perjantai 21. huhtikuuta 2017

Kukkia ja sirpaleita

Tänään on ollut kaikenlaista säätä täällä päin. Illalla otin muutamia kukkakuvia. Yhä lumikellot jaksavat kukkia. Se onkin ainoa hyvä puoli viileistä säistä. Näiden lumikellojen joukkoon on kaatunut yksi sademittarin pidike.


Kerrotut puistolumikellot ovat samassa kukintavaiheessa kuin pari viikkoa sitten.


Krookuksia on uskaltautunut ihan vähän enemmän pintaan paikoin ja vähän jopa jonain aurinkoisempana iltapäivänä avautumaan.


Krookuksia ja kevätkurjenmiekkoja kasvaa meidän lämpimässä kukkapenkissä, jossa on ikään kuin lattialämmitys.


Lattialämmityksen virkaa toimittaa kotoisasti kakkakaivo. Tämän lämmön takia tajusin tänään, että penkin eräässä kulmauksessa (juuri siinä on varmasti lämpimintä) on jo kirjopikarililja hyvinkin pitkällä (kun toisessa puolella pihaa on vielä routaa). Tarkennus on tuohon kasviin erittäin hankalaa, varsinkin tuulella.


Mutta olen tulkitsevani, että nuo pienet ruoholta näyttävät alut voisivat olla pikkuisia tulevia kirjopikarililjoja.

Toisessa kukkapenkissä näyttää nyt tulevan todeksi haaveeni nähdä omalla pihalla jouluruusu talvehtimisen jälkeen kukassa.


Aivan ihana nuppu. Yritän nyt olla skarppina, että näen tämä kukassa. Tänään ajoin jo toisesta kukkapenkistä krookuksia haistelevaa jänistä takaa. En tiedä ovatko jouluruusut jänisten ruokalistalla.


Katharine Hodgkin Irikset ovat olleet todella pitkään lähes kukinta valmiina. Jääkylmät yöt ovat pitäneet ne pitkään tiukasti supussa. Mutta tänään lumimyrskyn jälkeen paistoi aurinko ja useampi uskaltautui avautumaan etupihalla. Takapihalla vain yksi ainoa.


Minulta alkoi mennä jo hermot takapihan routaan. Kasvimaata ei pysty työstämään, kun multa on jäässä. Ajattelin sitten kokeilla ikkunalaseja parin kasvimaalaatikon päällä. Siinä ne olivat pari päivää. Tänään aamulla vesisateen takia otin lasit pois. Pari laitoin nojaamaan kiireessä väärään paikkaan. En edes keskellä päivää vielä tajunnut huolestua, vaikka ulkona riehui lumi/räntämyrsky kuin konsanaan talvella. Lähistöllä taas ukkosti, kuten kesällä. Kotiin tullessa näin jo kaukaa, että tuuli oli kaatanut lasit rikki.


Ihan pari kirosanaa meinasi lipsahtaa. Piti vain käydä noukkimaan sirpaleita yksi kerrallaan. Samalla mietin sitä, että jos joskus sen kasvihuoneen haluan, niin pitäisikö kuitenkin hylätä näistä kerätyistä laseista kasvihuoneen valmistus ja suosiolla hommata aikanaan kasveille parhain eli kennolevyllinen. Minun sähläystaidoillani lasinen olisi kyllä vaarallinen kapistus. Vaikka kauniimpi.

Kasvarihaaveet ovat nyt kyllä aika kaukaisia haaveita. Juuri nyt on hankintalistalla kaikkea muutakin.

Toivotan kuitenkin hyvää ja kaunista viikonloppua (ja toivottavasti myös lämmintä).


Sinivuokkojen kukinta kestää meillä kauan, kun aloittavat lämpimältä seinustalta aikaisin ja lopettelevat siellä täällä varjossa myöhemmin.

