torstai 31. maaliskuuta 2016

Ensimmäisen vuosineljänneksen raportti

Vuoden ensimmäinen vuosineljännes on ohi alle kahden tunnin kuluttua. Viime vuoden viimeinen vuosineljänneksen merkittävimmät asiat olivat terassin pohjustustöiden lisäksi sipulien istuttaminen.

Ensimmäinen vuosineljännes alkoi hyvin puutarhattomasti. Ei ollut puutarha eikä kasvit mielessä. Yhtään. Tai siis kyllä oikeasti vähän, mutta ajatus kesällä kaikesta uuden tekemisestä ei tuntunut kovin kiinnostavalta. Vaan raskaalta ja työläältä. Kuka sitä pimeässä mitään jaksaisikaan.

Pikkuhiljaa alkoi taas hiipiä mieleen lapio, kottikärryt, multa ja kaikki kasvit ja perennat ja uudet istutusalueet. Kuitenkin tuolla matalapaineen vaikutuksen alaisena, en ostanut juuri edes siemeniä. Kylvin kuitenkin uuden nousun huumassa uusista siemenistä basilikaa ja etsin kaikkia vanhoja tomaatin siemeniä. Yllytykseni onkin ollut suuri, kun kaikki 5 lajia vanhoja siemeniä ovat itäneet. Ehkä pari siementä on vain jäänyt itämättä.

On pitänyt uudestaan tutustua viime vuoden loppupuolella istutettuihin sipuleihin. Toivon kovasti, että ensimmäisen vuosineljänneksen kovat pakkaset eivät tehneet sipuleissa tuhoa.

Nyt pyörii mielessä suunnitelmat hyvin moneen paikkaan. Olen myös piirtänyt suunnitelmia ylös. Kirjoitellut kasvien nimiä, ennen kaikkea puiden nimiä. Haaveissa on myös jotkin puut tai pensaat, joita haluaisin pihaan, mutta joiden paikasta ei ole aavistustakaan, vielä.


Tässä ensimmäisen vuosineljänneksen loppupuolella on taas ihania pieniä kasveja noussut. Lumikelloille ei ole vielä tullut kavereita, vaikka kukkivat tuossa paikassa jopa toista vuotta. Täytyy muistaa korjata tilanne syksymmällä laittamalla uusia sipuleita noiden joukkoon tai jonnekin toisaalle ensimmäisiin lumesta vapautuviin kukkapenkkeihin.

Maaliskuun viimeisen viikon säät ovat olleet ihana, toiveikkaat, keväiset. Toki myös pölyisät. Lumi sulaa sievästi kohisten. Loskaa ei synny. Toisaalta sisällä huomaa kevään tulevan, kun sisään alkaa kantautua jo hiekkaa. Se on KEVÄT.

Ensimmäisen vuosineljänneksen kustannukset ovat olleet maltillisia. Vain vähän siemeniä ja hippusen multaa. (Leikkokukkia ei lasketa.) Ja vain pari maltillista ruukkua sipulikukkia.

Seuraavalle vuosineljännekselle ei ole budjetoitu oikeastaan yhtään rahaa puutarhaan. Jostain syystä luulen, että se ei tule olemaan este uusille hankinnoille.

Ja luulen, että mietin uudestaan tulevan vuosineljänneksen menoeriä ja ehkä teen jopa sen budjetin.


(Ps. Vihaan mm. sanaa vuosineljännes.)

Kamelia kasvitieteellisestä puutarhasta

8 kommenttia:

  1. Mukava idea tuollainen vuosineljänneksen raportti; tulee mietittyä tekemisiä ja kaikkia niitä juttuja joita ei ole tehnyt vaikka on aikonut. Voisinpa hyvinkin ottaa mallia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota vain mallia, jos katsaus lähimenneisyyteen kiinnostaa. Juuri kyllä ajattelin, että on näiden vuosineljännesten välillä eroa, kesällä voi loppua blogista tila kesken.

      Poista
  2. Samaa meiltä Annelin kanssa. Kiva tehdä hieman raporttia kuluneesta ajasta. Oma koosteeni koski tällä kertaa vain lankalaihista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman raportteja saattaa unohtaakin kaiken edistymisen (tai rahan kulutuksen).

      Poista
  3. Kiva raportti, oli sekä toimintakertomusta että taloudellisen puolen analyysia :) Täyttää kirkkaasti kvartaaliraportoinnin kaikki vaatimukset.

    Mulla on kyllä rahaa mennyt siemenostoksille, mutta varsinaisesti se ei kyllä mielestäni ole kulu vaan korkeintaan ennakkomaksu, johon kohdistuu tulevaisuudessa realisoituvia tuottoja... voisi puhua melkein investoinnista, eiks vaan? Ei merkintöjä tuloslaskelmaan vaan pelkkiä tase-eriä... (Arvaa mitä teen työkseni :) - en tosin ihan näin luovalla otteella).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau. Osasin tehdä kvartaaliraportointia. ;) Pikkasen luovalla tavalla ehkä.
      Olen pohtinut kyllä noita tuotto-asioita. Jos siementen tuotto on syötävää omalle perheelle, miten sen tuottama arvo lasketaan. Jos tuotto onkin perennoja, miten niiden arvo lasketaan. Ovatko ne säästyneitä kustannuksia, kun ei osta myymälöistä vai lasketaanko itse kasvatetuista siemenistä kasveiksi tuleva ilo sellaiseksi, että sillä voi vähän unohtaa niitä menoeriä. Koska olisihan nuo kaikki investoinnit kiva kääntää enemmän sinne tulo kuin meno puolelle.

      Uskon, että sinä teet tätä työssäsi ihan oikealla otteella.

      Poista
  4. Olet niin hauska :) Naurahtelin tälle. Minäkin inhoan vuosineljännes-termiä, mutta onneksi valtiolla ei tarvitse niistä kauheasti piitata, heh. Kylvit tomaatteja sittenkin, olitpa ahkera. Minullakaan ei ole rahaa, mutta niin vain suuntaan taimiston avajaisiin ehkäpä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain innon kylvää kuitenkin tomaatit, mutta tosiaan vanhoista siemenistä = selvää säästöä. Sama aika ja vaiva kyllä niihin taas tulee menemään. Ikinä ei sato ole kyllä minun taidoillani ollut mitenkään kehuttava. Ja silti vain jääräpäisesti jatkan.
      Taimiston avajaisia on vaikea vastustaa.

      Poista