. Tähänasti on rauhallista rinnakkaiseloa vietetty, tulevaisuudesta ei tiedä. Ei olla vielä mitään varautumista tehty,ois viisautta varautua myös vaikka tulipalon takia. Agregaatti on kyllä jo varalla sähkökatkosten takia, bensahan se aika pian kyllä loppus. Hartaasti toivotaan, jotta sota suatasiin Ukrainassa loppumaan mahollisimman pikaisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaalisti rajavyöhykkeen lähellä on saanut olla ihan rauhassa ja elää normaalia elämää. Me olemme todella riippuvaisia sähköstä ja puhtaasta vedestä, joten meillä varautuminen on järkevää jo sen puolesta, jos tulee esim veteen jokin käyttöeste. Aika lähellä näin on tapahtunut. Täytyy vain toivoa, että Putin lopettaa sodan, sillä arvaamaton tyyppi se on.

      Poista
  9. Hyvä kirjoitus. Ei voi välttää pyörittämästä mielessä näitä samoja asioita. Ukrainan tilanne ja siellä asuvan kansan tilanne sodan keskellä tuntuu niin syvän murheelliselta ja vääjäämättä seurausvaikutukset ovat valtavat, vaikka sota loppuisikin pian. Sodan jatkuminen vaikuttaa kuitenkin huolestuttavan todennäköiseltä.
    Olen itse yrittänyt jatkaa elämää ja taimien kasvatusta ynnä muuta, sillä pakkohan arjen rutiineista on pitää kiinni. Samalla toivon hartaasti, ettei lasten ja lastenlasten tarvitsisi joutua täällä samaan tilanteeseen kuin nyt ollaan Ukrainassa. Voi, kunpa Putin saataisiin vallasta ja joku järkevä taho ottaisi Venäjällä ohjat käsiinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentistasi on jo yli viikko ja tilanehan ei ole parantunut ollenkaan.

      Poista
  10. Sekä sinun kirjoituksesi että yllä olevat kommentit yhdistävät meidän kaikkien tuntemukset tämän sodan vääryydestä ja omista ristiriitaisista tunteista; voiko olla iloinen ja ajatella tulevaisuutta kuten ennenkin. Suunnittele juhlia lapsesi kanssa, kylvetään siemeniä suunnitellen entistä upeampaa kesäkukkapenkkiä... ei se estä meitä samalla täyttävän mieltämme myötätunnolla ja rukoilemalla sodan loppumista. Uskon, että positiiviset ajatukset ja tulevaisuuden suunnitelmat voimaannuttavat meitä ja auttavat kohtaamaan pahimman, jos niin kävisi. Murehtimalla menetämme omankin toivomme. Siis tsemppiä kirjoituksiin ja iloa kevään odotukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä. Kevät ja kesä ovat tulossa joka tapauksessa.

      Poista
  11. Oli lohduttavaa lukea, että muillakin on samoja ajatuksia. Seuraan uutisia sen verran, että pysyn ajan tasalla. Yritän välttää liikaa uutismättöä ja sodan spekulointiohjelmia. Asun Kainuussa, joten ns. vanhat sotatantereet ovat tässä äärellä. Tytär asuu Pohjois-Karjalassa. Hänen luona käydessämme ilahduin huomatessani, että hän asuu kerrostalissa, missä on väestönsuoja. Sillä ei olisi ollut minulle aiemmin merkitystä, nyt on. Nuoremmalla tyttärelläbi on myös kirjoitukset. Olen ollut tämän viikon lomalla ja viikonlopun jälkeen on paluu arkeen. Kevät lähestyy - lumi on vajunut jo vähän,kun aurinko on paistanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko on jatkanut paistamista ja lumi vajoaa, vaikka hitaasti minun mieleeni.

      Poista