sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Kiihkeän kasvun aikaa

Aivan kuin kasvit olisivat toukokuun alkupuolen kylmyydessä keränneet kasvuvoimaansa valmiustilaan. Heti, kun kasvu on mahdollista, purskahtaa kaikki patoutunut vihreys ilmoille. Ja puutarhurista tuntuu, että on itse joka paikasta myöhässä. Kasvimaakin pitäisi olla jo kunnossa, mitään ei ole kylvetty. Kitkemiset puolitiessä ja pitää ihmetellä, että mitä ihmettä tässä on oikein aikailtu. Sitten muistaa, että reilu viikko sitten vielä piti toppatakkia päällä ja oli onnellinen, kun ei satanut lunta.


Kasveissa oleva kasvu sai aivan uutta puhtia lämmön seurauksena. Tänään (21.5.2017) otin kuvan sinikämmenestä ja valkotäpläimikästä.


Sinikämmen oli 16.5 vähän eri kuosissa. Eihän siitä ole kuin pari hassua päivää.


Viikko sitten valkotäpläimikät hädin tuskin näyttivät uuden kasvun merkkejä ja nyt osa niistä yrittää kasvaa ylöspäin.


Kasvu on ollut valtavaa muutenkin. Perjantaina meillä meni helleraja rikki. Sen jälkeen on ollut kaksi noin +20 asteen aurinkoista päivää. Osa tästä kaikesta viikonlopusta on minulla mennyt juhlia valmistellessa, kotona juhlimassa ja myös ystävää juhlimassa.  Tänään ehdin vähän kitkeä kukkimaan ehtineitä voikukkiakin. Aluksi tosin ilahduin niistä ihan sen vuoksi, koska kukkivat voikukat tarkoittavat, että on lämpöä.

Etupihalla kukkivat Persian Pearl pikkuiset tulppaanit. Ihania.


Tätä näkymää kuvaan joka kevät. Joskus tulput taantuvat ja niitä istutan seuraavana vuonna lisää. Myös kirjopikarililjoja joskus pitää lisätä lisää, kun juuri toi penkki on vähän kuiva. Tänä keväänä erityisen kuiva.


Hyasintit ovat myös ihania.


Pionit kasvavat hurjaa vauhtia.


Meillä ei ole juuri satanut tänä keväänä. Paitsi niitä kamalia lumikuuroja, joista ei kuitenkaan jäänyt juuri maahan kosteutta. Maa alkaa olla pölisevän kuivaa. Osa kasveista näyttää voivat silti ihan hyvin, osa pikkasen huonommin. Se, joka voi huonommin, saattaa saada siirron kosteampaan paikkaan. Paitsi nyt on toki kosteammassakin paikassa kuivaa.

Jouluruusu Douple Ellenkin on kukkinut jo jonkin aikaa. Tästä minä haaveilin. Ja se haave toteutui. Ihana kasvi.


Rusokirsikka on istutettu noin kaksi vuotta sitten. Viime keväänä siinä oli muutama kukka. Nyt olen löytänyt nyt kaksi kukkaa. Nuppujakaan ei näy enempää. Olen kuitenkin onnellinen näistäkin kahdesta kukasta.


Ehkä huomenna kukkivat rusotuomipihlajat. Niiden nuput ovat viittä vaille valmiit avautumaan.


Narsissi Topolinot ovat nyt kukassa toista viikkoa. Ja niiden seurana on valkoista helmililjaa ja pieniä tulppaaneja. Ja taustalle eksynyt myös sinistä helmililjaa.


Aika varjossa kasvava violetti tarhakylmänkukka on minulla sitten kuitenkin vasta tässä vaiheessa. Ja akileija jyrää sen ihan kohta. Ei mene kukinnat ihan joka vuosi samoissa tahdeissa.


Tänään ehdin kitkeä, täyttyi pari ämpärillistä. Pikkaisen aloittaa uutta istutusideaa ja kuvailla. Nyt aika uhkaa taas loppua kesken joka elämän alueella. Ehkä se kasvimaakin tulee kylvettyä lava kerrallaan.

