lauantai 6. helmikuuta 2021

Helmikuu alussa

Kirjoittamisjumi. Blogijumi. Puutarhajumi. Puutarhabloginkirjoittamisjumi. Siksi tajunnanvirtaa tarjolla tänään.

Eilen sain tiedon äidiltäni, että Hollannin eteläpuoliskolla kukkivat varhaiset krookukset. Tänään sain niistä kuvia. Kun katson ikkunasta ulos, näen noin puoli metriä lunta. Tiedän, että kevätkukkijat aloittavat joskus täälläkin, nyt vain viesti tuntui tuovan ihan absurdin tunteen. Jossain on kevään merkit jo ilmassa, tai oikeammin maassa. Kevätkateutta vähentää toki se, että ei sielläkään mikään helle ole ja säät ovat keväisen tai talvisen epävakaat. Lunta ja pakkasta voi tulla vielä sielläkin. Olihan meilläkin huhtikuussa 2020 kukassa ihan useampia lajeja kukassa.

Huhtikuussa lumikello sekä talventähtiä

Koronan takia alkaa olla suuri kaipuu jo elää elämää, jossa voi tavata ihmisiä ilman jatkuvaa varovaisuutta. Ikävä alkaa olla kova ihmisiä kohtaan, joita ei ole pitkään aikaan tavannut. Sisäinen introverttini on saanut jo oman annoksensa ja ekstrovertti minussa alkaa kärsiä.  Eikä siihen auta oikein mikään muu puuha. 


Tänä keväänä ajattelin ostaa muiden esikasvatettuja taimia. Olen niin huono niitä siemenestä kasvatettuja kasveja hoitamaan, että muiden kasvattamat ovat aina varmempia. Hahmotampa sitten paremmin, että paljon mahtuu kasveja ikkunalaudoille. 


Näin lähimarketissa tänään hyllykaupalla pääsiäiskarkkeja, vaikka meillä on osa joulukoristeista otettu vasta pois ja mietin, että milloin sammutan ulkoa kausivalot. Oli pakko tarkastaa kalenterista, että pääsiäinen on oikeasti vasta huhtikuun alussa. Hei, mutta silloinhan jo meilläkin voisi pilkottaa lumen seasta maatakin. Harmi, että huhtikuun alku ei tule yhtään sen aikaisemmin, vaikka kaupassa olisikin ne pääsiäismunat jo esillä.


On hienoa seurata ikkunasta lintuja, jotka käyvät lintulaudalla. Tänä talvena olen täällä ihastellut puukiipijää, joka tekee lajilleen tyypillistä puussa kiipeämistä, vaikka syökin suoraan lintulaudalta. Hauska lintu seurata. Mustarastaat ovat lintulaudan alla jo usein, yhdistän mustarastaat aina kevääseen, vaikka niitä näkee täällä ympäri vuoden. Oravat käyvät välillä lihottamassa itseään lintulaudalla. Olen kuitenkin kateellinen oravien liikkuvuudesta. Pitäisi muistaa venytellä vähän itsekin.


Tajusin vähän aikaa sitten, että kesällä tilaamani tietyt sipulit eivät ikinä saapunetkaan syksyllä. Huom, tajusin asian tammikuun lopulla.  En ehkä sittenkään tarvinnut niitä sipuleita niin paljon kuin luulin. Tässä harrastuksessa ei ehkä ole kuitenkaan ihan sellaisia pakollisia tarpeita. Suurin osa on vain haluja.


En oikein muista näin kaunista talvea olleen vähään aikaan. Puissa on ollut lumikuorrute lähes koko lumisen ajan ja lumi välillä säihkyy ja välkkyy ja narisee jalan alla. Olen hyvin onnellinen villatuotteista, vaikka kuivemmassa sisäilmassa olen taas saanut aimoannoksen sähköiskuja itseltäni. 


Kohta on laskiainen. Laskiaspullakausi on jo tietenkin korkattu. Ystäväni sanoin, täytyy syödä satokauden mukaan ja minun kalenterissani nyt on laskiaispullien satokausi. Se vasta onkin kiva satokausi. Arkinen ruokahuolto taas tympii. Kotona on välillä etäilijöitä sen verran paljon, että ruoan menekkiä on enemmän kuin joskus. Onneksi en ole ainoa täällä, joka ruokahuoltoa miettii. Olisi ihanaa olla välillä vähän aikaa lomalla myös ruokahuollon hoitamisesta.


Tammikuu oli tänä vuonna erilainen. En olisi toivonut tammikuun edes heti loppuvan. Nautin vähän väljemmästä aikataulusta, tämä tuntui menevän ihan voimien elpymiseen. Yhä ihmettelen, että miten on jo helmikuu. On kuitenkin kivaa, että aurinkolaseille alkaa olla taas käyttöä. 

20 kommenttia:

 1. Postauksen alkuosa toimi suoraan ajatussiltana, sillä
  blogissani on sinulle haaste, jos haluat tai ehdit sen vastaanottaa. Ei kiirettä :).
  Valmiiden taimien hankkiminen on ihan kätevä tapa, varsinkin jos tilaa kasvatukseen on rajallisesti. Menetitkö rahat tilatuissa sipuleissa? Itse maksan yleensä kaikki tilaamani tuotteet ennakkoon ...
  Laskiaispullat ovat herkkua, niitä olen jo tehnyt ja vielä pitää tehdä, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahaa en onneksi menettänyt, sillä niitä ei voinut maksaa etukäteen. Tilausvahvistus kyllä oli sähköpostissa, mutta ei tullut tilausta perille. Ei kyllä laskuakaan.

