keskiviikko 1. elokuuta 2018

Sateen monet puolet

Meillä oli pitkään sateetonta. Sateetonta ja hellettä. Tai pari kertaa satoi pari tippaa ohi kulkeneesta pilven riekaleesta ja samalla paistoi aurinko hellelukemissa. Tänään sitten olikin kunnon ukkoskuuro. Paikoin sadevesiviemärit eivät vetäneet ja jouduin miettimään autoillessa reitit uudestaan, etten jää jumiin pikkujokiin, joita joskus katuinakin käytetään. Joka paikassa ei satanut yhtä paljon. Meillä satoi 45mm. Edellisestä sateesta olikin lähes kuukausi, joten luonnolle ja omalle puutarhalle tämä oli hyvä sade. Monelle autolle tai talojen kellareille ei.


Puutarhassa on nyt jotkin kasvit hieman nuokkuvia. Näiden syysleimujen lehdet riippuivat kuivuudesta eilen. Ja nyt sade kasteli nämä muuten riippuviksi.


Jacmanii-kärhökin näyttää alakuloiselta. Ville de Lyon taas kukkii ihan kuin mitään ei olisi satanutkaan.


Jopa tomaattihuone sai paljon vettä, sillä "katto" oli raollaan ja vettä tuli myös sivusta sisään. Tomaattihuoneen multa ei kastu noin perusteellisesti kastelukannulla. Vaikka katolla on pari ikkunaa, silti multa oli ihan tasaisen märkää.


Lehtokotilot pinnistelevät näiden säiden jälkeen esiin. Ja jos huvittaisi, olisi tiedossa juuri nyt hyvää kyykkimistreeniä. Kuitenkin osalta on vain pakko ummistaa silmänsä, muuten kyykin tuolla aamuun saakka samassa hommassa.


Paikallisissa sadekuuroissa on rajuutta ja sitä outoutta, että parin tunnin kuluttua saa on taas jotain ihan muuta. Punatähkistä näkyy, että satanut on. Joistain muista kasveista taas ei erota mitään.


Saa nähdä minkälaisia sateita vielä loppuviikosta tulee. Kumpparit on jo valmiina.

21 kommenttia:

  1. Kunnon rankkasateet ollut teillä. Kova sadekuuro ei ole puutarhassakaan aivan ihanteellinen, koska vesi ehtii valua pois maahan imeytymisen sijaan. Haaveilen sellaisesta tihkusateesta, joka voisi mieluiten yöllä kastella koko pihan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multa on pöllynnyt, mutta paljon sade myös kasteli. Paras sade olisi juuri pitkä, rauhallinen sade. Ja vielä yöaikaan. Harmi, että sateita ei voi tilata.

      Poista
  2. Oi onnea, tulisipa täälläkin vettä. Ilma on jotenkin jo niin tunkkaisen tuntuista, että sade raikastaisi kummasti. Eipähän se tietysti hyvä ole, jos vettä tulee kellareihin asti. Toivottavasti loppuviikosta sadetta tulisi hillitymmin kerralla ja mieluiten yöaikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti kuivien helteiden jälkeen arvostaa vettä. Tosin olisi voinut sataa tuottamatta vahinkoja.
      Loppuviikon sateita taitaa odottaa puoli Suomea. Ensi viikollekin vettä taitaa olla luvassa, ainakin vielä.

      Poista
  3. Ihme kesä, kaikessa mennään äärimmäisyydestä toiseen. Missähän seuraavaksi tulvii? Vähän voisi täälläkin vaihteeksi sataa, sillä koko puutarha on totaalisen nuutunut kuivuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on rajuja kuuroja ollut. On ihan absurdia nähdä tulvia tiellä, kun aivot eivät heti tajua, että mikä on pielessä.
      Toivotavasti hillitysti satavia runsaita sateita saa kuiva maa pian.

      Poista
  4. No on teillä tullut vettä. Meillä ei ole satanut vieläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesimäärä on melkoinen. Kasvimaata en aio kastella huomennakaan. Toivotaan teille runsaita, mutta ei rajuja sateita.

      Poista
  5. Juuri tuli uutisissa miten kamala tulva oli Lahden keskustassa. Meillä vettä saatiin vain 20mm mutta osa ei tainnut osua mittariin, tuulen takia vettä tuli aivan vaakasuoraan todella voimakkaasti. Myrskyvahinkoina yksi vaahterasta tippunut oksa ja kuudesta pudonnut harakan pesä joka onneksi oli jo tyhjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuuli oli myös aikamoinen. Piti heti kotiin tultua kiertää piha, meillä ei nyt ollut vahinkoja. Onneksi teillä ei ollut suurempia vahinkoja. Kaikki sade tuskin tuli mittariin, kun satoi tosiaan vinoon ja vaakaan.

      Poista
  6. Täällä ei ole viime viikkoina (oikeastaan kuukausina) muutamaa milliä enempää vettä satanut. Onneksi on letkut ja kastelukannut. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelukannu on käynyt liiankin tutuksi meilläkin. Toivotaan teille järkeviä sateita, ei myrskyjä.

      Poista
  7. Toivotaan vähän rauhallisempia sateita. Tännekkin on nyt loppuviikoksi lopuilta pientä sadetta moneksi päiväksi, mutta saa nähdä. Hyvää se kyllä tekisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taitaa liikkua paljon kuuromaisia sateita ja ukkosia. Rauhalliset sateet tekisivät hyvää.

      Poista
  8. Ei ole näkynyt vettä kotona eikä mökillä. Lehdistä vain olen lukenut rankkasateista. Onneksi mökillä on iso lampi, josta on mukava ottaa kasteluvettä. Sen lämpötilakin on 26 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lampi on oikea aarre! Sateet tuntuvat olevan kovin tarkkarajaisia.

      Poista
  9. Onpa ollut raju sade. Täälläkin vihdoin toissa yönä satoi ukonilman aikana ja mm. värimintut ja syysleimut lamosivat, mutta sain ne kuitenkin tuettua vielä takaisin pystyyn. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raju sade oli tosiaan. Kauan kesti suuren sademäärän vaikutus.

      Poista
  10. Nyt on ollu äärimmäisyyksiä noitten ilimojen suhteen. Rajuja kuuroja on tullu tiälläkin. Hyvä kun vettä saitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi tosiaan tuli tarpeeseen, pysyy lehdet vielä puissa.

      Poista