tiistai 18. kesäkuuta 2019

Hyttysiä ja puutarhaa

Jos hyttysiä ei olisi niin valtavia määriä, saattaisin olla nytkin puutarhassa. Olen meidän perheen ykköshyttyshoukutin, seuraavana on kuopus, sitten esikoinen ja puolisoni saa viimeisenä hyttyset kimppuunsa. Eikä hän kutia, eikä hänelle nouse paukamia hyttysten pistoista. Olen vihreänä kateudesta. Ja paukamilla. Ja kitkeminen onnistuu vain hetken kerrallaan.

Ostin eräänä hetkenä pari vuotta sitten kasan alennuskärhöjä, niitä pieniä. Nyt olen hukannut niiden nimilistan. Joka tapauksessa yllätyin, kun näin valkoisia kukkia kärhötelineessä. Toki näin myös elämänlangan siellä seassa myös.

Nimilista löytyi. Valkoinen kärhö: Loistokärhö Guernsey Cream.Tässä kukkapenkissä kasvaa monenlaista, myös mahdollisesti jotain menetyksiäkin on tapahtunut. Mutta penkki on tullut ahtaammaksi. Näen nyt, että tähkäesikko on ahtaalla, samoin punatähkä. Eli tähkäkasveja täytenee siirtää sitten syksyllä.  Penkki on siis kohopenkki. Ainakin 20-30 cm korkeammmalla kuin tuo ns nurmikko. Kuvassa tarhapionin kukka, erilaisia keijunkukkia, tähkäesikko piilossa, punaähhää ja valkoista kurjenpolvea. Myös pikkuhiljaa kasvamassa kohti korkeuksia erilaisia maksaruohoja. Ja minun jalkani askelkivellä. Kivet piiloutuvat jo niin hyvin kasvien sekaan, että onneksi itse muistaa, missä ne ovat.


Unikkoja on poksahdellut lisää. Niiden kuoret tippuu usein maahan, nyt kuitenkin yhden piikkiset kuoret jäivät unikon sisään. Lisää siis kuvia ylhäältä.Illalla valo osui suloisesti pian avautuvaan pioni DoTelliin. Se on suloinen, joskus sen vieruskasvitkin kukkivat tässä vaiheessa. Vieressä on kärhöteline, josta kärhö on tänä vuonna kadonnut. Joko viime talvi sen vei tai sitten kotilot ehtivät syödä sen liian monta kertaa matalaksi. Eli on siis ihan P A K K O mennä ostamaan joku uusi kärhö. Voi, kun kamalaa.


Kasvini kasvavat aika tungettuna toisiinsa, joten saniaista lähtee tänäkin vuonna tuosta jonkinlainen palanen pois, ettei se valtaa liikaa tilaa. Pionit muuten eivät tarvitse olla koko päivää auringossa. Tämäkin penkki saa vain osan aikaa päivästä suoraa auringonvaloa. Myös tämä omenapuu varjostaa tätä pionia aina jossain vaiheessa.Mukavaa juhannusviikkoa!

22 kommenttia:

 1. Ihanan värinen pioni! Hyttysiä on järkyttävän paljon! Minun pihaani ympäröi kuusikko, josta niitä tulee entistä kauheammin. Yritän sietää, koska pihalla olisi niin paljon tekemistä, mutta auringon hävittyä puiden taakse on aina pakko luovuttaa. Kärhöt ovat oikukkaita, välillä ilmestyvät arvaamatta ja välillä eivät viitsi kasvaa koko kesänä. Aurinkoista juhannusviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen elämä voi olla oikukasta. Nyt syytän kuitenkin kotiloita, sillä unohdin ripotalla ferramolia ja olen useana vuonna todistanut kotiloiden herkuttelua tämän kärhön kanssa.
   Hyttyset ajavat sisälle tehokkaasti.

   Poista
 2. Kaunista! Ihanan värinen on Do Tell. Ja valkoinen idänunikko! Hyttyset ovat hirmuisia, olo on kuin tappajahai-elokuvassa, kun niitä pyörii ympärillä verenhimoisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen idänunikko on Royal Wedding. Ovat mahtavia. Osa suuria kukinnoiltaan.
   Hyttyset tekevät minulle aika suuret jäljet. Allergialääke+kortisnovoide on yhdistelmä, jolla saan suurimmat paukamat pienenemään.

