maanantai 30. heinäkuuta 2018

Vähällä huomiolla

Hyötykasvit(kin) ovat olleet tänä vuonna viime aikoina vähän vähemmällä huomiolla. Huomasin eilen, että tomaatit alkavat kasvaa kohta matalan hautomon läpi. Nimittäin ns. kattoluukku, eli ikkuna, on ollut yötä päivää raollaan. Pian pitäisi ehkä latvoa, sillä nyt 10 seuraavan päivän sääennuste ennustaa jo viileneviä säitä.Ostin naapurilta esikasvatettuja jättiverbenoita keväällä. Nämä taisivatkin olla sitä vähän matalampikasvuista sorttia, koska eivät järin korkeita ole. Joka tapauksessa tämä verbena taitaa olla ihan hyvin juurtunut laatikon nurkkaan, kun kerran haluaa tuoda uutta kasvuaan myös laatikon sivulle. Saa nähdä kehittääkö kukkaakin tuonne.


Viime aikoina kastelua on saanut taas harrastaa, mutta perennoja en enää jaksa kastella sitten millään. Toivon, että suuria menetyksiä ei enää tällä kuivalla jaksolla tule. Ilman katteita hyötykasvit tarvitsevat vettä ja niiden kastelu on saanut nyt olla se joka päiväinen homma. Onneksi kesäkukkien määrä on joka vuosi minulla kohtuullinen.

Lyhyitäkin reissuja varten on täytynyt kasveja kastella hartaudella etukäteen ja silti kovin kuivaa on. Pelargoneja olen alkanut ajoittain upottaa ämpäriin ja annan siellä imeä vettä, jotta ahtaassa ruukussa jaksavat, vaikka olisi vähän aikaa pois. Muilla kasveilla on sentään multatilaa vähän enemmän. Silti kotiin palatessa pelargonienkin multa on kuin suoraan autiomaasta. Kukinta on silti oikein mukavan runsasta, vaikka ovatkin aika huolimattomalla hoidolla noin muuten.


Helteiden aikana kaikkien kasvien hoito on suoritettu aika vasurilla. Moni sisällä oleva kasvi on joutunut ulos. Sisällä ajoittain pakko pitää verhoja kiinni ja osa kasveista riutuu valon puutteesta. Kesällä. No, ulkona sitten saavat lämpöä, valoa ja vettäkin säännöllisemmin kuin sisätiloissa. Kun ilmat kylmenevät, pääsevät viherkasvit taas sisään ja aurinkoakin voi päästää taas sisään.

Ei ole vuodet/ tai Suomen kesäsäät) veljeksiä.

12 kommenttia:

 1. Pelargonit taitavat oikein pitää siitä, että multa kuivuu kasteluiden välissä rutikuivaksi. Onneksi! Ihanan näköistä on, kun kasvit lähtevät versomaan ulos ja sivulle ja oman mielensä mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargoniat ovat saaneet joka kastelun välillä kunnon kuivahtamisen. Onneksi pitävät kuivahtamisesta, sillä ahdas ruukku vaikeuttaa sellaista kastelua, jossa ei kuivuisi välillä.
   Välillä kasvit menevät sieltä, mistä haluavat. Onneksi niin.

   Poista
 2. Minä olen nauttinut tästä kuumuudesta. Ainoa, mikä uuvuttaa, on kastelu. Mikään ei tunnu riittävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä alan tottua tähän kuumuuteen. Ja kestänkin tätä, johtuen siitä, että töissä on viileämpää ja kotona on ilmastointilaite. Muuten en ehkä jaksaisi. Mutta hyödyllisten puuhien tekeminen jää vähälle..
   Kastelu on tosiaan aikaa vievää.

   Poista
 3. Reippaat tomaatit :) Kastelun muistaminen on vaikeaa. Täällä on onneksi satanut noin kerran viikossa, eli oikeastaan melko optimaalisesti. Sateiden välissä on täytynyt silti kastella, maa on usein rutikuivaa. Viikonlopuksi on luvattu sateita ja viilentymistä, niitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on ollut oikein hyvä sadetahti. Täällä sateet ovat hieman ailahtelevaisempia. Moni odottaa jo ilmojen normalisoitumista. Kuumuus on ollut erikoista.

   Poista
 4. Minä olen jo latvonut tomaatit, tili katto vastaan :) En ole lainkaan kastellut perennoja, paitsi tänä kesänä istutettuja, hyvin nuo ovat pärjänneet. Kasvimaalla pitäisi kastella jonkin verran, mutta tässä vaiheessa kastelukannujen kantelu kyllästyttää. Onneksi edes slloin tällöin on satanut, viimeksi perjantai-iltana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto näköjään ilmoittaa latvomisen tarpeen. Kastelukannujen kantelu on tosiaan kyllästyttävää, nyt siihen tuli täällä tauko.

   Poista
 5. Pelargonit ja laventelit ovat meillä kuuman takaterassin luottokasveja laiskalle kastelijalle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventeli on vähään tyytyväinen. Vähempään vielä kuin Pelargoni. Pelargonit onneksi viihtyvät, kun kuivahtavat. Meillä jopa muutama pelargoni näytti riiputtavan lehtiään, jos kastelu venyi.

   Poista
 6. Ei ole vuodet veljiä keskenään. Pelakuut ovat loistaneet kesäkukkaistutuksissa vaikka en ole kastellut kuin kerran. Muutenkin kastelua on paljon niin vähemmän tärkeät on jätettävä pois. Tänään loppui kuution säiliöstä vesi, elätän toiveita että tällä viikolla tulisi vettä. Tosin ikkunarempan takia se ei ole hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi tänään, paljon.
   Luulisi, että sateita on tulossa, sen verran säätila taitaa ukkosia suosia.
   Ikkunaremppa ja sateiden toivominen ei ole ihan paras mahdollinen yhdistelmä.

   Poista