   Kiitos haasteesta.

   Poista
 2. Ilmat on ollut kauniita pitkän aikaa, aurinko paistaa ja aurinkolaseille on kyllä nyt käyttöä. Helmikuu on jo hyvänmatkaa alulla ja pianhan niitä taimia on ajateltava ketä niitä hankkii. Itse en ole vielä päättänyt mitä teen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika menee pian taas vauhdilla eteenpäin kylvöjä ajatellen. Ilmat ovat olleet kauniit, postikorttimaisemia joka puolella.

   Poista
 3. Nyt talvi on ollut upea ja aurinkoisia päiviäkin alkaa olla yhä enenevässä määrin. Kevättä ja uutta puutarhakautta kohti mennään vauhdilla.
  Mukavaa helmikuun jatkoa sinulle. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis talvi on ollut. Lumi on koristanut kauniisti puut ja pensaat.
   Mukavaa helmikuuta myös!

   Poista
 4. Hyvin samanmoisissa tunnelmissa täälläkin mennään, bloggailu jäänyt vähälle, korona tympii, ero läheisistä ahdistaa ja laskiaispullilla riittää menekkiä. Jaksaa, jaksaa vielä vähän aikaa...!

  VastaaPoista
 5. Nyt on tosiaan ollut upeat talvikelit! Minäkin havahduin pari päivää sitten siihen, että kaksi kuukautta vielä ja sitten lumet tosiaan todennäköisesti alkavat jo käydä pikku hiljaa vähiin. Sitä tässä jo kovasti odotan. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kuukautta tosiaan, kun lumipenkoissa pitäisi olla jo vähemmän materiaalia. Se on kyllä hyvä juttu.

   Poista
 6. Tammikuu meni hurauksessa, itsekin havahduin että kappas, on jo helmikuu, mieli eli tammikuun loppua eikä helmikuuta. Laskiaispullien satokausi on oivaa aikaa :D
  Eilen seurattiin lintulaudan alla olevaa suurta draamaa. Haukka oli saanut saaliiksi pikkulinnun ja söi sitä kaikessa rauhassa, kärsivällisesti nyppi höyhenet pois ja sitten vasta aloitti herkuttelun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, teillä on ollut suurta draamaa lintulaudalla. Haukat varmasti saavat aika helppoja saalita lintulautojen läheltä.

   Laskiaispullien satokausi on oikein hyvällä mallilla meillä. Yksi satsi jo tuhottu.

   Poista
 7. Tämä talvi on tuntunut ihan oikealta talvelta ja siitä on nautittu täysin siemauksin. Siitä huolimatta odotan varmasti ensimmäisiä pälvipaikkoja malttamattomana siitä saakka kun Etelä-Suomessa ja rannikkoseudulla alkaa ensimmäisiä piippoja puskea maasta. Puukiipijä on hauska lintu. Kiva, että se on tullut lintulautasi vakiovieraaksi. Laskiaispullakausi on täällä vielä korkkaamatta, mutta kalenterista on jo katsottu sopiva päivä niiden leipomiseen. Satokausituotehan se selvästi on :D Toivottavasti sipulisi saapuvat kevään aikana. Aikamoinen viivästys kyllä, jos niiden piti jo syksyllä tulla. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukiipijä on tosiaan vieraillut useita kertoja siten, että minäkin olen sen nähnyt. Hauskaa on sen liikkuminen.

   Olen luovuttanut sipulien suhteen, tuskin niitä keväälläkään saan. Täytyy etsiä uudestaan, paremmalla onnella.

   Poista
 8. Hassua ajatella, että jossain päin on jo kevät.
  Olen myös huomannut, että kaipaan ihmisten pariin. Ja kaipaan vaihtelua, menoja, kokemuksia. Enpä olisi uskonut, sillä ennen pandemiaa kaipasin vaan enemmän aikaa kotona omassa rauhassa :)

  Hehe, täälläkin on laskiaispullasatokausi päällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hollannissa on nyt lunta, krookuksetkin siellä lumen alla. Eli ei se sielläkään kevätaika ole vielä koettanut. Mutta kevät pääsee käyntiin taas nopeasti, kun lumet sulavat.

   Vaihtelua ja kokemuksia alkaa tosiaan kaivata.

   Poista
 9. Taitaa yksi jos toinenkin olla väsynyt koronaan ja kaikkiin sen tuomiin ilmiöihin. Minä rakastan tätä talvea, kun se on oikea monen kuratalven jälkeen. On lunta ja pakkasta. Kun maaliskuu koittaa, odottaa kiihkeästi sitten taas kaiken lumen sulamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hienoa, että kuraa ei juuri ole ollut. Aurinko kyllä sulattaa lumia taas maaliskuussa.

   Poista
 10. Mukava tämmönen luminen talavi, kovia pakkasia toivottavasti ei tule. Kaunista on ulukona ja muutamana iltayönä on pohjosella taivaalla revontulet loimottanu. Kyllä se kevät meillekkin saapuu vielä, kun jaksetaan vuottoo. Toivottavasti tuo korona rupivaa talttumaan lääkkeillä. Laskiaispullilla herkutellaan viikonloppuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, revontulia teillä. Kevät kyllä tulee. Nyt on selkeä talvi ja valtavan kaunista. Laskiaispullia kohti ensin, sen jälkeen kevättä kohti.

   Poista