lauantai 17. maaliskuuta 2018

Kesäinen reissu Verlaan

Heinäkuussa on Verlassa vuosittain Verlan päivä. Viime vuonna mentiin käymään sattumalta Verlaan juuri silloin Verlan päivänä, jolloin museokierrokset olivat ilmaisia. Päivä muistaakseni on 18.7. joka vuosi.

Ennen tehtiin kauniita tehtaitakin.




Ei ihan tuore rakennus.



Kaunis ympäristö. Tuolta valkoisesta ovesta pääsi maksamaan museokierroksen / museokauppaan.


Verla on siis vanha paperitehdas ja Verlan sivuilta voi asiasta lukea paljonkin. Kierroksella oppi kyllä paljon tehtaan toiminnasta. Ja täytyy sanoa, että nykyisin vastaavia työoloja ei pidettäisi kovin inhimillisinä. Oli selkeästi vaarallisia paikkoja olla töissä, mutta useimmissa töissä oli kuitenkin jotain riskiä terveydelle, vähintään yksitoikkoista työtä kropalle.

Verlan paperitehdas teki kyllä kaiken omalla tontilla. Raiteet vievät suoraan tehtaaseen, puukuorma onkin nykyisin enää koristeena.


Ja patruunan talon ympärillä oli puutarhaa.


Oli pioneja kukassa.


Ja muutakin.


Kauniit daaliat taustanaan maalausta kaipaavat portaat patruunan taloon.


Verlassa käyminen oli meidän perheen aikuisten mielessä ollut jo kauan. Juniori ei millään voinut ymmärtää, miksi häntä raahataan vanhasta tehdasta katsomaan. Oli todella äreitä vastalauseita. Ei auttaneet korupuheet Unescon maailmaperintökohteesta. Perillä oli onneksi Verlan päivän kunniaksi mahdollisuuksia valita jäätelön tai lettujen välillä, joka auttoi lasta ärtymyksessä. Museokierroksen jälkeen lapsi kyllä totesi, että ei ollut ihan niin tylsää kuin kuvitteli.

8 kommenttia:

  1. Verla on upea paikka! Täytyy laittaa päivä mieleen ja käydä tänä vuonna katsomassa sisätilatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kierros oli perusteellinen. Kuvia ei saanut kierroksella ottaa. Pidän myös siellä muusta ympäristöstä.

      Poista
  2. Kaunis paikka. Kävin tuolla kymmenisen vuotta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka ei varmaan kymmenessä vuodessa muutu miksikään.

      Poista
  3. Tässäpä taas yksi hyvä retkikohde tulevalle kesälle. Kiitos!
    Aika positiivinen lausunto lapselta, ettei ollut ihan niin tylsää, kuin kuvitteli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsi kertoo kyllä selkeästi mielipiteensä. Ja toisaalta ymmärrän, että lasta ei kiinnosta noin periaatteessa kierros vanhassa paperitehtaassa. Onneksi tehdaskierros oli monipuolinen. Verla sijaitsee myös hyvin kauniilla alueella.

      Poista
  4. Verla on ihana ja vaikuttava paikka! Olen siellä käydessäni kunnioittanut aina vaan enemmän naisten tekemää työtä ja ihmetellyt niitä voimavaroja, joita noilla naisilla olikaan! Muistelen, että tämän päivän sisustustrendeihin kuuluvat pahviset koulutaulut ovat kaikki Verlan pahvista valmistettuja! Olen muuten toukokuussa menossa työkavereideni kanssa taas tuonne uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat ne koulutaulut Verlan pahvia. Juuri oikean kokoisia. Uskomatonta päivää kaikki tekivät. Ja naiset paljon pienemmällä palkalla.

      Poista