sunnuntai 6. elokuuta 2017

Elokuu

Elokuusta on kohta jo ensimmäinen viikko takana ja minä olen ehtinyt huonosti blogimaailmaan. Tämän viikon teemana on ollut sade. Tämän pihan sateisin viikko tänä kesänä. Tiistaina ja torstaina ei satanut. Keskiviikkona satoi 34 milliä vettä 9 - 10 tunnin aikana. Yhteensä vettä on tullut tähän mennessä maanantaista tähän sunnuntaihin iltapäivään mennessä 69milliä. Saattaa se 70 milliäkin ollut mennyt rikki, sillä en niitä puolikkaita millejä laske.

Olen hyvin onnellinen, että leikkasin nurmikon viikko sitten, jolloin sen leikkaisin lähes kuivana. Meillä oli nimittäin yhdet juhlat eilen ja puutarhaan kokoontuu ihmisiä taas tulevalla viikolla. Nyt toivoisin tosiaan poutaa. Piha kuivuisi ja kasvit saisivat nyt veden jälkeen sitä lämpöä ja valoa Ja pääsisi taas leikkaamaan sen nurmikon.

Tämä elokuinen viikko on kuitenkin ollut hyvin vaiheikas. Lämpimät säät on ulkoiltu joko omassa puutarhassa tai retkillä. Päivät olleet töitä, lapset olleet välillä kotona, välillä reissussa. Kotona siivottu, leivottu ja pihaa kitketty.

Huovilan puiston yksi lammista.
Tiistaina 1.8 oli Huovilan Puistossa Kärkölässä Vanhat autot - tapahtuma. Minua kiinnostavat kasvit ja halusin katsoa, onko puistossa valkoista illakko myynnissä. Miestä kiinnostaa kaikki vanhat autot ja lapset pakotettiin retkelle mukaan. Lapsia kuitenkin aina kiinnostaa kesätapahtuma jäätelö, joten meillä oli oikein mukava ilta, joka katkaisi sopivasti työviikon fiilistä. Ihan kuin tiistaista olisi jo pari viikkoa.

Illakko ei löytynyt, mutta ostin nupuillaan olevan korkean ritarinkannuksen. Kokeilen siis taas kerran ritareita. En yhtään tiedä, minkävärinen ostettu ritarini on, tämä oli Huovilan puistossa eräs, jonka värityksestä pidin kovasti.


Kotonakin tapahtuu sateen lisäksi jotain. Sateen takia pelkään näiden oranssien päivänliljojen nuppujen homehtuvan kohta nuppuvaiheeseen. Eivät koko viikkona ole uskaltaneet kukkimaan. Viime vuonna nämä eivät kukkineet ja pelkästi niiden heittäneen henkensä, mutta pitivät välivuoden. Seurana punaista isotähtiputkea ja kurjenpolvi Orionia.


Kärhö Aljonushka kukkii samassa penkissä. Tämän ei pitäisi kasvaa juuri yli kahden metrin, mutta ehkä nämä sateet ovat sitä innostaneet, joten kasvattaa nyt varttaan ainakin pikkaisen kahden metrin yli.


Tässä penkissä silti hallitsivin kasvi tähän aikaa vuodesta on tuo kurjenpolvi Orion, joka kasvaa nyt 1,5metrin pituiseksi. Jos sillä ei olisi tukea, se retkottaisi maassa ja veisi kolmen metrin kokoisen tilan. Vaikka se minulla kasvaa sekä tukea että omenapuuta pitkin, se yltää vähän joka kasvin pariksi. Myös Aljonushkan ja omenoiden kaveriksi


että maan tasalle tähkätädyke Rosenrotin seuraksi.


Puutarha järjestää myös yllätyksiä. Tätä liljaa ei ole istutettu tarkoituksella tuohon. Todennäköisesti on jonkin liljan jälkeläinen, jonka istutin noin 12 vuotta sitten. Ne liljat piti olla valkoisia ja punaisia, olivat keltaisia ja oransseja. Eräänä kesänä 11 vuotta sitten näiden päälle lensi kattoremontin yhteydessä pellit. Kaivoin joitain jäljelle jääneitä joskus sieltä pois. Tämän olemassa oloa en edes tiennyt ennen tätä kesää. Valitettavasti myös kotilot herkuttelevat liljoilla liljakukkojen lisäksi. Kun kerran liljassa on ytyä kasvaa kuunliljan varjossa, jääköön se sinne kasvamaan. Ainakin täksi vuodeksi.


Olen ostanut tänä vuonna muutamia kasveja silloin tällöin. Tämän törmäkukan ostin tänä vuonna pienen harkinnan jälkeen. En voinut vain vastustaa tätä väriä. Tämä on Scabiosa 'Barocca' Ohotanmarunan vieressä vähän kontrastinkin vuoksi. Toivon, että tämä ei ole yhden kesän ihme.


