perjantai 30. maaliskuuta 2018

Tuhkaa ja juuria

Kevättä on paljon ilmassa. Aika paljonkin ilmassa. Ja aika vähän maassa. Jotta en ihan alkaisi ripottelemaan tuhkaa päälleni ja repimään hiuksiani tässä kevään odottelun tuskassani, kävin tänään ripottelemassa tuhkat hankeen. Ainakin muutamien neliöiden alalle. Ja tietenkin niihin kohtiin, joista odotan kevätkukkijoita. Aiemmin viikolla teimme lapsen kanssa polkuja lumeen. Jotta ei olisi saappaat täynnä lunta, jos takapihalla aikoo käydä.


Olen nähnyt kuvia, että ykkösvyöhykkeellä on jo piippoja. Ainakin Rikkaruohoelämää ja Pikkuinen puutarha on näistä raportoinut. Täällä kakkosvyöhykkeellä kestää lumien sulamisessa kyllä aika kauan. Ainakin meidän takapihalla. 

Otin jonkin aikaa sitten pistokkaita muutamista pelargoneista. Pistin ne lasiin. Mitään ei tapahtunut. Jossain vaiheessa nappasin vielä vähän niistä vartta pois, että leikkauskohta olisi vähän paremmassa kohtaa juurtumisen kannalta. Tänään sitten auringonvalo osui hyvin lasiin ja näin ihmeekseni kasvaneet juuret. Olin nimittäin jo laittamassa niitä kompostoriin. Nyt laitoinkin pistokkaat multiin.


Myös vahingossa katkennut latva kelloköynnöksestä kasvatti lasissa uudet juuret. Tosin vahingossa imuroitu tomaatin taimi ei kyllä herännyt enää henkiin. Toki se on siellä imurin sisällä, en sentään kaivannut pois pölypussista. Onneksi tomaatin taimia on useampia varalla. Seuraavaksi olen multien siivoilun kanssa varovaisempi.

Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa! Huhtikuu ja lumien sulaminen on ihan pian täällä.

26 kommenttia:

  1. Imuroitu tomaatti ei taida enää selvitä :D Tuhkaa on kylvetty täälläkin nopeamman sulamisen toivossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatintaimet eivät kestä ihan kaikkea. Tuhka on ollut monta kertaa ihan hyvä keino.

      Poista
  2. Tuo tuhka onkin hyvä idea, sitten kun nuo pahimmat yöpakkaset menee ohi. Ja täällä on bongattu ensimmäiset piipot jo kakkosvyöhykkeelläkin :) Ihanaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitoin tuhkaa nyt jo. Vaikka on yöpakkasia. Lunta nimittäin on noin puoli metriä kukkapenkien päällä. Se tuhka ei ehdi toimia niin korkeisiin kinoksiin kovinkaan nopeasti.
      Ihanaa, että sielläkin on jo piippoja.

      Poista
  3. Huhtikuussa täytyy lumien ehdottomasti sulaa, joten sikäli ollaan jo ihan toivon äärellä.
    Ihana näky nuo juuret lasissa! Elinvoimaa. Kyllä se tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuret yllättivät positiivisesti. Pistokkaat onnistuvat sittenkin.
      Huhtikuun täytyy olla lämpimämpi kuin maaliskuun. Lumi on sulanut lämpiminä tunteina ihan mukavasti, vaikka toivoisin jo yöpakkasten hellittämistä.

      Poista
  4. Oih, juurien kasvu saa aikamoisen ilon aikaan :) Hyvä, ettet kerinnyt nakkaamaan kompostiin <3 Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä juurista ilahtuukin. Ja onneksi pidin niitä kauan vedessä.

      Poista
  5. Hauska on tuo juuret lasissa. Toivottavasti lumien sulaminen alkaisi, meillä on lunta lähes metrin verran ja huomiseksi on luvattu lisää lunta. Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh. Metri lunta on paljon. Toivottavasti lunta ei tulisi enää kanalasti lisää. Toivotaan myös Pohjois-Karjalaan lämpöä.

      Poista
  6. Ei näy täälläkään vielä piippoja, lunta taitaa olla noin 10 senttiä vieläkin. Tosin muutamia pälvipaikkoja alkaa näkymään aurinkoisessa rinteessä.
    Hyvää pääsiäistä ja kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan pälvipaikkojen nopeaa lisääntymistä. Minulla on toiveissa, että huhtikuun alku toisi ensimmäiset piipot esiin.

      Poista
  7. Pian ne piipot sielläkin ilmestyy, sillä aivan varmasti pääsiäisen jälkeen yöpakkaset loppuu. Pakko loppua.
    Pikkuisen nauratti tomaatintaimen imuroiminen, vaikka sinua varmasti tapahtuman hetkellä harmitti. Tekevälle sattuu.
    Pitääkin muistaa levittää talven tuhkat hangelle. Olen ihan unohtanut. Kiitos vinkistä!
    Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En onneksi ollut kovin harmissani tomaatista, vaikka toki imurin kanssa ei kannattaisi hosua taimien lähellä. Näiden hosumisten takia niitä varataimia on hyvä olla kasvamassa.

      Kuun alkuun luvataan jopa paria vuorokautta putkeen plussaa. Niin toivon, että pian ollaan plussan puolella.

      Poista
  8. Samoin, lunta on ihan hirveästi. Ja lisää on luvattu, toivottavasti ei ne lupaukset pidä paikkaansa.
    Muuten kyllä aurinko paistaa joten toivoa on. Tuhkat olen levitellyt hangille koko talven, joten pitäis sulaa kun alkuun pääsee. Hienoa Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä osa tuhkista on hautautunut kunnolla uudestaan lumeen. Toivotaan, että teille ei enää sada lisää lunta. Ainakaan paljon. Pakkasta on vielä ihan tarpeeksi öisin.

      Poista
  9. Olen ihan kypsä näihin lumiin, eikä sitä tunnu auttavan talvi-intoilijoiden ilo tästä ihanasta ikuisuuksiin jatkuvasta talvesta... :D Mutta eiköhän huhtikuu ne lumet vie. Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiihtäjät nauttivat, kun huhtikuussa on hyvät ladut. Minun puolestani olisi jo kevään vuoro. Hyvää pääsiäistä.

      Poista
  10. Päivisin aurinko jo sulattaa lunta tehokkaasti. Meillä on käytävät jo sulaneet ja seinänvierustan kukkapenkki, mutta piippoja ei näy. Hurjan kylmät yöt pidättelevät lunta maassa ja maanantaina pitäisi sataa reilusti lisää. Oliseko se sitten vanhan lumen surma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on todella vähän maata näkyvissä. Jokainen neliösentti vapaata maata on kyllä toiveita herättävä. Lunta en enää kaipaa lisää, mutta tätä ei kai pystt oikein itse päättäämään.

      Poista
  11. Onnellista pääsiäistä teille! Talvi voisi jo loppua kertarysäyksellä, pitkä odotus ollut nyyh. Jospa teidän lumenne lähtisivät nopsasti ensi viikolla kun on luvattu aika paljon lämpimämpiä lukemia. Ihania, toivoa antavia pistokkaita juurtuneena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääennusteessa on toiveita. Huhtikuulla pitäisi olla jo plussan puolella. Tervetuloa kura.
      Pistokkaat tuovat kasvuiloa.

      Poista