perjantai 26. toukokuuta 2017

Joka puolella kukkia

Puutarhassa on vauhti kova, minulla monet hommat ihan vaiheessa, kun on muitakin kiireitä. Tai vähintään kiireen tuntua, niin keskittyminen silloin ontuu.

Kuvia pitää kuitenkin välillä ehtiä ottamaan. Tässä kuvassa kuvia omenapuupenkistäni, jossa kasvaa tästä pihapiiristä löydettyjä narsisseja, joista osa jo katosiva muutama talvi sitten. Nämä kasvavat valkoisten kirjopikarililjojen kanssa.


Näiden seurana ovat kohta avautumassa Ronaldo-tulppaanit.

Tässä penkissä toisessa kohtaa toissa talven pakkasten seurauksena Applerdoorn-tulppaanit olivat aivan kituliaita viime keväänä. Nyt ne ovat keränneet voimia ja kukkivat aika normaalin oloisina. Luulin, että ne olivat menetettyjä tapauksia. Ei ihan mene sitten kukkapenkin tulppaanien sävyt siten kuin ajattelin. Tuo punainen on niin sähäkkä. Mutta eipä mene värit luonnossakaan aina ihan sävytetysti ja silti on vaikeaa tehdä yhtä kauniita kokonaisuuksia kuin luonnossa.


Tämä penkki rajautuu saniaisiin. Ne ovat ottaneet suuren kasvuspurtin ihan hetkessä. Serkkuni on tehnyt saniaisen päistä ruokaa. Kyselin vähän vinkkejäkin, mutta en oikein itse uskalla kokeilla. Kunnon keittämistä, voita ja mausteita ne kai vaativat. Kohtahan se sadonkorjuuaika alkaa olla ohi.


Taitaisi olla taas pienen kitkemissession aika. Kunhan tässä joutaa. Samassa penkissä kuitenkin on myös ripaus sinistä helmililjojen muodossa, olen niitä näemmä tännekin joskus siirtänyt. Muistiinpanojen mukaan nämä kuitenkin ovat Hyasintti orientalis "Anastasia". Näissä ei ole vain yhtä vartta, vaan varsirypäs ja kukat sitten niissä. Taustalla olevasta tulppaanin lehdestä näkee, että myös lehtokotilot ovat heränneet ja niillä on öisin syöminkejä.


Rusokirsikan alla kasvoi viime vuonna papukaijatulppaaneja punaisena ja valkoisena. Niiden yhteisvaikutus oli todella räväkkä. En kuitenkaan poistanut tulppaaneja, istutin seuraksi vähän narsisseja ajatellen, että ne tulppaanit varmasti taantuvat. No, eivät taida taantua, ovat kuitenkin vielä nupulla. Narsissit sen sijaan jo kukkivat. Todennäköisesti nämä ovat nimeltään Lemon Strike. Nyt on nimittäin verrattain kesken jääneet muistiinpanot.


Näiden lisäksi muuallakin kukkii. Takapihan penkki on nykyisin melko pitkä, mutta ei suinkaan mitenkään suora. Tässä päässä on kostein kohta. Välissä on happamen maan kasveja. Tulppaaneja ja muita sipulikasveja löytyy sieltä myös.


Myös Woodstock hyasintit kukkivat samassa penkissä. Päivänpesän Katja kävi meillä ja kertoi, ettei kuvista ollut ymmärtänyt pihan tasoeroja. Tasoeroja tässä pihassa on varmasti jonkin verran, metreinä en ole laskenut. Noiden taustalla näkyvien portaiden vieressä on kivimuureja, jotka ovat ihan kamalassa rikkaruohottuneessa kunnossa. Joskus vielä aion ne kaivaa esiin ja tehdä niillekin jotain. Tuo rinneosuus on vain pohjoiseen päin.


Nämä kerrotun pöyhkeät Sunlover tulppaanit ovat kukkineet jo neljä tai viisi kevättä. Yhtenä keväänä helteellä kukinta kesti ehkä kaksi päivää. Muuten ne ovat kukkineet kauniisti. Sade kyllä kaataa nämä. Muita kerrottuja tulppaaneja minulla ei nyt olekaan.


Hapankirsikka on aloittamassa kukintaa.


Takapihalla on tapahtunut vaikka mitä, paitsi kylvöt kasvimaalle ovat minulta yhäkin surkeassa jamassa.

28 kommenttia:

 1. siellä kukkii todella kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi sitä mykistyy tulppaanin edessä. Siis, jos niitä on runsaasti.

   Poista
 2. Ihanaa kukintaa, toivottavasti saamme nauttia tästä hetkestä pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaniajasta haluan minäkin nauttia kauan. Onneksi on vielä osa nupulla.

