sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Hidastuu

Puutarhatahtini on hidastunut suunnattomasti. Meidän puutarhan lehtokotilotkin ovat nopeampia kuin minä viime aikoina. Syynä tähän on ollut vain hyvin täydet päivät ja illat kaikkea muuta. Toiveissa tosin olisi, että ensi keväänä minulla olisi hieman enemmän aikaa. Onneksi nappasin Mustilan puutarhapäiviltä viime hetken ostoksena pari syysmyrkkyliljan sipulia ja sain ne heti maahan. Nyt nimittäin niistä toinen kukkii. Ja tuo on syvemmän lilan sävyinen kuin tämän pihan aiemmat haalean lilat. Viime vuonna taisin istutella liian kuivia yksilöitä, niistä ei ole vuoteen näkynyt mitään merkkiä.

Austin ruusuni (Prinsessa Alexandra of Kent) majaili ainakin kuukauden purkissa pitkin poikin pihaa. Istutin sen muutama viikko sitten ja näin, että siinä onkin nuppuja. Kukat eivät juuri tänään olleet parhaimmillaan, vaikka ihanaa on nähdä ruusun kukkivan syyskuussa.

Pikkasen tuo viikolla ollut tuuli on myös ripotellut lehtiä ja ruusunkin terälehtiä mullalle. Meillä ei tuuli tehnyt tuhoja, lähimetsässä oli huonokuntoisia puita pari kaatunut. 

Lähes uusista penkeistä yläkerran penkki on nyt saanut mukavan taustan kaadettujen koivujen sienikasvustoista. Siellä on myös tummalehtinen peruukkipensas, matalan vielä kasvava syyshortensia Wim´s Red sekä syysleimua ja punahattua. Kaivoin tuolta jättimäisen sormustinkukan pois ja siihen jääneeseen aukkoon siirsin yhden ruusun, joka ehkä tulee paremmin esiin vasta jonain toisena vuonna. 

Puutarhassa pitäisi vielä kyykkiä ja istuttaa sipuleita. Ja kaivaa paikkoja vielä muutamille jo aiemmin ostetulle kasville. Pitäisi muistaa, että ei ostetaan mitään kasveja, ellei ole paikat olemassa. Sillä nyt alkaa tulla kiire ja aikaa tai kiinnostusta kaivamiseen ei oikein olisi. Jos jollain on ylimääräistä puutarhapöhinää, voisi laittaa tänne tulemaan. 

20 kommenttia:

 1. Tännekin kaivattaisiin puutarhapöhinää. Tänään sentään puuhasin pari tuntia ja sain kehäkukkien siemenet talteen ja perunamaan tyhjäksi. Yksi impi kukkii täälläkin, kolme ostin Mustilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi yksi kukkii immeistä. Sinä sait puuhattua jo enemmän kuin minä. Ehkä vielä ehtii.

   Poista
 2. Kaunis syysmyrkkylilja ja ruusu. Tiedän hyvin tuon tilanteen, kun ei ehdi eikä oikein jaksa. Monta vuotta oli samanlaista minullakin ... nyt tilanne on helpompi ja pöhisee taas kunnolla. Aika aikaa kutakin. Täytyy mennä sen mukaan kuin jaksaa :). Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haavelen tosiaan ensi kevääksi vähän rennompaa menoa. Nyt vie aikaa moni asia.

   Poista
 3. No puutarhapöhinää sinne! Minulla olisi intoa, mutta työt pahasti haittaavat. Ihania kasvejakin olisi istutettavana...
  Mahtava ilo tuosta Austin-ruusustasi, ne ovat tosiaan huippuja siinä, että kukkivat syksyyn asti. Toivottavasti into löytyy, mutta viimeistään keväällähän se palaa, turha huoli ihan takuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuöt ne minullakin ovat yksi este muiden joukossa, kun ei puutarhaa pääse ja siyten ei taas jaksakaan.
   Austin-ruusut tosiaan ovat yllättävän kukkaisia, toivottavasti tuo ruusuni on tarpeeksi syvällä.

   Poista
 4. Hidastunut on minunkin tahtini ellei jo ihan pysähtynyt! Ensi keväänä sitten uudella innolla. Minulle kyllä sopii, että puutarhakausi kestää vain tämän ajan, talvella sitten ihan muuta puuhaa. Istuttamasi sipulit ilahduttavat sitten keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä sitten on taas erilainen fiilis puutarhan suhteenkin.

