sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Kesä

Kesä tuli tänä vuonna vähän varkain. Siis minulle. Ja kovin paljon olen tehnyt kaikkea muuta kuin puutarhaa. Meillä ehti kasvaa sellainen rikkaruohikko pari kertaa, että oli vain pakko sulkea silmät voikukilta. Kaikkea ei aina ehdi. Nyt perennapenkeissä olisi rikkaa myös ihan riittävästi, niiden kimppuun ehdin kyllä. Jossain vaiheessa tulevalla viikolla. Keltavaleunikkoa koetan pitää kurissa, sillä se on ketterä tekemään siemeniä. Kitken siis sitäkin tänä kesänä. Tekee pikkasen häikäisevän yhdistelmän tarhapionin kanssa.


Kun vähän kääntää päätään, on väritys aika lailla vähemmän kirkas. Unikko Royal Wedding on tänä vuonna tekemässä useita nuppuja ja ainakin ensimmäinen avautunut kukka on suuri.


Tämän seurana kukkii mm nimetön kurjenmiekka. En enää edes muista, mistä lähtisin etsimään tämän lajikenimeä. Tuolla näkyy vaikka mitä, mitä voisi vähän karsia. Kuten metsämansikkaa.


Tämäkin kasvaa aika ahtaasti.


Tässä kukkapenkissä oli vielä kaksi vuotta sitten runsaasti väljyyttä. Vuosi sitten mietin aukkopaikkoja. Ja nyt tämä on ahtaan oloinen. Valkoinen akileija kukkii pikkasen pionin varjossa. Pioni juroi pari vuotta ihan pikkuisena, joten kävi pieni erhe näiden kasvun suhteen.


Koska usein olen ollut huolellisempi nurmikonleikkuun kanssa, ei ole myöskään päässyt rentoakankaali juuri kukkimaan. Sinistä on tullut nyt moneen paikkaan. Sinne rikkaruohojen sekaan. Pitää ehkä tätä sovittaan jonnekin puutarhassa ihan kukkimaankin.


Löysin muuten yhden lehtoängelmäni. Olen muistanut, että olen näitä ostanut pari kappaletta. Nyt ihmettelin alppikärhön olomuotoa. Kärhön viereen olen joskus istuttanut lehtoängelmän ja totta kai oli tuo alppikärhö ottanut ängelmän otteeseensa.


Vuorijumaltenkukkakin löytyi hengissä, tämä on herkkä kuivumaan. Kuvan siitä sain vasta kukinnan loppuvaiheessa.


Kuvassa näen elämänlangan lehden. Se on sellainen kasvi, jonka kimppuun tulen käymään tällä viikolla, muuten on kasvit kumollaan. Viheliäinen kaveri.

Muita positiivisia yllätyksiäkin on tänä vuonna. Ostin pionin juurakoita viime syksynä ja istutin ne lokakuussa. Yksi niistä on tekemässä nuppua. Yleensä ne minulla kasvavat vuoden tai pari, kunnes ehkä kukkivat. Jännityksellä odotan, että tuleeko nuppu avautumaan. Kävin pionejani läpi. Laskin päänuppuja yli 60, joista nyt 10 on kukassa tai kukkinut (kuolanpioni kukki jo, tarhapioni kukassa). Pionin nuppuja on nyt 13 eri pionissa, vaikkakin pari niistä saattaa olla myös samaa lajia. Jostain syystä joka vuosi tänne eksyy vähintään yksi uusi pioni.

14 kommenttia:

 1. Hieno määrä pionin nuppuja. Minä ostin syksyllä Lidlistä pionin juurakoita ja niihin kaikkiin on tulossa kukka yhtä lukuunottamatta. Ihan uskomattomia. Taidan tehdä syksyä varten uuden pionialueen ja ostaa syksyllä lisää taimia jos noin hyvin lähtevät kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin todella yllättynyt pionien loistavasta kasvuun lähdöstä, kun osa näytti aika kuivakailta.
   Olen tyytyväinen pionien nuppumäärään, sillä vain tarhapioni on ollut tällä tontilla ennen meitä. Ehkä pari vuoden päästä nuppuja on yli 100.

   Poista
 2. Hieno määrä pioninuppuja! Pitäisiköhän minunkin koitaa laskea.... Niitä näyttää tänä vuonna olevan runsaasti. Viime kesänä minulla itoh pioni teki ihka ensimmäisen kukan ja eilen laskin siinä olevan nuppuja 8 kpl!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionin nuppujen laskeminen oli mukavaa, vaikkakin hankalaa niissä pioneissa, jotka tekevät myös sivunuppuja. Aika upea kasvupyrähdys Itoh-pionilta.

   Poista
 3. Ihania kukkia. Toivottavasti pääset pian puutarhan kimppuun sillä tavalla kuin haluat, on se sitten nautintoa, kun pääsee rikoista eroon. Voihan elämänlanka, tosiaan, sitä(kään) rikkisvitsausta minulla ei ole, kuten ei vuohenputkeakaan. Pidän itseäni lottovoittajana.
  Jostain syystä idänunikot näyttää olevan tänä vuonna valtavia, ja pioneihin tulee tosiaan aika hyvin nuppuja. Ihanaa, että uusia pioneja on heti kukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänunikoiden nuput ja kukat ovat hämmästyttäviä. Ehkä viime kesän kuivuus oli niiden nautinto?
   On harvinaista, että on piha ilman vuohenputkea. Elämänlankaa ei joka pihassa ole, se ei pidä kuivuudesta, joten se ei varmaan viihtyisi saaristossa.

   Poista
 4. Jos ovat kasvit hyvissä voimissaan, niin samaa tuntuvat olevan rikkaruohotkin! Molemmille pihoillemme ostetut multakuormat alkavat nyt tuottaa satoaan - jauhosavikkaa ja nokkosta löytyy jokaisesta istutusalueesta, joten kitkemistä riittää. Sinä olet hyvin jo kartoittanut kohdat, minkä kimppuun pitää ensi tilassa käydä! Pionit tuntuvat kukkivan tänä kesänä hienosti, myös meillä nuppuja pukkaa kivasti! Kauniilta näyttää heleän vaaleanlila kurjenmiekkasi. Mukavia kesäpäiviä puutarhan parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Multakuormien tuomat vitsaukset ovat kurjia. Toivottavasti ei enää lisää löydy rikkoja.
   Pionit pistävät tänä vuonna juhlat pystyyn.

   Poista
 5. Elämänlanka on viheliäinen. Meillä se muhii pensasaidassa. Pionien kukintaa minäkin odottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämänlanka ei tosiaan lähde helpolla. Sen juuret tuntuvat muuttuvat erilaiseksi, mitä syvemmälle niitä kaivaa. Alkuosa on helposti tunnistettava.

   Poista
 6. Ihana kurjenmiekka! Sinulla on tiedossa runsaasti pioninkukkia ja minun kokemukseni mukaan nuppujen määrä moninkertaistuu kun ovat kerran päässeet kukkimisen makuun. Minullakin molemmat pionit ovat täynnä nuppuja. Tsemppiä ja taistelutahtoa elämänlangan kanssa! Siinä on viheliäinen kaveri kitkettäväksi ja mahdoton kukkapenkin öykkäri vielä tavoiltaan. Aurinkoista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppujen määrä tosiaan usein kasvaa. Paitsi pari pionia on joskus pitäneet kukintatauon vuoden ajaksi.
   Elämänlanka on viheliäinen, vaikkakon onhan niitä muitakin vitsauksia.

   Poista