sunnuntai 15. elokuuta 2021

Keijunkukkia

 Keijunkukat ovat olleet melko kestäviä kasveja puutarhassa. Vain yhden olen kokonaan menettänyt ja nyt minulla on vielä kaksi ruukuissa, joiden talvenkestävyydestä en ole ollenkaan varma. Keijunkukat ovat paljolti oheistkasveja omassa puutarhassa. Sopivia kasveja reunoihin tai tuomaan värikontrasteja. Osassa se itse kukkaosa on melko mitätön, toisissa taas ei. Otin jokaisesta eri lajikkeesta yhden lehden. Vertailun vuoksi niissä on värieroja aika paljon sekä toki myös kokoeroja.  Vaikka alarivin toinen vasemmalta sekä toinen oikealta näyttävät melko samoilta kasveilta, on niiden lehdissä pieniä eroja ja kukissa on enemmän eroja.


Olen aika laiska katkomaan ohikukkineita varsia mistään kasveistä. Tässä lime keijunkukka heinäkuussa. Silloin aloitti jo taustalla Wim´s Red- hortensia tekemään kukkiaan ja tumma peruukkipensas kasvaa kuvan oikeassa reunassa.


Samaa penkkiä vähän kauempaa tänään illalla. Lime keijunkukkaa ei oikein näy pionien lehtien takaa. Kanto kuitenkin näkyy. Ja vielä hetken on ruukussa tuo tummin lila keijunkukka. Se on hätkähdyttävän värinen, eikä sen talvenkestosta ole vielä kokemusta. Kuvassa se on tuo tumma möykky kuvan oikeassa alareunassa.

Tänään puutarha ei ole illalla sateen jälkeen mitään muuta kuin läpimärän näköinen ja se tuntuukin nyt ihan hyvältä. Pääsee hommiin. Tummempi alakuvassa Rachel ja vaaleampi on myös marmelaadi (ks edellinen postaus), eli Heucera Carnival Marmelade. Tähän penkkiin siis on pakko kai istuttaa erilaisia marmelaadin nimisiä kasveja, koska siellä on jo punahattu Marmelade.


Toisaalla todella tiiviisti kasvaa paria eri keijunkukkaa. Se vihreä kukkii aikaisin ja siementää aika lailla. Siitä on aina jossain vaiheessa pakko kukkia kukkavarret, ovat todella rumat. Tummempi tuo kontrastia. Tuolla seassa kaivattaisiin taas maahumalan kitkemistä. Siinä vasta yksi riesa kasviksi. Soluttautuu, kiipeää ja tunkee kaikkiin väleihin. Nättinä ruukussa saattaa olla ihan kiva, vanhalla pihalla aivan mahdoton.


Ruukussa kasvaa yksi punainen yksilö. Samanlaisen olen kerran jo saanut tukahdetettua muiden kasvien joukkoon. Koska penkeistäni saattaa tulla ajan kanssa tosi ruuhkaisia, niin ehkä tämä saa ensin kasvupaikan väljemmiltä vesiltä. Jos vaikka ei tikahtuisi muiden alle heti. Kuvassa näkyy stailaamattomuus, ruohosipuleiden siemenvaihe sekä lehtokotiloiden esiinmarssi. 


Joidenkin keijunkukkissa lehtien väri ei ole aina se erikoisin. Sellaisen sain kälyltäni. Sen sijaan tässä kasvissa on aika mahtavan pitkään kukkiva kukkavana. Se ei taidakaan olla Hans, vaikka aluksi niin luulin. Nyt siitä näkyy vain vihreitä lehtiä. Lehtien vihreä arvo voi kuitenkin tulla esiin, kun vierellä on tummaa maksaruohoa.


Eräs tummalehtinen keijunkukka, jossa on vaaleat kukinnot kasvaa vihreiden kurjenpolvien vieressä. Keväisin samassa penkissä kasvaa usein tummia tulppaaneja. Joko Paul Schereria tai vastaavia.


Nyt näkyy tosiaan myös kuihtuneita kukintoja mm. kurjenpolvessa. Joku on laiskotellut. Pari viikonloppua on ollut täynnä taas muuta ohjelmaa, joten puutarha ei oikein ole kutsunut. 

16 kommenttia:

  1. Keijunkukat ovat kyllä ihania reunakasveja ja niitä löytyy tosi paljon eri sävyjä! Jotkut ovat kasvaneet meillä vuosia, toiset talvi vie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvesta ei kaikki tykkää. Onneksi aina on niitä, jotka selviävät.

      Poista
  2. Minä olen ihan tosissani tykästynyt keijun- ja haltiankukkiin juuri lehdistön vuoksi. Ja onhan joillain lajeilla myös kukinta kaunis (haltiankukkien etu). Olen sen verran onnistunut näitä haalimaan, että nyt loppukesästä voisi osan jakaa ja laittaa paremmin paikoilleen. Ostin äskettäin pari eri lajia ihan tosi tummia, niiden talvenkesto on vielä katsottava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama tumma on kasvanut ja talvehtinut meillä oikein hyvin. Silti jokainen uusi, erikoisempi on aina arvoitus tavlenkestoltaan.

      Poista
  3. Puutarha ja puutarhuri tarvitsevat välillä taukoja toisistaan, sitten oikein huomaa, missä kohden toisiamme kaivataan! Keijunkukat ovat nousseet minunkin suosikeiksini, harvalla kasvilla on niin kauniit ja monivivahteiset lehdet ja sirot kukinnot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunkukkia on vielä niin paljon erilaisia. Ne eivät ikinä ole minulla pääroolissa, mutta tärkeitä omissa rooleissaan.

      Poista
  4. Keijunkukat ja Haltiankukat on hienoja, etenkin penkin laitamilla. Miullakin on usseita erilaisii ja monilla lehet etenkin on kauniit. Kukkakin jonkunaikoo kestää hujoppina. Aika hyvin on talavehtineet tähänasti.

    VastaaPoista
  5. Meillä ei haltiankukat viihdy mutta keijunkukissa on monivuotisia viihtyjiä. Lehdissä on variaatioita vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keijunkukat viihtyvät. Lehtien värivaihtoehdot ovat suuret, aina meinaa keräilyvimma iskeä.

      Poista
  6. Keijunkukista kyllä löytyy upeita vaihtoehtoja. Viime viikon lauantaina kävin Viherlassilassa ja siellä olisi ollut runsaasti erilaisia valittavana. Oli ihan liikaa vaihtoehtoja, enkä halunnut odotuttaa seuralaista, kun olisin valkannut sitä parasta, niin kiersin pöydät ja kärryt kaukaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tosiaan täytyy kiertää pöydät ja jättää asian hautumaan. Onneksi näitäkin voi keräillä vähän kerrallaan.

      Poista
  7. Minullakin on pari keijunkukkaa, jotka ovat ainakin toistaiseksi pysyneet hengissä ja voimissaan.
    Haltiankukkakin meiltä löytyy ja sen hankin keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi jotkin kasvit porskuttaa. Ja keijunkukat voi laittaa myös kesäkukkien kanssa ruukkuun.

      Poista
  8. Täällä olen jo parina vuonna ostanut näitä kesäkukkaruukkuihin ja talvettanut ne kasvimaahan kaivettuina. Sitten keväällä joko takaisin ruukkuun tai sopivaan väliin penkkiin. Toimii niinkin👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin on hyvä tapa. Saa ruukkuihin täytettä myös omista kukkapenkeistä.

      Poista