sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Syyskuun loppupuolta

Aurinko sai tänään elämän tuntumaan lähes kesältä. Vaikka ei kuitenkaan. Sillä lämpötilat eivät kohonneet kuitenkaan siten, että olisi ihan vähissä vaatteissa kyennyt olemaan. Ja onhan nuo väritkin jo toisessa rusotuomipihlajassa aika värikkäät.


Olisin ottanut niitä kesälämpöjä ja kuuman auringon tunnetta iholle varastoon mielellään jo kesällä. Koska niitä ei tullut, olen tänään yrittänyt ottaa irti ulkoilusta sen, mitä olen saanut. Syyskimikki saattaa ehtiä juuri vähän kukkaan tai sitten ei, sillä nämä säät ovat kyllä siihenkin voineet vaikuttaa. Viime vuonna syyskimikki aloitti varovaisen kukinnan vasta lokakuussa. Sijaitsee nimittäin paikassa, johon halla ei heti yllä. Syyskimikin seurana toisen rusotuomipihlajan oksa, joka on todella vihreä verrattuna kaveriinsa, joka kasvaa noin 4 metriä toiseen suuntaan. Paikalla on joskus väliä näissä vuodenaika-asioissa.


Luulin jo, että nämä ruskaisen rusotuomipihlajan alla kasvavat syysleimut eivät tänä vuonna vain ehdi kukkaan varjoisassa paikassaan. Mutta olivatkin sitten todella syysleimuja ja aloittivatkin syyskuussa kukinnan. Yhdessä ruskan kanssa.


Väriä on alkanut vaihtaa myös rusokirsikka. Joka on nyt hohtaa lähes punaisena.


Vastavalossa sen loiste on erilainen.


Suorakylvö ja esikasvatus. Niitä molempia kokeilin tänä vuonna joidenkin kesäkukkien kanssa. Asterit aloittivat vasta nyt vähän enemmän kukintaansa.


Ja suorakylvö kehäkukatkin vasta ihan vasta.


Kosmoskukat ovat nupulla, mutta tänä vuonna kylvetty porkkana haluaisi kukkia. Nämä ovat näitä epäonnistumisen iloja, kun alkaa naurattaa tämä oma taitavuus. Ensi vuonna en siis laita porkkanan kanssa kesäkukkia tai muita mahdollista lannoitetta kaipaavaa samaan laatikkoon porkkanan kanssa.

Jotta kaikki ei menisi kuten pitäisi, heittelin tänään vasta kasveille syyslannoitteen. Että tajuaisivat kasvit, että tämä hetkellinen aurinko ei tarkoita uutta kesää. Kasvimaankin voisi laittaa talviteloille. Osa sipuleista sentään pääsi jo juurtumaan, kuten narsissit. Muuten on vielä sipulisohw edessä. Nurmikko on kuitenkin leikattu auringon paisteessa, jotta sain pienen hien pintaan. Tuntui hetken kesältä.

18 kommenttia:

 1. Upea ruska rusokirsikassa. Nyt voi aavistella mistä sen nimi tulee. Mun rusokirsikassa on syysvärejä vasta ihan alaosassa mutta on taimikin vielä pieni, metrinen. Kosmoskukat on täälläkin vasta nupulla sitä yhtä ainoaa kukkaa lukuunottamatta, saapa nähdä kukkiiko enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusokirsikka on syksyllä nimensä veroinen. Kosmoskukatkin olisivat nauttineet lämmöstä. Saa nähdä, mitä tekee lämpimät päivät ja kylmät yöt.

   Poista
 2. Ihanan näköistä, suloisia syysvärejä! Kauhean kesän päätteeksi muutama lämmin päivä tuntuu paratiisilta. Nauratti kun eilen kaikki näkemäni lapset/nuoriso meni t-paidassa ja shortseissa :) Toivottavasti kimikki nyt ehtisi kukkia kuitenkin. Kesäkukat näyttävät tosi ihastuttavilta näin syksylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen oli ihanaa vaihtelua. Kesäkukat pääsevät vauhtiin syyskuussa. Hassua. Kimikki saattaa ehtiä, kun paikkansa on suojaisa.

