lauantai 29. kesäkuuta 2019

Tummaa

Pidän tummista kasveista. Toki myös hempeistä ja vaaleistakin.  Tummat korostuvat vaaleiden vierellä ja tummat myös erottuvat vaaleiden seasta.

Pitkän kukkapenkin reunuksessa (kohopenkki) vuorottelevat erilaiset värisävyt. Tummia kasveja on seassa tuomassa kontrastia.


Suuremmassa kuvassa tämä kaikki näyttää nyt vain todella sekaiselta. Kukkapenkki on pari metriä syvä ja monta metriä leveä. Muutama kohta tarvitsisi jotain parempaa rytmiä ja ryhtiä, mutta en millään pysty pitäytymään vain muutamissa kasveissa. Ja pilvisenkin keskipäivän valossa näyttää kasvit valjulta.


Tummaa voi olla myös ruosteessa. Kesäkukka-astia muutaman vuonna on ollut mökin vanha rautapata, jota appiukko säästeli minua ajatellen hetken. Mistäs tiesikään, että rautapata tulee käyttöön. Illan tummuudessa tummat kasvit. Kesäkukkaistutuksessa tumma daalia, vaikka on siellä myös valkoinen samettiruusukin. Taustalla kaikkein tummin pioni.


Asiasta vähemmän tummaan: yleensä saan tapettua nämä joko jo istutuksessa tai myöhemmin. Nyt kaikki 4 istutettua ovat elossa. Eivätkä suinkaan luikertele eri nurkkia kohti. Kovasti kaipaa jo huoltoa kivituhka (odottaa kyllä lomaa).


Tummaa voi olla myös rakenteissa. Kummasti sekin voi olla ruosteista.


Joskus tummia kasveja on vaikea kuvata, jos samassa kuvassa on myös vaaleita kasveja. Kärhö (jonka nimi on taas hukassa) kukkii ja kasvaa sirotuomipihlajaa pitkin. Ja tuolla lomassa kasvava nimetön pioni (vähän väärässä paikassa) on melkoisen korkea tänä vuonna.


Tuo kärhön väri on melkoisen samettinen. Syvä violetti.


Tummia kasveja voisi hankkia taas lisääkin. Mutta pidän myös vaaleista, hempeistä, värikkäistä ja niin edelleen. Kunhan kaikki ei vain ole samaa lajia, samaa väriä tai samankokoista.

20 kommenttia:

 1. Tummat ja vaaleat korostavat kivasti toisiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne korostavat. Puutarha ei voisi olla pelkästään täynnä tummia kasveja.

   Poista
 2. Ihania kukkia sinulla kasvaa rautapadassa ja puutarhassa muutenkin näyttää kasvavan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautapataan tuli tänä vuonna tummia ja vaaleita kaaveja. Pakko saada kasvi oli tuo tummalehtinen daalia.

   Poista
 3. Täällä toinen tummien kukkien ystävä:) Tummissa kukissa ja tummalehtisissä kasveissa on jotain erityisen kiehtovaa. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiehtovia ne ovat. Ehkä täällä on niim harvoin luonnossa tummia kasveja, että ne herättävät mielenkiinnon.

   Poista
 4. Wonderful photos.
  Have a nice Sunday
  Maria

  VastaaPoista
 5. Onneksi maku kasvienkin suhteen muuttuu. Oli aika, jolloin en yhtään välittänyt tummista kasveista. Nyt niitä on alkanut kerääntyä ja lisääkin saa tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieli aina joskus muuttuu. Ja osa niistä mielenmuutoksista näkyy puutarhassa.

   Poista
 6. Kauniita väriyhdistelmiä. Itselläni on varsinkin tuohon tummanpunaiseen tullut viime aikoina kaipuu. Muuten piha on vähän turhankin hempeä. Kontrastit piristävät kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hempeät värit ovat myös kauniita. Onneksi monenlaisia kasveja on olemassa.

   Poista
 7. Tummanpunainen on hieno sävy kukissa, minulla on sitä ihan liian vähän. Tummalehtisiä on kertynyt jo ihan kivasti, lisääkin mahtuu. Kaunis pioni ja kärhö, sopivat hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummalehtisia kasveja voisi minuöla olla joku vähän suurempanakin.
   Tummanpunaiset eivät sovi ihan kaikkien kanssa yhteen, joten niitä ei voi olla liikaakaan.

   Poista
 8. Tummat kasvit ovat kauniita ja tuovat kivasti kontrastia muihin. Kärhö ja pioni sopivat todella kauniisti yhteen. Olisikohan lajike 'Warzawska Nike'? Minä olen itse vasta alkanut herätä tummalehtisiin kasveihin, tummia kukkia kyllä on ollut ennenkin. Mukavaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatoit löytää kärhölleni nimen. Ostin sen muutamia vuosia sitten kansainvälisten markkinoiden alankomaalaisten kojulta. Oli silloin kukassa, joten väri houkutteli.

   Poista
 9. Todella kauniita tummia kasveja! Ne tuovat kivaa kontrastia istutuksiin. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hidasta vastaamista minulta. Tummuudessa on viehätyksensä.

   Poista
 10. Tummat sävyt ovat minunkin mieleeni, ne piristävät kivasti näkymiä. Järkevästi muutamassa kasvissa pidättäytyminen on haastavaa. Lopputulos olisi varmasti hieno, mutta ei varmaan läheskään yhtä hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että minulta ei enää onnistu vain muutamassa kasvissa pysyminen. Vaikka saisi rauhallisen ja seesteisen penkin siten tehtyä.

   Poista