torstai 18. syyskuuta 2014

Vaihteeksi kukkia

Onneksi vielä jotain kukkii. Alaston impi, syysmyrkkylilja vai syyskrookus. Mikäköhän tämä oikeasti on nimeltään?


Kotilot ehtivät aina vähän maistella näitäkin. Jos totta puhutaan, en ole aiemmin oikein ymmärtänyt näiden hattivateilta näyttävien lehdettömien syyskukkijoiden kauneusarvoa, kun meillä jäävät helposti muiden jalkoihin. Kunnes tänään näin ison alueen täynnä näitä vanhalla pihalla omenapuiden alla. Niiden paikalla keväisin loistaa narsissimeri ja nyt syksyllä oli alue peittynyt lilaan. Piti huokaista ihastuksesta.

Vielä on jotain tulossa kukkaan. Luulin, että syysasteri Patricia Ballard on meidän pihalle ihan liian myöhäinen, mutta nyt on nuppu bongattu. Eli ainakin ehti nuppuvaiheeseen asti. Täytyy ehkä tiirailla aurinkoisempaa paikkaa tällä yksilölle varjoisaksi muuttuvalla pihalla.


Muutamia syysleimuja on vielä kukassa, kuten joitain muitakin harvoja kasveja, jotka ovat kukkineet loppukesästä asti. Sen sijaan uusintakierroksella on nimetön esikko, joka kukki keväällä, huilasi kesän ja aloitti kukintansa uudestaan elokuussa. Ihan kuin se oikein olisi piristynyt tässä viime päivinä.


Olen tosi huono ostamaan kausikukkia. Kuitenkin tässäkin teen poikkeuksen. Olen ostanut keijunmekon pieniä taimia joskus maaliskuussa parilla eurolla ja koittanut saada ne säilymään hengissä. Tänäkin vuonna kesäkuun kylminä ilmoina ihmettelin, että miksi laitan aikaani sellaisten hitaasti kasvien rääpäleiden hengissä pitämiseen. Kunnes tulee loppukesä ja alkusyksy ja köynnös alkaa huidella kolmessa metrissä. Silloin taas kiittelen itseäni. Avomaalla en näitä kyllä muista kastella ja lannoittaa, joten vain terassin ruukussa ne saavat vettäkin.Väriä löytyy muutenkin. Vasta oikeastaan tänä vuonna olen alkanut miettiä kasveja myös lehtien värityksen suhteen. Nyt on sitten kahta keijunkukkaakin pihalla, jotka selvästi ovat eri lajia. Ensimmäisen hankkimani nimi on jossain kai ylhäällä. Tämä toinen on jakopala, jonka nimeä en tiedä, selkeästi väritys kuitenkin erilainen kuin ekassa hankinnassani. Vielä tekee hyvän kontrastin vihreän kanssa.


Tänään aloitettu varautuminen ensi viikon viileneviin säihin. Ostettu lisää pipoja ja muita vastaavia tarvikkeita. Pipon hankinnassakin oli tärkeää se, että pysyy hyvin päässä, ettei lapiohommissa pipo heilu tai tukka tule silmille. ;)

4 kommenttia:

 1. Täytyypä käydä huomenissa katsomassa mun syysmyrkkyliljojeni tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä vähän yllättivät. Tuli sellainen fiilis, että ihan yhtäkkiä pompahtivat esiin. Toisaalla ei näy merkkiäkään.

   Poista
 2. Meillä nuo myrkkyliljat eivät vielä kuki. Ovat todella kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikalla on kai väliä, koska toisella puolella pihaa ei näy alkuakaan.

   Poista