lauantai 27. maaliskuuta 2021

Kevät

Sunnuntain kevätpäivän tasaus ei vielä tuonut kevättä, mutta tiistai toi. Oli ihanaa, että lämpötilat voivat vaihdella myös siten, että aina ei tule kylmempää. Olen saanut nyt parin päivän aikana sellaisia pieniä sisäisiä riemunkiljahduksia siitä, että lumi sulaa päivän aikana selkeästi. Aamulla ollut pieni pälvipaikka on päivän aikana suurentunut tai lumiraja jalkakäytävältä siirtynyt vielä kauemmaksi. 


Vielä on matkaa omassa puutarhassa siihen, että lumet sulaisivat pois myös omista kukkapenkeistä. Paitsi siitä yhdestä kukkapenkistä on tärkeä kulma sulanut. Tämä tapahtuu joka vuosi, joten siihen nurkkaan istutuin pari vuotta sitten myös talventähtiä. Eilen talventähdistä oli yksi punkenut esiin.

Tänään täällä on jo eiliseen nähden mittava kukkarunsaus. Onneksi jänikset eivät käyneet napsimassa krookuksen alkuja, vaikka sitä jo vähän jännäsinkin. 


Tuon enempää ei kukkia vielä näykään. Eilen hakkasin jäätä kulkuväyliltä ja nautin siitä, että ulkona ei tule kylmä, vaikka olisi pitkäänkin ulkona. Takki tosin on tarpeen, ja ehkä muutama muukin vaatekappale. Lintujen ruokkimista täytyy vielä jatkaa, on nimittäin piha täysi lunta. Huonon omenapuun vesiversojen leikkaaminen kutkuttaisi, mutta en millään jaksa mennä lumeen kahlaamaan, saappaat saivat eilenkin ihan hyvät ja märät hörpyt sisäänsä lunta. Takapihalla on vielä pitkään lunta, vaikka kasvimaalta laatikoiden reunat pian ovatkin näkyvillä.


Pihakalusteita ei vielä voi oikein kantaa minnekään. Yhden tuolin olen ainoastaan tuonut ulos, sitä on helpompi siirtää kulkuväyliltä pois, koska kaikkien muiden paikkojen päällä on hanki. Kunhan hanki vähän vajoaa, täytyy terijoen salavan yksi murtunut iso oksa sahat poikki. Painava lumi väänsi sen alas jo keskellä talvea. 

Meillä on nyt kevät. Ei enää tarvitse odotella. Kukkien kanssa toki joutuu olemaan kärsivällinen. 

12 kommenttia:

 1. Minun on ehdottomasti muistettava hankkia syksyllä talventähtiä ja laitettava niitä kohtiin jotka paljastuvat ensimmäisinä lumen alta. Auringon voima on hurja, lumiraja pakenee lähes silmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talventähdet ilahduttavat eniten varhain keväällä, kun ovat niin matalia. Jossain paikassa ne paljastuvat lumen alta vasta, kun myös korkeammat kasvit ottavat kasvuspurtin ja melkein jäävät jalkoihin.

   Poista
 2. Ilmiselvästi kevät on tullut puutarhaasi. Minun talventähteni kasvavat kaikki paikoissa, jotka ovat vielä mittavan lumikasan alla.
  Kiva kuulla, että muutkin harrastavat kevään edistämistä eli pilkkovat jäätä ja levittävät lunta. Hyvin etenevästä keväästä huolimatta sitäkin hommaa meidän pihalla edelleen riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin viimeisimmät talventähdet pistää paikkoihin, joista öumet sulavat nopeammin. Osa pysyy pitkään tiukasti lumen alla.
   Jäätä on kiva pilkkoa. Auttaa myös käytännössä, koska omalla pihalla liukastelu on tylsää.

   Poista
 3. Auringon voima on kyllä kiistaton jo tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
 4. Tämä lämpö tekee onneksi toivottavaa muutosta lumien sulamiseen, on tosiaan ihana nähdä, miten seinän vierustoilta alkaa tulla maata näkyviin.
  Voi, miten suloisilta näyttävät talventähdet ja krookuksen alut :).
  Kevät tuntuu koko ajan olevan pidemmällä ja iloitaan siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kevään merkeistä tosiaan iloitsee. Näkee myös lumien sulamisen päivä päivältä etenevän. Joskus nopeammin, joskus hitaammin.

   Poista
 5. On tämä upeaa aikaa, kun lumen alta alkaa paljastumaan ihania pikkukukkijoita!

  VastaaPoista
 6. Oi, teilläkin jo kukkii <3 Meillä vasta ensimmäiset kukkapenkin reunat alkavat paljastua eikä niitäkään paikkoja ole paljoa. Tänään oli kuitenkin upean lämmintä. Teki mieli vähentää vaatetta, kun hakkasin jäitä pois kulkuväyliltä, mutta piti näyttää lapsille hyvää esimerkkiä. Hidastin siis tahtia ja istuskelin rappusilla haistelemassa kevätilmaa. Kului se aika niinkin. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkeissä on pääsääntöisesti täällä paljon lunta. Pari reunaa näkyy ja tuohon yhteen olen muistanut laittaa aikaisia kukkkijoita. Tänään odotan lumien sulamisen jatkumista. Jos kohta näkyisi edes yksi lumikello.

   Poista