Oikein ihanaa uuttaa keväistä viikkoa!


20 kommenttia:

 1. Onpa teillä ollut lämmintä! Eipä ihme, että tapahtuu vauhdilla. Tosiaan, vasta reilu viikko ollaan oltu keväisissä fiiliksissä ilman lumisadetta. Ja nyt maailma puhkeaa vihreäksi ihan silmissä. Ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aika ihmeellistä. Lämpö ja valo saavat kasvua tapahtumaan valtavasti.

   Ei voinut oikein uskoa sitä hellerajan rikkoutumista. On ollut aika pitkä aika siitä, että on hikoillut ulkoilman lämmön takia.

   Poista
 2. Ajan puute vaivaa nyt kaikkia puutarhassa puuhaavia. Kuivaa alkaa olla, hassua, että nyt jo sadetta kaipaillaan! Kauniilta näyttää kuitenkin sinunkin penkkisi, ihanan värikästä!Ja kaunis on jouluruususi, haaveiden toteutuminen on niin ihanaa. Postasin juuri äsken omista haavestani ja Helsingin kirsikkajuhalasta! Itselläni ei ole rusokirsikkaa (eikä mitään kirsikkaa):( Mukavaa viikkoa, jatketaan hommia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommia riittäisi nyt joka tunnille. Välillä pitää nukkua ja syödäkin. Kirsikat ovat suloisia.

   Nyt alkaa penkit näyttämään siltä, miltä pitääkin.

   Poista
 3. Kasvu on nyt puutarhassa viimein lähtenyt käyntiin. Sadetta vain kovasti jo kaivattaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvu on tosiaan käynnissä. Sade tekisi nyt hyvää. Kummallista, että aina jotain on liikaa tai liian vähän.

   Poista
 4. Kastelukannuun piti tarttua viikonvaihteessa, kun mökillä osa kasveista oli ihan lääkähtämäisillään. Maa on todella kuivaa. Ihan läkähdyksissä tässä kyllä on tästä kaikesta ihanasta vehreydestä, joka valtaa alaa nopeasti! Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt olla kastelematta perennoja, mutta nyt taitaa olla pakko kastella ainakin paria yksilöä.

   Vihreys on niin kaivattua.

   Poista
 5. Kyllä kasvimaa ehtii vielä. laitoin tänään herneet, ikinä ei ole mennyt näin myöhäiseksi. Mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle satokausi venyy. Ihana pinkki penkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa ehtii tuottaa sitten sen, mitä ehtii. Toivottavasti satokausi on toisesta suunnasta sitten lempeä.

   Pinkki penkki on oikein väriläikkä vastavalossa. Vaikka osottain siis vain onkin pinkki.

   Poista
 6. Kevät on tullut vauhdilla. Kiirettä pitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ei oikein riitä kaikkeen yhtä aikaa. Erikoinen kevät.

   Poista
 7. Ihanan runsaalta jo näyttää! Mun kasvilaatikot ovat vielä ihan tyhjänä, kun niiden käsittely on vielä vähän kesken. Toivon pian saavani niihin mm. tarhapensas mustikkaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi niistä laatikoista tulee olemaan iloa monena vuonna.

   Poista
 8. Kasvupyrähdys on saanut pään pyörälle ja joka kolkka puutarhassa tuntuu huutavan toimenpiteitä. Kasvimaa on kolme viikkoa myöhässä, mutta eipä kylmään maahan ole kannattanut kylvää tai istuttaa mitään. Nyt alkaa näyttää vähän toiveikkaammalta ja voidaan iloita sipulikukista ja kasvun etenemisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihastuttavaa on taas, kun ei ole nii kovin kylmä. Tästä lämmöstä nauttii.

   Poista
 9. kasvit kasvavat nyt ihan silmissä

  VastaaPoista
 10. Kun kasvu pääsi vihdoin vauhtiin, vauhti onkin ollut melko nopeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella nopeaa. Ihan kuin luonto yrittää kiriä kasvua kiinni.

   Poista