sunnuntai 22. elokuuta 2021

Taimipäivät

Mustilan taimipäivät olivat eilen. Lähdimme ajoissa ja olimmekin perillä jo ennen tapahtuman virallista alkua. Ehkä hyvä niin, sillä alkoi sataa aika alkuvaiheessa ja osalla matkaseuralaisista ei ollut kaikkia sadevermeitä mukana. Teimme ostoksia hätäisesti (kohta nämä loppuu) ja sateen kirittäessä. Pyörähdimme vielä Viherpeukaloiden myymälässä. On se kumma, että vaikka ajan monta kertaa kesässä todella läheltä tuotakin paikkaa, tarvitsee sinne aina erikseen mennä. Toisaalta usein matkaseurana on lapset tai ajan siihen aikaan, kun myymälä on kiinni tai menossa kiinni. En nimittäin sielläkään ihan viidessä minuutissa pyörähdä. Oma saalis reissun jälkeen mahtui taaskin kottikärryihin.


Mustilasta ostin yllätys jouluruusun siementaimen, jakotaimia parista syysvuokosta: Paminan ja toisen, jonka erityistä lajikenimeä ei ollut lapussa, kun unohdin sen kuvata kuitenkin. Kestäviä pitäisi olla. Aikaisemmin tapoin tälle tontille lukuisan määrän syysvuokkoja. Nyt minulla on ollut jo kaksi talvea kaksi syysvuokkoa hengissä, joista toinen tekee nuppuja, toinen ei. Eli vihdoin on paikkoja, joissa näitä voi kokeilla. Nyt iskin toisen syysvuokon lempeään ilmastoon, mutta vielä mietin, että onko liian varjoinen paikka. Koska tänäänkin on varmasti enemmän tai vähemmän varjoista, en millään pysty tänään tarkkailemaan, että paljonko aurinko nyt oikeasti paistaa tuohon kohtaan. 


Muita ostoksia oli punahatut Yellow Pearl ja Sunseekers Orange. 


Keijunkukka Black Pearl on ehkä tummin keijunkukistani, eilen ostettu. Tarhakullero New Moonin ostin. Joskus se on vuosia sitten kukkinut jo minulla, mutta muut kasvit taisivat silloin jyrätä sen. Ostin myös sinivaleunikon, vaikka tänä vuonna kaksi kukki jo tällä tontilla. Niitä on niin harvoin myynnissä, että en voinut olla ostamatta.


Tarharuostekukka myös hiipi ostoskoriini, se täytyy laittaa hyvin suojaiselle paikalle ja toivoa parasta. Aika suojainen paikka on se, missä minulla kasvaa myös peruukkipensas. Taidan kokeilla peruukkipensaan lähellä. Talvettamisella saatan tappaa kasvin varmemmin.

Viherpeukaloilta ostin Japaninhortensian 'Diamant Rouge', joka ylimmässä kuvassa kukkii hyvin punaisin, korkein kukin. Kukkii saman vuoden versoilla, joten pihalla liikkuvat jänikset eivät ole silloin samanlainen uhka kuin vanhoilla versoilla kukkiville. Ostin myös hurmesilkkiheinän, japaninesikon sekä keltalaajakatajan 'Lime Glow:n'. Ja 40% alennuksesta punaisen lumpeen 'Attraction'. En luota, että lumme olisi ensi vuonna hengissä. Onpahan kokeilu.


Puutarhassa on vielä aukkokohtia, joita ovat valloittaneet mm. metsämansikka. Niihin paikkoihin olen nyt alkanut istuttaa ostoksia tai oman puutarhan jakotaimia tai muita jakotaimia, joita kesän ajan yritin pitää hengissä. Kesällä, kuumalla toimi hyvin pitää purkkeja suuremmissa muoviastioissa, koska kasvit kastuivat kunnolla, kun muovialustan täytti vedellä. Nyt sitten alustojen tyhjennystä täytyy tehdä säännöllisesti, että kasvit eivät huku. 


Eilen mallailin katajan, aiemmin ostamani happomarjan (kuvassa jää ritarinkannuksen lehden taakse), erilaisten keijunkukkien paikkoja. Kuvissa kaikki näyttää jo niin syksyiseltä ja sotkuiselta. Onneksi otin toisaalta kuvia, sillä ehdin jo yön aikana miettiä noidenkin järjestystä uudestaan. Omista keijunkukista saa paljon jakotaimia lisäksi, joten saan maata peittoon rikkakasveilta. 