Pallerolaukat ovat myös vaivihkaa saaneet värinsä ja kukkivat nyt maksaruohojen ja angervojen seurana. Tuon vaaleanpunaisen Jaloangervon nimi pitäisi olla 'Astrible Younique'. On melko matala.  Taustalla kaatunut ruusumalva. Edessä taas näkyy myös keijunkukan lehtiä.


Korkeampi jaloangervo 'Erica' näkyy tässä kuvassa taustalla kukassa ja edempänä tuo edellisen kuvan 'Astrible Younique'. Tämä osa tästä kukkapenkki tulee vielä muuttumaan syksyn aikana, sillä tämä on viime vuonna perustettu ja ihan kaikki mittasuhteet eivät olleet minulla etukäteen ajateltuna.  Tuo puu tuolla matalan on suklaakirsikka, joka toipui hienosti pupujen syönnistä. Nyt suojaan sen paremmin. Siitä kasvatan uudestaan puumaista (kasvaisi myös pensasmaisesti), joten nyt se tarvitsee taas ajoittaisia leikkauksia.


Aina kun lapset ovat maailmalla tai vain kavereilla, en osaa olla pihalla ilman puhelinta. Pidän älypuhelinta taskussa mukana. Viime kerralla kuuntelin kitkiessä samalla Yle Areenan kautta vanhoja kuunnelmia kuulokkeiden avulla. Tämä dekkarimainen Vainaja kaupan päälle siivitti kitkemistä hyvin. Eikä kuitenkaan ollut liian jännä hämärtyvässä illassa. Naama kyllä ehti hieman multaantua, kun jouduin välillä korjaamaan kuulokkeiden asentoa vähän multaisilla käsineillä.

Saderaportti. Vähintään milli tai kaksi on satanut lisää tätä kirjoittaessa. Seuraavat sateet voisivat suunnata sinne, missä on kärsitään kuivuudesta. Meillä ei tarvitse vähään aikaan kastella.

22 kommenttia:

 1. Täälläkin on satanut enemmän ja vähemmän lähes viikon putkeen. Tulevalle viikolle luvattiin poutaa joten toivotaan parasta. Minulla on samanvärinen ritarinkannus (Blue bird) kaunis mutta arka härmälle kuten muutkin ritarinkannukset. Ihme kyllä ei ole tänä kesänä härmä iskenyt siihen. Kohta alkavat vaaleanpunaiset jaloangervot kukkia meilläkin. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa. Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sunnuntai menee aika hyvin kastumista vältellen. Onneksi ensi viikolla pitäisi paistaa.

   Ritarit eivät täällä ole juuri viihtyneet. Kokeillaan taas..

   Poista
 2. Voi mikä sademäärä! Ja täällä juhlitaan, kun viikon määrä on jo lähes 20 mm... Toivottavasti nyt tulee hyvät ruohonleikkuusäät, ja poutasäät muutenkin. Ruohonleikkuusta niin väliksi...
  Ihana tuo lilja kuunliljojen keskellä, väripilkku. Ja törmäkukka&maruna -yhdistelmä on oikea herkku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin lähettää nämä loput tämän päivän ja huomisen ennustetut sateet sinne saaripalstalle. Tässä olisi ihan tarpeeksi yhdelle viikolle.

   Minäkään en muuten ruohon leikkuuseeb hinkuisi, ellei se olisi se toimenpide, jolla puutarhan saa näyttämään ryhdikkäämltä myös sen jälkeen, kun kasvit ovat pitkin pituuttaan sateen jäljiltä.

   Se lilja valitsi itse hyvän paikan, jossa tulee huomatuksi.

   Poista
 3. En ole laittanut sademääriä muistiin mutta paljon on tullut, aina ei ole asteikon mitat edes riittäneet. Mittaria saa kumota joka päivä tyhjäksi. Kiva yllätyslilja ja sinnikäs, kuunliljat ei paljoa päästä valoa lehtiensä alle. Minä löysin kotiloita ekan kerran talon edustan penkistä, no eipä ihme että leviävät näiden sateiden avulla helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Toivottavasti kotilot eivät tarkoita sitä, että niistä ei vielä pääsisi eroon. Ovat kyllä kovin ehtiväistä porukkaa niin pieniksi tyypeiksi.

   Lilja aloitti toki ponnistelun hieman paremmissa olosuhteissa, mutta nyt on aika lailla varjossa.

   Poista
 4. Hurja sademäärä! Nyt kaivataan tosiaan lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Saisi olla myös hieman tuulta, jotta kasvit kuivuisivat hyvin.
  Hienot jaloangervot ja mahtava väri törmäkukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivaa ja lämmintä pientä eteläistä tuulenvirettä. Siinä olisi kaivattu säätila

   Tuo törmäkukka oli aika arvokas taimeksi, mutta en voinut jättää ostamatta.