   Poista
 3. Sun loverit on kauniita! Papukaijatulppaanit on yllättävän pitkäikäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavasti on pöyhkeys pysynyt Sun Lovereissa. Papukaijat eivät olleetkaan yhden kevään ihmeitä.

   Poista
 4. Paljonhan sinulla jo kukkii! Minulla nuo Sunlover tulput jaksoivat kukkia kahtena kesänä, mutta olivat kyllä huikean kauniit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkoi kukkatykitys. Nyt on tykitystä kesäkuun alkuun, kunnes taas tulee tauko.

   Poista
 5. Todella kaunista kukintaa! Minäkin epäilen nupuista pilkottavan punaisen värin perusteella, että viime vuonna kituliaasti kasvaneet tulppaanit ovat virkistyneet ja pistävät suunnittelemani väripaletin uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia värisekoituksia sitä aina tulee, onneksi en ole älyttömän tarkka näissä värikoodeissa.

   Poista
 6. Ihanaa! Niin kaunista. Värikkyys pitkän talven jälkeen on vain iloinen asia, ei kaiken tarvitse kai niin harmonista olla :) Vielä ehtii sinne kasvimaallekin, kevät vasta alussa. Ihania kivimuureja, esittelethän meille?

  VastaaPoista
 7. Onneksi ehdin jo illalla kasvimaallekin. Kivimuurit voi esitellä vielä. Tällä hetkellä siis eivät kaunistus, mutta niille on mielessä juolavehnättömiä suunnitelmiä.

  VastaaPoista
 8. Upeat sinun Sunlover tulput. Just parhaita kun ovat vielä kukkineet useana vuotena. Minullakin on Ronaldoja. Ne taisivat jo kukkia etupihan paahteessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taisi säät viilentyä, joten minulla varmaan Ronaldot kukkivat pidempään kuin Persian Pearlit. SunLoverit ovat olleet kohopenkissä ihmeen kestäviä. Saa nähdä, kaataako sade ne.

   Poista
 9. Jotkut, harvat, tulppaanit tosiaan jaksavat kukkia vuodesta toiseen. Olisipa niitä enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meillä myös paikka vaikuttaa. Savimaassa kestää lyhyemmän aikaa, kun taas multavassa kohopenkissä elo kestää kauemmin. Joka vuosi hankin lisää, sillä jonain vuonnahan kaikki edelliset saattavat kupsahtaa.

   Poista
 10. Nyt tulppaanit ja muut sipulikukat antavat parastaan.

  VastaaPoista
 11. Kauniita kukkia nyt tulppaanit on kauneimmillaan:)

  VastaaPoista
 12. Kauniit tulppaanit! Vauhtia piisaa nyt puutarhassa, tuntuu ettei mitenkään ehdi tehdä kaikkea.. Mukavia puutarhahetkiä sinne!

  VastaaPoista
 13. Nyt täytyy vain välillä muistaa, että kaikki hommat eivät ole nii päivän päälle. Tulppaanit ja tuoksut ovat nyt ihania.

  VastaaPoista
 14. Kyllä tulppaanit on kauniita ja mukava katsella niitä muiden kasvattamana meillä mökillä kun on niin paljon peuroja ja pupuja. Meillä mökillä on myös paljon tasoeroja. On jyrkkää rinnettä jota kitken tikapuiden kanssa. Ja johon istutan joka vuosi uusia kasveja kuokalla ja katson miten ne menestyy.Mutta jos kiinnostaa käy kurkkaamassa blogissani siellä kukkii 30 000 narsissia tosin kyllä Tammisaaressa metsäpolun varteen istutettuna. Näkemisen arvoinen vaikka vain kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on ihan kunnon rinne. Oho.

   Puput ja peurat kyllä osaavat nauttia toisten istutuksista vähän liian hyvin.

   Poista
 15. Viileä sää pitkittää kukintaa. Viimeinkin saatiin myös sadetta, toivottavasti ihanat sipulikukkasi osaavat nauttia siitä. Minulla on myös Sunloveria, kukat ovat valtavat, mutta onneksi lajikkeella on myös melko tanakka varsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade tekee kyllä hyvää. Suurin osa tulpuista oli myös pystyssä, vaikka satoi.
   Sunloverit eivät suuttuneet nyt niin paljon kuin jotkut toiset tulput tästä kuivuudesta.

   Poista
 16. Kaunista! Hiukan kateellisena katselen, itselläni eivät vieläkään tulppaanit kuki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on vielä ihana aika edessä. Kevät (vai kesä) on kyllä myöhässä.

   Poista