Toisaalla samassa penkissä kasvaa monia tähän aikaan kukkivia. Osa on juuri ostettu tai saatu Mustilan aikaan. Eli tuohon kohtaan on kerääntynyt kasa syyskukkijoita. Sateiden takia ne ovat aivan kellallaan ja sotkussa toistensa päällä. Tuolla voisi jo nyt tehdä hieman raivausta, vaikka koko penkereen kukkapenkit ovat vasta pari vuotta vanhat ja osin vielä kesken. Vaaleanpunertava on pallohortensia Pink Annabelle, pinkimpänä syysleimu, jonka lajikenimessä on sana Fire. Harmi, että en ottanut siitä kuvaa, kun näin saman kasvin eilen. Nimittäin sen nimeä en ole kirjoittanut nyt ylös. Tuolla on pienenä pisteinä sekä kirahvinkukkaa että keltatörmäkukkaa, jotka molemmat kukkivat kauan. Keltainen taas on naapurilta saatu mahdollinen syyspäivänhattu. Sillä on ollut välillä todella vauhdikkaita terälehtiasentoja. 

Eilen istuttelin, tänään jatkan. Sadevarusteet ovat valmiina, vaikka vettä sataisi. 

18 kommenttia:

 1. Ihania hankintoja taimipäiviltä!
  Minullakin olisi jonkin verran istutettavaa kesän ostoksista, mutta pitäisi ensin saada omenatarhasta raivattua tähtiputki pois. Se on vallannut tilaa useita neliöitä ja saa nyt lähtöpassit. Mutta sitten siellä onkin tilaa uusille kasveille:)
  Mutta minä odotan että sateet loppuvat;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiputkea kitkin minäkin eilen, sen siementaimia putkahtelee helposti emotaimen tienoilta useamman metrin päästä. Saat paljon tilaa uudelle.
   Saa nähdä, tuleeko pitkiä poutajaksoja syksyllä.

   Poista
 2. Taimipäivät käytiin tänä vuonna pikavauhtia läpi, sade ajoitti tulonsa niin nappiin :( Mutta ihmeesti sitä rahaa sai kulumaan ja ihan kelpo ostoksia tuli tehtyä. Minä olin kahden vaiheilla sinivaleunikon ja syysvuokon kohdalla, enkä ostanut kumpaakaan, ehkä sitä kadun myöhemmin. New Moon on minullakin kadonnut ja nyt ostin uuden, on niin kaunis kasvi. Suurin osa vielä istuttamatta, mutta eivät ole vaarassa kuivua näillä sateilla. Taimipäivä on syksyn piristys, säästin Viherpeukaloilla käynnin myöhempää piristyksen tarvetta varten:) Mukavia istutuspuuhia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen tänään sekä istutellut ja raivannut. Juuri nyt pidän sadetaukoa. Kohta taas pääsee jatkamaan.
   Hyvin nopeastikin pääsee rahoistaan eroon taimipäivillä. Sateessa ei niin kauan jää miettimään, vaan tekee päätökset nopeasti.

   Poista
 3. Ihana lukea, mitä löysit taimipäivästä! Itse kun en tänä vuonna päässyt.
  Mahtavan väriset punahatut! Ja ihana hortensia, tosi punainen sekin.
  Hauska tuo taimien uima-allas. Nyt tosiaan kaikki astiat täyttyvät vedellä jatkuvasti. Tähän on kuivan kesän jälkeen vaikea tottua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensia loisti niin kaukaa, että oli pakko mennä lähemmäs katsomaan sitä loistetta. Ja silloinhan se tuli myös vietyä kassan kautta kotiin.

   Taimilla on nyt jatkuva uima-allas, ellei niitä nosta katoksen alle. Katoksen alla olevia taas ei meinaa muistaa kastella, kun muuten sataa vähän väliä.

