lauantai 12. elokuuta 2017

Sadetta ennen

Saderintama ja ukkonen on juuri nyt täällä. Onneksi otin kuvia tänään, sillä ei tiedä, mitkä kasvit ovat sateiden jälkeen taas kunnossa.

Ostin Huovilan puistosta viime viikolla nupuillaan olevan ritarinkannuksen. Ei ollut hajuakaan sen väristä. Olen ollut niin ihastunut tänään, sillä sen värit näyttävät olevan juuri sitä, mitä eniten ihailin. Taustallaan jaloangervo Erica.


Näiden lähellä on tämä kohta, joka viehättää minua kovasti. Olen tätä jatkuvasti kuvaamassa. Nyt myös laventeli on paremmin kukassa. Minulla on kolme talven kestävää laventelia pihalla, kaikki eri tavoin tänne tulleet. Ihan pieniä sävyeroja taitaa olla kukissa. Yksi itse siemenestä kasvatettu, yksi ostettu perennataimistolta ja yksi marketin poistomyynnistä ihan rupsahtaneena. Kuvassa se marketista ostettu.


Vaikea näitä kuitenkaan olisi erottaa toisistaan kuvien perusteella. Tässä toinen yksilö.


Sinipiikkiputkissa riittää pyöriskeltävää. Jotkut kukat pölytetään nopeasti, näissä viivytään. (Olihan tämä sinipiikkiputki?)


Meksikonhanhikki oli vielä torstaina nupuillaan, kun esittelin puutarhaa. Muuten en olisi ehkä tajunnut niitä nuppuja. Tänään sitten ymmärsin etsiä kukkia, joita jo olikin.


Päivänliljat eivät olleetkaan menneet piloille sateessa. Ne kukkivat nyt muutamassa paikassa. Pidän paljon näistä oransseista, joiden nimeä en laittanut silloin 5 vuotta sitten ylös, kun nämä ostin. Kurjenpolvi Orionin ja punaisen tähtiputken yhdistelmään tuo hyvää kontrastia mielestäni. Siksi näitä aina odotankin.


Useampaan kertaan kasvukauden aikana kukkivia puita saa, jos saa niissä kärhötkin kukkimaan. Yritys on joskus kovempi kuin tulos. Maa on tuossa aika kuivaa ja juurakkoista, joten kärhö ei todella ollut istutettu "oikein". Joten sen vuosittainen kasvaminen on hillittyä. Kukkii se kuitenkin marjatuomipihlajan alaoksilla. Tämän kärhön pitäisi olla Ernest Markham.


Elokuu on alkanut ja jatkunut minulla aika ohjelmallisena. Ja jatkuu vielä jonkin aikaa. Aikaa puutarhatöille on ollut vähän, mutta olen kyllä nauttinut puutarhasta muuten. Loppukesän kitkemiset ovat vielä edessä enemmän tai myöhemmin. Riittääpähän tekemistä myöhemminkin.

20 kommenttia:

 1. Rikat ei karkaa mihinkään. Samasta ukkosesta nautitaan täälläkin, sähköt pätkii ja vettä tulee taivaan täydeltä. Kauniin värinen ritarinkannus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vihdoin löydän ritarille oikean paikan.
   Ukkonen piti tasaista jyrinää täällä, mutta ihan päällä jyrähti vain pari kertaa.

   Poista
 2. Laventeli on kaunis ja tuoksuu ihanalle. Minä en ole onnistunut kasvattamaan niitä ruukussa enkä pihalla. Taitavat aina saada liikaavettä. Tuo kolmen kuksn yhdistelmä on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventelit ovat joko kohopenkissä minulla tai pari on entisen hiekkalaatikon kohdalla, jonka alla on siis kasa soraa ja hiekkaa. Kohopenkkiin istutettu on vielä aika huolimattomasti eli en upottanut juurakkoa kovin syvälle.

   Poista
 3. Kaunista on puutarhassasi, nättejä värejä ja yhdistelmiä. Olisko lilja rusopäivänlilja? Naapurissa se juuri kukoistaa kauniina ja ihastelen. Ihkut nuo laventelit, sinulla tosi hyvinvoivia ja pörheitä. Tähtiputkessa on tosi hieno väri!! Tsemppiä elokuisiin kiireisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan rusopäivänlilja voi olla. Sitä olen vähän ripotellutkin.
   Lavetelit näyttivät tänä vuonna kauan risukasoilta, mutta olikin vain niille melko viileä kesä.

   Poista
 4. Onpa kaunista! Ihana tuo ritarinkannus ja tähtiputki! Kukkiva puu on minunkin tavoitteeni, aina kärhö ei kasva sopivassa paikassa, mutta kasailen kaikenlaista suojaa sen tyvelle, josko se helpottaisi kuivassakin paikassa. Ihana laventeli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritarissa sattuu olemaan mukava liukuvärjätty väri. Olkoon mikä laji tahansa. Kärhöjen kohtaan pitäisi muistaa laittaa kunnon lannoitteet joka vuosi. Aina en muista.

   Poista
 5. Näissä loppukesän kukkapenkeissä on ihanaa runsautta ja monipuolisuutta. Paljon pienikokoisia ja pitkänhuiskeita kukkijoita. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia kukkijoita on taas. Ja kohta on myös sipulien kaivamista luvassa. Loppukesässä on puolensa.

   Poista
 6. Ritarinkannuksesi on oikein kaunia! Minäkin olen ihastunut noihin ritarinkannuksiin, ja iloitsen, kun sain omista siemenistä lisättyä niitä, ja jopa kukkimaan heti ensimmäisenä kesänä! Kukkivia kärhöpuita ja -pensaita täälläkin koetetaan kasvattaa:) Mukavaa elokuu jatkoa, toivotaan, että kesäiset ilmat pysyvät ukkosesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan koko elokuuksi kesäilmoja. Ihanaa, että olet saanut siemenestä ritareita kasvamaan.

   Poista
 7. Laventelii en oo kokkeillu, mänisköhän talaven yl tiällä? Kauniita kukkia siun penkeissä, ritarinkannus etenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilematta ei tiedä laventelin talvehtimista. Kunhan ei ole märkä paikka. Ja laventeli pitää kuivasta ja kuumasta. Meillä ei ole oikein kamalan kuumaa, mutta vähän kuivemmassa pärjää.

   Poista
 8. Ritarinkannusta on helppo lisätä siemenestä ota talteen siemenet ja kylvä vaikka suoraan maahaan syksyllä, saavat kylmäkäsittelyn itsestään. Kaunis on sen väri. Minulla on myös Ritarinkannusta eri väreissä ja aion myöskin lisätä suoraan maahan tavalla.Laventelia ei minulla olekkaan olen kuvitellut, että ne pitää talvettaa kellarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa laventeleista on talvenkestäviä, en vain oikein erota aina, että mikä ei ole se talvenkestävä lajike.
   Katsotaan saanko ritarinkannusta lisättyä. Kiitos vinkeistä.

   Poista
 9. Aivan ihana ritarinkannuksen ja jaloangervon yhteiskuva. Laventeli tuskin meillä v-vyöhykkeellä talvehtisi. Tosin täällä tuota lunta riittäisi. Mukava blogi sinulla, jään lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulit. Me elellään vähän etelämpänä, joten eri kasvit pärjäävät.

   Poista
 10. Hienoja kuvia! Upea tuo meksikonhanhikki! Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin kurkkaamassa blogissasi. On ollut sen verran kiirusta, että en enää muista kenen arvontoihin olen osallistunut.

   Poista