   Poista
 3. Do tell on ihana. Meillä tuulinen piha pitää hyttysiä loitolla mutta mäkäräiset eivät tuulesta piittaa. Minäkin kuulun siihen kastiin jota kaikki pistävät hyönteiset rakastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkäräiset ovat toinen vitsaus. Tuuli onneksi tuo hyttysten kanssa helpotusta.
   Do Tellistä pidän kyllä joka vuosi.

   Poista
 4. Hyttysiä on ennätysmäärin! Itse laitan aina hyttyskarkotetta pihalle mennessäni. Saa rauhassa siellä puuhailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karkotetta pitäisi muistaa laittaa aina ulos mennessä. Minä en vain aina muista. Esim roskisten vienti saattaa muuttua puutarhakierrokseksi.

   Poista
 5. Luin että O- veriryhmän ihmiset ovat hyttysten herkkua ja sitä minulla piisaa aika paljon anniskelusta huolimatta. Karkotteita minä en käytä minua ahdistaa niiden hajut. Mutta ihanaa kukintaa sinulla ja hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen miinus, mutta en 0. Perheen ainoa miinus..
   Kukkia on onneksi. Hyvää juhannusta!

   Poista
 6. Lähdemme juannukseksi mökille Puolangalle ja siellä niitä hyttysiä piisaa... Toivottavasti on kuuma tai tuulee, niin hyttyset eivät jaksa lemtää :) Hyvää juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli pitää hyttysiä onneksi loitolla. Kuumalla säällä varjossakin voi olla niitä inisijöitä..

   Poista
 7. Ihastuttavat pionit. Kuulun niihin onnekkaisiin, jotka ovat immuuneja hyttysille, mutta kyllä niiden häiriköinti on silti kiusallista.
  Painin saman ongelman kanssa; kukkapenkit kasvavat umpeen. Olen keväästä asti yrittänyt karsia kasvustoja, mutta ne tuntuvat vain yltyvän kasvamaan.
  Leppoisaa juhannuksen odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet tosiaan onnekas, vaikka se ininä varmasti ärsyttää myös hyttysimmuuneja ihmisiä.
   Kukkapenkeissä on nyt sen verran ahdasta, että pari aarretta täytyy raivata esiin.
   Mukavaa juhannusta!

   Poista
 8. Minä kuulun onnekseni samaan porukkaan Cherin ja puolisosi kanssa: itikat eivät minua häiriköi, jos on kuka tahansa "herkullisempi" lähistöllä. Pistoista jää kyllä pieni jälki, mutta se ei kutia ja häviääkin nopeasti pois. Tiedän kyllä, miltä sinusta tuntuu, sillä äitini on myös itikoiden ja paarmojen ykköskohde ja hänelle tulee itikan pistosta viisisenttiset, tulipunaiset, kutiavat paukamat. Paarman puremajäljillä kokoa on kämmenen verran. Sympatiahalit siis sinulle! Ihana 'Do Tell' ja ihana kärhöyllätys! Toivottelen tuulista juhannusviikon jatkoa, jotta saat puuhastella puutarhassa ilman iniseviä seuralaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet tosiaan onnekas, kun hyttyset eivät ole kimpussasi. Helpottaa olemista kovasti.
   Kasviyllätykset ovat suurilta osin aina ihania. Toki joskus joku (siis usea) rikkaruoho pääsee myös yllättämään.

   Poista
 9. Oi, miten ihania kukkijoita! Meillä pionit ja unikot ovat vielä pääosin nupussa, mutta nuppujen määrästä kukinnasta on tulossa runsas. Hyttyset ovat kyllä inhottavia, kun niitä on paljon. Ihanaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nyt idänunikot juhlii. Ovat kauniita. Sade ei niitä piiskaa, joten kukkivat lämmössä yllättävän monta päivää. Pionit alkavat näyttää värejään ja taitaa pian tulla kiinanpionien kukinta käsille.

   Poista
 10. Hyttysiä on ollut nyt tosi paljon! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää juhannusta! Hyttysiä on oikeat joukkiot liikkeellä.

   Poista
 11. Hyvää kesää ja juhannuksen aikaa sinulle :) Ronja

  VastaaPoista