14 kommenttia:

 1. Lämpöä toivotaan! Sadekin kyllä tuli tarpeeseen. Täällä oli myös melkoinen tuuli. Ja kylmää myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade sulattaa myös. Kaipaisi jo oikeasti kevätkelejä. Talvivaatteitakaan ei uskalla laittaa kovin kauas.

   Poista
 2. Voi harmitus noita laseja! Mulla on mennyt pari sisäikkunaa, kun ne ovat paikoilleen nostettavat, ei ole saranoita, enkä ollut niitä kiinnittänyt tarpeeksi hyvin, kun en uskonut, että saariston tuulessa voi ihan sisäikkunakin lentää paikaltaan (vaikka ulkoikkunakin on kiinni). Hyvin opin niistä parista lasinsirpaleisen huoneen siivouksesta, ainakin sen asian. Vaikka lukemattomia muita juttuja on lentänyt ulkona rikki sitten. On tää kans. Mutta kun ne oikeat lasiset lyhdyt ja kasvihuoneet vain on nätimpiä...
  Ihania väriläiskiä noista iiriksistä ja krookuksista tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika puhureita siellä saaristossa on, jos sisälasitkin tippuvat. Kantapäänkautta on tylsä oppia.

   Pieniä väriläiskiä on onneksi. Oikeasti kuitenkin hyvin pienellä alueella.

   Poista
 3. Kevät tuntuu etenevän hidastetusti vau olisiko paussi jäänyt päälle. No jotain ihanuuksia sinulla siellä jo onkin. Toivotaan lämpöä ja aurinkoa jotta päästään hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku pause-nappula taitaa olla päällä. Ainakin on ollut useamman viikon. Tulisi jo normaalimpaa etenemistä, että pääsisi tekemään hommia.

   Poista
 4. Paljon pieniä, ihania kevään merkkejä sinun pihallasi jo näkyykin, voin kuvitella, miten huikea on tunne, kun ensimmäisen kerran näkee jonkin uuden kasvin omalla pihallaan talvehtineen. Onnea jouluruusustasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihanaa, kun joku talvehtinut muös kukkii. Sillä edellisenäkin vuonna jouluruusuja kyllä selvisi, mutta 30 asteen pakkaset taisivat jäädyttää kukinnan. Onneks nyt yksi nuppu on lupaavasti olemassa. Monista kasveista ilahtuu kovasti, kun niiden näkee taas kukkivan.

   Poista
 5. Minunkin lumikellot ovat aina vaan samassa vaiheessa. Iloinen yllätyskin on yhden taimen kanssa. Toisaalta ei pitkä kukinta mitään haittaa, iloa silmälle kauemmin. Jouluruusut on minulle vaikeita, yksi kitulias näyttää olevan hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään oikein tiedä, missä niitä jouluruusuja kannattaisi kasvattaa. Tuurilla koetan saada niitä selviämään hengissä.

   Haluaisin jo vähän enemmän kukintaa muista kevätkukkijoista. Aina pientä edistystä tulee pikkuhiljaa.

   Poista
 6. Jotenkin oli aika raskasta herätä tänäänkin räntäsateeseen. Ei millään enää yhtään jaksaisi harmaita, sateisia, kylmiä ja todella tuulisia päiviä. Kevättä olen odottanut jo monta kuukautta tulevaksi ja vieläkään ei kelit ole sellaiset :( Vähän jo alkaa masentaa. Minulla mökillä kaikki sipulikukat, ml. jouluruusu, on suojattu kananverkoilla, muuten ne syödään peurojen ja rusakkojen toimesta. Pidetään peukkuja, että ensi viikolla jo mentäisiin kohti keväisempiä kelejä ja puutarhoissa pääsisivät kasvit kasvun alkuun kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on nyt tosiaan myöhässä. Vaikea odottaa, kun nyt kestää tuhottoman kauan maan lämpiämisessäkin. Tänään täällä on satanut sekä lunta että rakeita.

   Poista
 7. Meilläkin on tuollainen lattialämmitteinen kukkapenkki;)

  VastaaPoista