lauantai 27. helmikuuta 2016

Kasvattaako itse vai ei?

Yleensä tähän aikaa vuodesta olen jo tilannut sen vuoden tomaatin siemenet ja alkanut haaveilla kylvämisestä. Nyt en. En tiedä, onko syynä järki vai tunne vai mikä. Muistan, kuinka hankala esikasvatus vuosi viime vuosi oli. Maalis-huhtikuussa oli muistaakseni hyvin vähän valoisia päiviä. Meillä on pieni ikkunalauta ja en ole vieläkään hankkinut lisävaloa. Sen verran kuitenkin esikasvatan, että ostin jo basilikan siemenet ja minulla on jo ystävältä saatuja Zinnian siemeniä. Eihän niitä voi jättää kasvattamatta.

Suurin ongelma on vain ne tomaatit. Tomaattien kasvatus menee meidän olosuhteissa (ilman kasvihuonetta, ei kovin aurinkoinen tontti) enemmän harrastuksen kuin hyödyn puolelle. Ensimmäistä kertaa tässä pihahurhahduksen aikana nyt vakavasti mietin, että mitä niiden tomaattien kanssa tekisin. Kuvassa tomaatteja rivissä kahden vuoden takaa huhtikuussa. Ja minähän en juuri mitään muuta hyötyviljele kuin joitain yrttejä ja tomaatteja.


Kasvihuonetta en tänä kesänä haaveile tosissani. Ja muutenkin mietin, että olenko ylipäätään tarpeeksi vastuullinen tyyppi kasvihuoneen omistajaksi. Unohdan kuitenkin kasvit ilman vettä tai avata kasvaria kuumassa tai ovet auki kylminä öinä.

Meillä on pihalla hommia tiedossa, jotka voivat toteutua ihan milloin vain ajanjaksolla huhtikuu-lokakuu. Nämä hommat voivat vaikuttaa jatkossa esim. siihen, paljonko viljelylaatikoita on pihalla. Ne voivat vähentyä tai lisääntyä. Kaikki on niin auki, että en osaa vielä päättää koitanko laajentaa hyötyviljelyitä vai en.

Voihan olla, että tarpeeksi kauan asiaa jahkailtuani luonto päättää minun puolestani. Tomaatin kylvöaika kun ei ole kovin kaukana. Jos sen menetän, niin sitten en esikasvata. Ainakaan siemenestä saakka.

Onneksi kelit ulkona luovat nyt toiveikkuutta valoisasta keväästä.

14 kommenttia:

 1. Vastuullinen kasvihuonekasvatusta varten :-D No tavallaan tottahan tuo, siinä on lisää muistettavaa ja huolehdittavaa. Mutta ei kai se ole niin vakavaa... en kyllä minäkään tomaatteja kasvata. Mutta ei ole sitä kasvihuonettakaan. Sitten varmaan kokeilen, kun on. Joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu usein, että kapasiteetista iso osa on valjastettu lasten ja työn muistamiseen, joten kasvit saavat joskus tyytyä aika paljon vähempään.

   Poista
 2. Kasvari menee ihan rutiinilla, kun siihen tottuu. Olen aika hyvin saanut muunkin perheen huolehtimaan siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan pitää kasvihuoneen toistaiseksi vain ajatustasolla mukana.

   Poista
 3. Minullakaan ei ole kasvihuonetta, eikä varmaankaan tulekaan olemaan. Ihan tavallinen avomaa riittää meidän tarpeisiimme. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa sunnuntaita sinullekin. Meillä on menty ruukkuvirityksin ja viljelylaatikolla. Meidän piha on pääsääntöisesti savista..

   Poista
 4. Minä tein periaatepäätöksen ostaa muutamat tomskutaimet aina valmiina. Satoa tulee heti ja halvemmaksikin se on tullut. Mutta jos nautit kovasti viljelystä? Voisitko aloittaa vaikka sellaisen kasvihuonekaapin (itsetehdyn tai ostetun) kanssa ja kokeilla innostaako? Minäkään en ole superviljelijä, mutta kasvihuone on kyllä tosi kiva talvellakin oleskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin juuri mietin, että jos ostaa hyvin kasvatetut tomaatin alut jo valmiina, saa varmaan satoakin nopeammin. Luulen, että minulla saattaa olla vanhastaankin tomaatin siemeniä, joten ostosiemeniä ei tarvitse varmaan ollenkaan.

   Poista
 5. Siemenistä tomaatit pitää aloittaa ;-)
  Käytännössä kasvatin viime vuoden tomaatit olohuoneessa, kun terassilla oli joko liian kylmä tai kuuma. Syksykin ehti tulla ennen kuin tomaatit punaiksi muuttui... nautinto oli syödä itse kasvatetut tomaatit (n. 50 kpl) marraskuussa... jälleen aion yrittää tomaattien kasvatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei edes sisällä pystyisi kasvattamaan tomaatteja, varsinkaan niitä suurempia. Tomaattihan suorastaan nauttii lämmöstä, jos vain muistaa kastella.

   Poista
 6. Minullakaan ei ole kasvihuonetta, mutta niin vain on yomaatintaimet kasvamassa. Ajattelin kevän tullen askarrella niille jonkun muoviteltan. Eihän se kaunis ole, mutta... :)

  Onnea tomaatintaimien kanssa, oli ne sitten osto- tai kasvatustaimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei ole mitään kylvetty, kun puuttuu multaa. Ellein iltapäivällä ole jo multasäkki auki..

   Poista
 7. Ihana, kun löysin blogisi. Oikein mielenkiinnolla seurasin ajatuksiasi. Minun maailmaani voit seurata blogistani takaloroppola.blogspot.fi

  VastaaPoista