   Poista
 3. Hienon näköinen tuo rusokirsikka, haaveilen sitä meillekkin van ei se näillä korkeuksilla selevii. Asterit kukkii meilläkin nyt enempi, on kaikki myöhässä kovasti. Toivotaan kiminkin kerkiivän kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusokirsikka ei valitettavasti ole pohjoisesemmassa viihtyvää sorttia. Yllättävän vähn näkyy näilläkin leveysasteilla, vyöhyke II, rusokirsikkaa esim julkisissa istutuksissa.

   Poista
 4. On niin kauniita syysvärejä. Meilläkin oli eilen aivan ihana aurinkoinen päivä. Minulla on vielä aika paljon syystöitä tehtävänä puutarhassa, joten sateettomat päivät olisivat tervetulleita. Mukavaa maanantaipäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syystöitä tosiaan olisi minullakin. Koko ajan muistan lisää asioita, jotka olisi hyvä tehdä nyt syksyllä. Sateettomat päivät olisivat tosiaan tervetulleita ja mukavaa vaihtelua.

   Poista
 5. Hienot syysvärit sinulla on siellä.Minulla on kolme pussia matalia tulppaaneja. Olen kuullut että sipulit pitäisi istuttaa vasta maan ollessa kymmenen astetta. Että kiirettä ei ole. Sipulit pitäisi säilyttää ennen istuttamista viileässä, vaikka kellarissa jos sellainen on. Minulla on myös jotkut kukat vasta aloittanut kukinnan. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitan aina ajoissa pienet sipulit ja juurtumista vaativat: lumikellot, krookukset ym ja narsissit (isoja, mutta niiden pitää ehtiä juurtua). Lumikellot ja talventähdet voivat kuivua, joten ne aina heti kun saan käsiini. Tulppaaneista pienet sipulit saatan istuttaa aikaisessa vaiheessa, mutta muut tulppaanit vähän myöhemmin. Joskus tosin olen tulputkin laittanut tähän aikaan, eivätkä ole menneet vuodenajoista sekaisin.
   Kukkien kukinta on tosiaan myöhässä. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 6. Ihanan paljon väriä puutarhassasi, minä huomaan, etten ole juurikaan syksyn värejä miettinyt, kun olen kasveja pihalleni istutellut. Hauskan näköinen tuo kimikin nuppuinen varsi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä syysvärit ovat joinain vuosina aika nopeasti ohi. Täytyy aina nauttia silloin, kun värit hehkuvat. Ei meillä ole kamalasti muita kunnon ruskaa tekeviä kasveja, villiviini olisi hieno jonnekin.
   Kimikin nuppuinen varsi on kohtuullisen pitkä.

   Poista
 7. Upeita värejä! Jostakin syystä minullakin syysleimu aloitti kukintansa vasta muutama päivä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileä kevät ja kesä tuntuu vieläkin. Parempi toki myöhään, kun ei ollenkaan.

   Poista
 8. Minullakin kiinanasterit aloittivat kukintansa vasta ihan äskettäin ja aika heikolta noin ylipäänsä niiden suhteen näyttää. Siemenistä kylvetyt kesäkukat eivät muutenkaan meillä kukoistaneet ja esim. kultatzinnia oli todella pettymys.
  Kauniita ruskan värejä on jo paljon puutarhassasi.
  Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä syksy ehtinyt kiriä kiinni kesän menetettyjä lämpöjä. Harvoin käy näin, että kukinta jää kokonaan tai lähes kokonaan pois.
   Kiitos samoin, mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

   Poista
 9. Voi miten kauniita ja syksyisiä kuvia♥ Tuo rusotuomipihlaja on upean värinen! Mukavaa alkanutta lokakuuta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää lokakuuta sinullekin! Rusotuomipihlaja alkaa jo pudotella lehtiään.

   Poista