   Poista
 5. Vettä on meilläkin tullut niin usein ja paljon, etten viitsi edes sitä mitata. Odotan kovasti, että tulisi sen verran kuivaa, että saisi nurmikon leikattua.
  Välillä noita liljoja putkahtelee vähän omituisista paikoista. Luultavasti minäkin olen niitä tietämättäni siirtänyt kaivaessani kukkapenkkejä ja siirtäessäni muita kasveja. Yksi oranssi rypäs kasvaa meidän sisäänkäynnissä kuunliljan keskellä (kuten sinullakin). Takuuvarmasti en liljaa sellaiseen paikkaan ole laittanut, mutta kun se nyt siellä kasvaa, kasvakoon. Hyvin näkyy keittiön ikkunasta ja tuo väriä vihreyden keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on mukavaa, kun näkee ikkunasta kauniita kasveja.

   Ei aina uskoisi, että oikein odottaa nurmikon leikkuuta. Tai sen sallivaa säätä.

   Poista
 6. On hieman tullut vettä, puuh. Jätin äsken pyykitkin ulos kun olivat niin litimärkiä, ettei niitä voinut tuoda sisään, hah. Ihania värejä, sinistä ja pinkkiä, oikea herkkuyhdistelmä. Suren ja kadehdin hieman kun meillä ei angervot viihdy. Ihana tuo vanhat autot&puutarhat&jäde-yhdistelmä! Olen ihan hajalla kun ekaa kertaa jäde ei toimi meillä houkuttimena..teinit. Valkoinen illakko oli tosi helppo siemenkylvö (suoraan penkkiin ja osan lykkäsin ruukkuun), joten suosittelen lämpimästi sitä jos et löydä kasveja. Hauska idea tuo murhamysteeri kuulokkeissa! Ihana barocca, upean värinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyykkien kanssa saa olla tosi tarkkana tänä kesänä.

   Meilläkään ei aina enää jäätelö toimi, ainakaan vanhempien kanssa. Kavereiden kanssa on eri asia. Meillä on puolison kanssa vähän erilaiset kiinnostuksen kohteet. Harvoissa tapahtumissa yhdistyy molemmat. Onneksi joskus sentään.

   Baroccaa en voinut vastustaa. Tai siis sitä väriä.

   Täytyy siis tilata valkoisen illakon siemeniä. Tänäänkin ripottelin penkkeihin kaksivuotisten kukkien siemeniä. Ne joskus lähtevät hyvin kasvuun ilman sen suurempia poppakonsteja. Joskus taas ei.

   Poista
 7. Olen tainnut parikin kertaa käydä Huovilan puistossa, aika ihana paikka! Minua tämä sade tökkii jo niin pahasti, että fiilikset puutarhapuuhiinkin ovat lähes nollassa. Onneksi jaloangervot viihtyvät meilläkin, eivätkä ihan pikkusateista ole moksiskaan! Tuo törmäkukka Barocca on kyllä upean värinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käy nykyisin puistossa vähintään kerran vuodessa näköjään. Mukava käydä eri aikoina, näkee vähän eri asioita.

   Sade alkaa tosiaan jo tympiä. Tästä päivästä tulee tämän viikon toiseksi sateisin päivä, ellei vedä vertoja keskiviikon sateille.

   Poista
 8. Vettä on nyt tullut tarpeeksi, olisi jo auringon vuoro. Kasvit ovat reheviä, mutta rankat sateet saavat ne lakoamaan. Huovilan puisto on kiva paikka, eikös siellä ole kohta taas valojuhlakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valojuhla taitaa olla syyskuun lopulla. On varmaan hieno tunnelma silloin.

   Aurinkoa tosiaan kaivataan, osa kasveista tuntuu tosiaan kasvavan maata pitkin..

   Poista
 9. Ompa teillä satanu paljon. Meillä sato 46mm viikkoon ja sekin ol paljon, pitäs nyt tulla jo poutoo! Kyllä on pitkäks kasvanu 'Orionit. 'Ericat' meilläkin alakaa kukkii ja muutkin jaloangervot. Miulta on pallerolaukat hävinny viimetalavena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut putkeen pari päivää poutaa ja pari poutapäivää on luvassa. Nyt haluaisin pari viikkoa poutaa. Ei haittaisi yhtään. Minullakin pallerolaukat hävisivät. Nämä kuvassa olevat ovat uusia istutuksia viime syksyltä. En oikein tiedä, missä saisin ne viihtymään monia vuosia.

   Poista
 10. No on kurjenpolvella kokoa. Minulla on ritarikannuksia useampaa väriä ja kokoa joitakin pitää tukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina kummallista, kun joku kasvi ei millään suostu kasvamaan, ja toisilla ne samat kasvit kukoistavat.

   Poista