perjantai 26. syyskuuta 2014

Tilauksia ja tuliaisia

Tein tänä vuonna päätöksen sipulikukkien suhteen, en osta lisää tulppaaneja, kun niitä varten pitäisi melkein tehdä oma penkki. Poikkeuksen tein pienien ja aikaisten kohdalla. Olen maahan jo istuttanut pikarililjoja, lumikelloja, krookuksia ja kurjenmiekkoja (mitä lajia Katherine Hodgkin edustaakaan?).

Tänään sain maltillisen tilaukseni kotiin, jossa ei ole tulppaanin tulpaania, vaan tähtilaukkaa, pallerolaukkaa, hyasinttia, espanjansinililjaa.Onneksi pysyin tulppaanilakossa, sillä sainkin sellaisia tuliaiseksi suoraan Alankomaista. Näköjään Prerium sekä Excelent-lajeja. Näistä ei ole sitten mitään varmuutta, milloin ne Suomen oloissa kukkivat. Ohjeita on monella kielellä. Sain samalla krookusta, kirjopikarililjaa ja lisää lumikelloa. Ja näitä en tilannut.


Jos vaikka viikonloppuna pääsisi vähän taas kuopimaan maata. Nyt pitää päättää, että tekeekö tulpuille oman penkin vai olisiko niille kuitenkin ihan tarpeeksi tilaa noissa entisissäkin paikoissa. Eiköhän 5 pakettia, alle 50 kappaletta ihan hyvin mahdu joukkoon.

Ja voisin ne talvivalkosipulitkin istuttaa, kun kerran ajattelin yrittää uudelleen niiden kasvatusta. Kunhan kesällä muistaisin taas hoitaakin niitä.

14 kommenttia:

 1. Tulppaaneja pitää olla, se on selvä! Minulla vielä kaikki odottavat istutusta (asutaan IV-V vyöhykkeen rajalla) ja alkuviikon lumisade ja kylmä kyllä jo säikäytti et jääkö istutukset ensi vuoteen ;) Talvivalkosipulit olin suunnitellut istuttaa kahden tai kolmen viikon päästä ja onneksi nyt näyttää siltä et vielä ehtii ja hyvin, tänään lämmintä jo +10C. Mahtavan näköisten tulppaanien sipuleja olet saanut, toivottavasti kukkivat keväällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein ne tulput kukkivat, jotka laitan ihan oikeaan kukkapenkkiin. Jos saviseen maahan yrittän tulppanit tunkea, ilman huomattavaa maanparannusta, ne eivät juuri kuki tällä pihalla. Toivottavasti nämäkin kukkivat, ainakin sen yhden kerran.

   Poista
 2. Minä laitan tulppaanit kukkapenkkiin muiden kukkien lomaan, ne nousevat ensimmäisinä ja muut peittävät myöhemmin hyvin tuleentuneet lehdet. Useimmat kukkasipulit taitavat tulla Hollanista, joten eiköhän tuliaiset pärjää siinä kuin muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hyvin säilyneitä tulppaaneja kukkapenkit täynnä. Siitä tämä tulppaanilakko. Toki voihan ne juuri ensi keväänä lakata nousemasta. Uskon, että Hollannin tuliaiset pärjäävät. Suurin osa sipuleista tuleekin Hollannista Suomeen. Osassa näistä paketeista on istutusohjeet tehty paikallisilla kielellä, joten täytyy vain istuttaa omalla kokemuksella. ;)

   Poista
 3. Kyllä minunkin mielestä menee muiden seassakin. Mukavia Hollannin tuliaisia. :) Tosiaan suuri osa taitaa tulla hollannista. Nätti tuo punainen tuoss eka kuvassa. Mistä tilasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaus tuli Korpikankaalta, ja se punainen on pallerolaukka. Laitan sitä laukkaa muiden kasvien sekaan.

   Poista
 4. Vanhoihin kukkapenkkeihin on vähän vaikeampi laittaa lisää kukkasipuleita, ettei vahingoita niitä vanhoja:) mulla onkin tänä syksynä kaksi paikkaa, joissa ei ole vielä yhtään sipulia, niihin tulee kaikki tänä vuonna tilaamani!
  Mahtavia tuliaisia sait!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti tosiaan lapion iskee jonkun muun sipulin läpi. Nytkin yritän muistella vanhoista kuvista, että oliko jossain selkeä aukkopaikka. Sipulituliaiset ovat mukavia.

   Poista
 5. Kivat hankinnat! Mulla ovat sipulit vielä istuttamatta ja aika vähän olen niitä toistaiseksi hankkinutkin. Ihanat tuliaiset! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin mukavaa viikonloppua! Miulla on yllättävän paljon sipuleita, kun on yhden lajin rajannut ostoslistalta pois.

   Poista
 6. Hyvältä kuulostavat suunnitelmat ja kauniilta näyttävät tuliaiset! Taatusti nautinnollista odotettavaa taas ensi kevääksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevääksi ja osittain myös kesäksi. Kevät mielessä jaksaa kaivaa penkkejä.

   Poista
 7. Ihania ostoksia ja sait upeat tuliaisetkin. Tulpsujen istuttaminen on aina vähän kurjaa. Nuo isommat tuliaistulppaanisi taitavat olla apeldoorneja jotka kukkivat joka vuosi ja pienempikokoinen greigii myös. Jipii. Jospa jaksat jo kaivaa alun uudelle penkille :) Itse ajattelin alkaa merkitsemään istutuskohdat kohdat pienellä kepillä koska aina silvon vanhat sipulit kun isken lapion maahan. Murrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on asia suunnitteluasteella, mutta todennäköisesti uutta penkkiä en tähän syksyyn kaiva. Minulla sipuleita on vähän joka penkissä useassa kohtaa, joten se tekee aina tästä haasteellista.. ;)

   Poista