torstai 23. maaliskuuta 2017

Onneksi on kevät

En ole ikinä ennen puutarhaharrastusta pitänyt maaliskuuta kevätkuukautena (siis Suomessa). Aina maaliskuu on aiemmin ollut yhtä talvessa rämpimistä. Tai ei ihan rämpimistä, mutta tuntunut kuitenkin ikuisuuden pitkältä kummalta vuodenajalta.

Nykyisin pidän maaliskuuta jo kevätkuukautena, jos ilmat sen sallivat. Tänään oli ihana aurinko, vaikka tuuli olikin kolea. Kumisaappaissa takapihalla piti varoa liukkautta. Tarpeeksi en varonut kasattua lunta, vaan sain saappaan uppoamaan sen verran hyvin, että saappaaseen holahti aika kasa lunta.

Takapihalla ei ole suuria puita estämässä lumen satamista, joten kohopenkki alkaa sulaa ensimmäisenä kivien kohdalta.


En ollut ymmärtänyt suojata marjakuusta, joten sitä on jokin talttahammas nakertanut talven aikana ja jättänyt minulle pari papanaa todistusaineistoksi tihutöistä.  Takapihan lumitilanteeseen vaikuttaa myös varjoisuus. Yllä oleva kuva on otettu pari minuuttia alla olevaa kuvaa aiemmin. Alla oleva kuva on etupihalta.


Etupihalle alkaa jo paistaa aurinkokin, joka jouduttaa selvästi lumien sulamista. Keijunkukatkin alkavat jo näyttää muulta kuin kuolleelta kasalta lehtiä.

Vaikka luntakin riittää, on silti jo paljon ihmeteltävää. Meillä on erään räystään alla (liian lähellä) seinää usein koko talven lumetonta. Tähän paistaa aurinko keväisin. Aikaisempi omistaja on tähän laittanut mm. sinivuokkoja ja skilloja. Sinivuokkojen lehdet ovat ihan reppanan näköisiä. Silti ajattelin hieman kurkata, että onko siellä eloa. Ja löysin pari nuppua.

Pikkuinen aavistus sinistä ja ei haittaa, vaikka saapas alkaa sisältä muuttua märäksi ja kylmäksi, kun lumi alkaa sulamaan.


Onneksi meillä on kevät. Osaa iloita taas pienistä asioista.


18 kommenttia:

 1. Kevät on ihanaa aikaa, päivän aikana saattaa tapahtua silminnähden edistymistä, lumet sulaa, piipot venyvät ja lehdet puhkeavat. Onneksi on kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana bongailla ensin pälvipaikkoja ja sitten piippoja. Edistymistä tapahtuu usein päivänkin aikana.

   Poista
 2. Ihana karvainen pikku nuppu sieltä kurkistaa! Noista jutuista ilahtuu ihan mielettömästi, suhteettoman paljon nupun kokoon nähden ;-) Upeat nuo lumikellotkin, tummat keijunkukan lehdet taustanaan. Hurraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi sinivuokon nuppu saa kaiken kyykkimisen tuntumaan vaivan arvoiselta. Ihania löytöjä.

   Lumikellot ja keijunkukat ovat minustakin hyvä yhdistelmä.

   Poista
 3. Onneksi on kevät :) Nämä pienet keväänmerkit tuovat huikean ilon :)

  VastaaPoista
 4. En ole tiennytkään, että marjakuusikin maistuu eläimille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään. Joko oli poikkeuksellisen nälkäinen tai kokeilunhaluinen jänis. Toivottavasti ei toista kertaa sitä syö.

   Poista
 5. Ihania kevätlupauksia näkyvissä. Auringonpaisteesta huolimatta ulkona on aika koleaa ja välillä ripsii lunta tai räntää. Mutta on se silti jo kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asennoituminenkin joskus ratkaisee. Onneksi osaa iloita nyt jokaisesta pienestäkin kevään merkistä, kuten siitä, että katolla on enää vähän lunta.

   Poista
 6. Jep, maaliskuu on kevätkuukausi;)

  VastaaPoista
 7. Vahvoja kevään merkkejä näkyvissä! Tulisipa nyt muutama oikein lämmin aurinkoinen päivä, niin lumet saisivat kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan nopeaa lumien häviämistä. Ja lämpökin on tervetullutta.

   Poista
 8. Voi ihanuus, kevät on jo teillä! Elämä voittaa. Pian maaliskuukin muisto vain, lämpöä lisää kiitos. Iloista kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, iloista kevättä.
   Meillä tuli kevät ihan salaa, kun pihalla on myös lunta ihan tarpeeksi.

   Poista