tiistai 9. elokuuta 2016

Puutarhan vanhat syysleimut

Tässä pihassa ei kasvanut kyllä valmiiksi ollenkaan syysleimuja. Olen alkanut haalia sieltä ja täältä vanhaa kantaa olevia syysleimuja. Vanhat kannat runsastuvat ajastaan ja pudottavat lakastuessaan kukat kauniina pois. Osa uusista jalostuksista nimittäin ruskistavat kukkansa kasviin kiinni.

Tällä hetkellä puutarhassa on aikaisin vaaleanpunainen syysleimu. En aikaisemmin pitänyt tätä kovin voimakkaana värinä, mutta on tämä joskus jossain valossa aika voimakaskin. Tämä on puutarhan lämpimimmällä paikalla, vaikka ei olekaan kovin aurinkoisessa paikassa. Aloittaa myös viileänä kesänä heinäkuussa kukinnan ja hiipuu elokuussa.


Kälyn pihalta saatu vaalean lila on korkein ja tekee vähän pidemmänkin matkan päähän uusia taimia juurakostaan. Kasvaa ehkä vähän liian kuivassa ja varjoisassa paikassa, joten lehdistö vähän roikuttaa sen näköisenä, että pikku kaatosade ei tekisi pahaa. