lauantai 11. tammikuuta 2020

Seuraava vuodenaika on kevät

Tämä tammikuu ei ole tuntunut vielä edes kunnon talvelta. Vettä satanut tai pakastanut ilman lunta. Hieman jännittää, miten kasvit selviävät ilman lumisuojaa nämä sahaavat säät. Silti seuraava vuodenaika on kevät. Kevät  alkaa aina maata tuijottelemalla ja pälvipaikkoja tutkimalla. Kumartuen ja kyykkien. Kunnes väriä alkaa olla myös korkeammalla, laajemmalla sekä jopa puissa. Luonnon heräämisen ihme on saanut uutta ulottuvuutta puutarhaharrastuksen myötä. En muista ennen puutarhaharrastuksiani kyykkieni joka päivä pari kertaa päivässä jonkin lumilämpäreen äärellä tuijottamassa haltioituneena jotain vihreää.

Vuonna 2019 huhtikuussa oli lunta. Myös jänikset olivat pyörineet puutarhassa. Aina kuitenkin ne hangesta pilkistävät kukat ovat suuren suuri ihme. Usein lumikellot voivat kukkia vastaavalla tavalla kuin tämän kuvan jouluruusu.Tällä tontilla on ollut sinivuokkoja siitä asti, kun täällä olemme asuneet. Osaa siirtelen aina kukkapenkkeihin. Eri paikat ovat eri tavoin lämpimiä, joten sinivuokot kukkivat sen vuoksi pitkän aikaa tällä tontilla.Sinivuokkojen aikaan on kuitenkin usein vielä aika paljon myös ruskeaa.


Krookukset ilahduttava sekä minua, että kimalaisia. Myös sinivuokoissa ja skilloissa joskus möngertää kimalaisia, painaen kukkien varret notkolle.


Krookuksia ei ole vielä kertaakaan ollut liikaa yhdessäkään penkissäni.Kevätkurjenmiekoihinkin kimalaiset mönkivät kukan sisään. Mahtuvat juuri ja juuri ja punkevat jotenkin sieltä myös ulos. Lisään siis mielelläni joka syksy itselleni kevääksi pientä iloa pikkusipulien muodossa ja samalla saavat kimalaisetkin ja varhaisin heräävät perhoset tekemistä.


Toivon, että tulevana keväänä voin taas ihastella näiden tuttujen kevätkurjenmiekkojen lisäksi jotain uutta lajia, jota istuttelin syksyllä.


Toukokuussa vihreyden määrään räjähdys on sellainen, jota ihmettelen joka vuosi. Olen joskus toukokuisina kiireisinä päivänä toivonut, että meillä olisi kansallinen vapaapäivä niiksi päiviksi, kun vihreys ja vehreys räjähtää. Se on joskus hämmästyttävää, kun muistaa, että edellisenä päivänä oli vain aavistus vihreästä ja seuraavana päivänä onkin monissa puissa selvää vihreyttä ja jopa lehtiä.

Toukokuu sisältää varsin monia erilaisia puutarhaviikkoja. Vapun jälkeen (kuva otettu 3.5.) tontin valkovuokot toivat jo paljon vihreyttä muuallekin kuin kukkapenkkeihin, mutta kukkapenkkeihinkin ne eksyvät. Tämä Double Ellen - jouluruusu on tällä hetkellä ainoa muu kuin valkoinen jouluruusu. Yksi värikkäämpi siementaimi tällä tontilla on, mutta se ei ole vielä kukkinut. Selkeä puute: lisää erivärisiä jouluruusuja. Osa aikaisin kukkivista esikoista näkyvät myös tiellä ja niitä ohi kulkevat naapuritkin kertovat joskus katselevansa.


Näissä kuvissa on valtava ero sillä, miten ja millä valolla näitä kuvaa. Kameralla myös olisi iso ero, jos olisi erilaisia kameroita, joita vaihdella. Alla sama jouluruusu pari päivää myöhemmin auringonpaisteisella säällä eri kuvakulmasta (eli kuvaaja joutuu kyykkimään).


Tämä vaihe alkaa olla se, jossa kukkia on enemmän, mitä jaksaa laskea ja ei tiedä, mitä katsoisi. Omienkin kuvien kanssa on jopa nyt paljon valinnanvaraa. Silti kuvista jää pois moni muu aisti: tuoksut, äänet ja lämmön tuntu iholla. 

Kevät on jo mielessä. Nyt on myös paljon uutta odotettavaa, sillä puutarhassa monta uutta istutusaluetta, joiden multiin on kaivettu sekä perennoja että sipulikasveja. Vielä menee hetki, ennen kuin puutarhassa kukkii.

30 kommenttia:

 1. Samoja ajatuksia täälläkin. Tontin yksi nurkka on täysin lumeton tuulen ja vesisateen vuoksi, mikä on V-vyöhykkeellä suorastaan pelottavaa. Tein tietenkin juuri siihen paljon uutta penkkiä viime vuonna. Nyt jännittää. Onneksi uusia kevätkukkijoita on istuteltu myös lumensuojaamiin kohtiin, jospa sieltä jotain ilahduttavaa alkaisi viimeistään toukokuulla nousta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erilainen talvi taas tämäkin talvi viime talveen verrattuna. Toivotaan kasveille kestävyyttä.

   Poista
 2. Kevät, vuodenajoista paras! Säätila tosiaan sahaa edestakaisin. Eilen oli kiva pakkassää, yöllä alkoi tuulla ja sataa vettä. Kunnon talvea kaipaisi jo! Ei auta kuin odotella ensin sitä kunnon talvea ja sitten sitä kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri katsoin, kuinka nurmikko /rikkaruohikko on nyt vihreämpää kuin huhtikuussa. Ei onneksi nurmikko tarvitse leikata. Tosi kummallista. Otan tammikuussa mielummin lumisateet kuin huhtikuussa.

   Poista
 3. Ihania kuvia kevään ilmestyksistä. Kevät on ehdottomasti upeaa aikaa. Saapa nähdä, millainen kevät nyt on edessä, kun lunta ei ole ja epäilevät, ettei tulekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu kaikki sateet tulevan vetenä. Sateenvarjosta ei voi luopua, muuten kaduttaa. Toivon, että kasvit eivät mene tästä ihan sekaisin.

   Poista
 4. Oi, miten ihania! Tuota aikaa odotellessa...

  VastaaPoista
 5. Jes! Kuulostaa hyvälle, se kevät!
  Ihana tuo punertava jouluruusu. Sellainen pitäisi saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noita Double Elleneitä on ollut useampana vuonna myynnissä. Toki ei joka paikassa.
   Kevät on koko ajan lähempänä.

   Poista
 6. Tuo sinun kansallinen vapaapäivä ehdotus on loistava. Ja jouluruusua pitäisi minunkin lisäillä ja kevätkurjenmiekkoja minulla ei ole ainuttakaan. Pitkä miinus. Kävimme mökillä tänään ja maa oli viisisenttiä roudassa ja maa on täällä aivan lumeton. Mitä se meinaa kasvien kannalta se jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on aika jännät paikat kasvien kannalta. Toivotaan, että kasveilla olisi kaikki hyvin vielä keväälläkin.
   Jouluruusu on ihana perenna, eikä kevätkurjenmiekoissakaan ole mitään vikaa.
   Kansallinen vapaapäivä keväälle olisi ihanaa, mutta en ihan usko sen tulevan.

   Poista
 7. Jep. Kohta on kevät! Ihania kevään kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi valoisuus jo lisääntyy, jonka aurinkoisina päivinä melkein huomaakin jo.

   Poista
 8. Kevättä on jo valtava ikävä. Kun olisi edes normaali tammikuu, eli lunta, pakkasta ja välillä aurinkoisia päiviäkin, niin olisi mukavampi odotella kevättä, mutta tätä loppusyksyn keliä en jaksaisi enää katsella. Meillä on joka paikassa todella liukasta kun joka toinen päivä on pakkasta ja joka toinen päivä sataa vettä. Katuja on hiekotettu vähän väliä, joten keväällä on varmasti ennätysmäärä hiekoitushiekkaa joka puolella. Toivottavasti kasvit kestävät nämä kummalliset säät ja keväällä saadaan taas etsiä riemusta hihkuen maasta puskevia piippoja. Tuota 'Double Elleniä' jäin minäkin ihastelemaan. Itselläni on vain valkoisia jouluruusuja. Täällä ei vain joka paikassa tule vastaan punaisia. Jospa tänä keväänä niitäkin vihdoin löytyisi jostain. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti llydät oman Double Ellenisi. Ostin tuon kukkivana ja niissä kukkivissa oli vähän sävyeroja, osa oli haaleampia.
   Ei ole ihan talvinen tammikuu.

   Poista
 9. Kevättä minäkin odottelen, toistaiseksi odottelen vielä lumipeitettä kasvien suojaksi, sillä kevät on vielä liian pitkä ollakseen plussan puolella loppuun asti. Voi, kun jostain löytäisin tuon punaisen jouluruusun! Hyvää tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi suojaisi kyllä hyvin. Viime talven jälkeen ei ollut tullut talvituhoja (jos jänöjä ei lasketa).
   Touvottavasti punainen jouluruusu osuu kohdalle.

   Poista
 10. Kevät alakaa olla tiälläkin jo mielessä ja minkalainen se on. Ompas kaunis tuo punainen jouluruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät tulee ajatuksiin jo pikkuhiljaa. Punaisesta jouruususta minäkin pidän. Muitakin värejä voisi etsiä.

   Poista
 11. Postauksesi sai kaipaamaan kevättä! Itse odotan syksyllä istuttamiani kevätkurjenmiekkoja, toivottavasti nousevat sieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kevätkurjenmiekkasi nousevat keväällä. Niitä on ihana odottaa ja sitten keväällä ihailla.

   Poista
 12. Onkohan tämä joku valekevät? No onnekis oikeaan kevääseen ei ole enää pitkä aika, kahden kuukauden päästä kevät on pitkällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten tuntuisi keväältä, mutta on vielä turhan pimeää. Valekevät tämä voisi olla.

   Poista
 13. Ihana, että seuraava vuodenaika on kevät.
  Jo tämä kaiken suunnittelu ja keväästä haaveilu saa inspiroitumaan valtavasti.
  Toivotaan vaan, ettei kasvit ota nokkiinsa tästä kummallisesta säästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on perin kummallinen tammikuu. Kevään suunnittelu on kyllä mukavaa, vaikka itse taidan suunnitella vielä toistaiseksi vain sipulikukkien tiirailuja.

   Poista
 14. Keväästä on niin ihana katsella kuvia, varsinkin kun tänne oli yön aikana satanut taas lunta!
  Nuo punaiset jouluruusut ovat upeita! Niitä pitäisi meidänkin puutarhaan saada lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin saada useamman eri värisen jouluruusun. Meillä ei sitä lunta ole vieläkään.

   Poista