   Poista
 4. Meinasin aloittaa kommentin ihan samalla lauseella kuin Saija tuossa yllä. :)
  Mietin kyllä jo vähän lähteväni, mutta tulin sitten siihen tulokseen, että ehkä on tänä vuonna parempi jäädä kotiin, kun oli niin paljon rästihommia ja istuttamattomiakin taimia tuolla vesipisteen luona.
  Teitä puutarhaystäviä olisi kyllä ollut ihana nähdä pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli Sailan kanssa yhteiset ajatukset. Minulle saattoi tämä taimipäivä olla tämän vuoden viimeinen taimiostosreissu. Punahattuja en taida hommata hetkeen enää uusia. Niissä on aina niin paljon jännitettävää. Minäkin eilen istuttelin maahan useamman viikon takaa ostoksia, sekä kesäkuussa ruukkuihin juurtumaan laitettuja siirrettäviä kasveja. Vielä muutama siirrettävä, ja jo purkitettu, taimi odottaa sopivaa paikkaa.
   Mustilaan iski sade, siellä jäi lopulta vähäiseksi tuttujen bongaaminen sen vuoksi. En siis tavannut ketään tuttua, paitsi tietysti samassa autossa matkanneet.

   Poista
 5. Houkuttelevia ostoksia tuntuu immeiset taimipäiviltä hankkineen. Jospa itsekin pääsisin sinne ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä saattaa vähän lähteä mopo käsistä ostosten kanssa. Autossa kannattaa olla tilaa ostoksille.

   Poista
 6. Mentiin tosi hyvin ristiin Mustilassa :) En nähnyt minäkään yhtään puutarhatuttua tai blogiystävää. Kaunis punahattu, niitä ei ollut enää kovin montaa jäljellä kun sain omat ostokseni tehtyä. Toivottavasti selviävät hengissä talvesta ja syksystä jos se on pitkään kovin sateinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiin mentiin Mustilassa.

   Punahattujen selviytyminen on aina riemuvoitto. Viime talvi oli niille arnollinen. Näiden uusien selviytymiseen ei voi luottaa. Kokeiluksi menee. Onneksi muutama punahattu on selvinnyt useammasta vuodesta.

   Poista
 7. Ihanuuksia olet löytänyt Taimipäiviltä. Kiva katsella, kun itse en päässyt. Ehkä sitten ensi vuonna taas järjestetään kuljetus täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi vuonna on kuljetus. Pari bussia oli parkkipaikalla, kun lähdimme. Jostain siis oli kuljetuksia järjestetty.

   Poista
 8. Hienoja aarteita puutarhaan istutettaviksi. Harmi kun sattui sateinen sää. Olisi varmasti ollut mukavampaa tutkailla taimitarjontaa poutasäässä. Milloinkahan sitä pääsisi itse edes Mustilaan taimipäivistä puhumattakaan?
  Yksi syysleimu on ainakin 'Starfire'. En tiedä, onko tuo sinun lähelläkään sitä mutta sisältääpähän sanan fire :D
  Mukavia istutushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustilaan kannattaa mennä ilman taimipäiviäkin, jos reitille osuu ja on aikaa. Minulla ei sinne ole kovin pitkä matka,kun ajattelee valikoimaa. Toki jossain taimipäivillä myydyissä kasveissa talvenkestävyys on rajallinen.
   Muistan, että kun aikoinaan tuota syysleimua googlailin, ei suomeksi löytynyt osumia.

   Poista
 9. Ihana♥! Kottikärryllinen taimia, mikä unelma. Jipii mitkä ostokset. Kivoilta vaikuttavat markkinat. Miten nätti hortensia ja nuo värikkäät punahatut ovat ihania. Hypistelin sellaista punaista, mutta jätin..Lumme on varmasti upea! Onpa kiva kun sinulla reitti kulkee puutarhamyymälän ohitse. Miten ihmeessä pystyt ajamaan ohi? Kauniilta näyttävät syyskukkapenkkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vasta viime aikoina koettanut harrastaa reissuja sukuloimaan tms vähemmän tiukalla aikataululla. Usein ei aikataulu salli pysähdyksiä. Jos kyydissä on teinejä, niin matkaan lähtö ei taaskaan aina suju ajoissa. Yksin liikkeellä ollessa voikin sitten pysähdellä, jos ei ole kiire.

   Ostokset ovat istutettu. Toivon niille pidempää elämää, samalla varaudun, että kaikki eivät selviä.

   Poista