   Poista
 5. Ihanan värinen tuo ruusu samoin kuin myrkkyliljakin.
  Minulla vauhtia kyllä vielä riittäisi, mutta töitä vaan on vielä niin paljon, että saapa nähdä ehtiikö kaiken saada valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aina ehdikään saada kaikkea tehtyä. Toivottavasti saat tärkeimmät tehtyä.

   Poista
 6. Laitan kottikärryllisen puutarhapöhinää tulemaan sinne. Minulla olisi pöhinää, mutta omaishoitohommat verottavat turhan paljon käytettävissä olevaa aikaa. Pakko rynnätä pihalle uurastamaan heti, kun vapaahetki koittaa.
  Upean värinen myrkkylilja. Istutin uusia myrkkyliljoja viikko sitten, joten aika näyttää, kukkivatko vielä tänä syksynä. Yksi vanhoista on jo näkyvissä.
  Kasvihankintojen kanssa pitäisi olla tiukempi; ei kasvia, ellei sille ole valmista paikkaa. Tuon kun oppisin sisäistämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Omaishoidolliset syyt ovat varmasti aina puutarhahommia tärkeämpiä. Toivottavasti myrkkyliljasi nousevat.

   Poista
 7. Kyllähän tässä tahti on hidastumaan päin, mutta olisi vielä yksi projekti pahasti kesken. Olen myös ostanut aletaimia, jotka pitäisi saada maahan, mutta joutuvat talveksi valeistutukseen, toivotaan että selviävät kevääseen asti. Sitten jatketaan uusin innoin. Söpön myrkkyliljan löysit Mustilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit saada projektisi tehtyä. Aletaimet ovat niiin houkuttelevia, vaikka paikkaa ei olisi.

   Poista
 8. Tuo Austin-ruusu on kyllä upean värinen! Ja niin kaunis kukan muotokin. Kerrassaan suloinen ruusu. Toivotaan hänelle pitkää ikää.
  No minäpä lähetän sinne ylimääräistä puutarhapöhinää niiltä päiviltä, kun en itse töiden takia ehdi puutarhaan ollenkaan. Ota koppi, sillä huomenna sitä on tulossa aimo annos :D Viikon pisin työpäivä pitenee vielä entisestään, kun pitää ennen töiden alkua käydä isännän työpaikalla vaihtamassa auto, jotta hän saa työpäivänsä jälkeen haettua lapset. Välillä käy mielessä, että pitäisi varmaan hankkia toiseenkin autoon turvaistuimet... No, onneksi muut päivät eivät ole ihan niin mahdottomia. Aurinkoisia syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon ruusulle pitkää ikää. Kaivoin sille myös aika syvän istutuskuopan, kun on vartettu yksilö.

   Kiitos pöhinästä. Minulla on ollut töitä ja muuta menoa niin paljon parin kuukauden ajan, että olin ihan ihmeissäni tänään, kuinka ihanan pitkältä ilta tuntuikaan, kun ei ollut kuin lapsen harrastuskuskaukset.

   Poista
 9. Syksy on puutarhanhoidon kannalta kiireistä aikaa, mutta into alkaa loppua. Minunkin piti laajentaa kukkapenkkejä ja siirrellä kasveja, vaan jonnekin aika kuluu ja vielä on istuttamattomia perennoita ja tietysti kaikki sipulit.
  Onhan tässä vielä aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä onneksi ehtii. Kukkapenkkien laajentaminen sujuu joskus parhaiten silloin, kun inspiraatio vaan vie mukanaan. Sinulla on ollut vielä kaikkea säilömisiä ja muita askareita.

   Poista
 10. Minulla ei näitä myrkkyliljoja ole koskaan ollut mutta kaunis on sinun yksilösi. Samoin ruususi on suloinen ja ihanaa että ilahduttaa vielä sinua näin syyskuussa. Minulla vielä pöhinää riittää... toivottavasti koska vielä olisi tekemistä jonkinverran puutarhassa ja myös mökillä sisällä. Luvattu on vielä kauniita päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki syksyllä kukkivat ovat suuria aarteita, kun kukkivat alkavat vähentyä. Myrkkyliljoja on eri lajikkeitakin, niihin en vain ole kovin tarkkaan perehtynyt.

   Poista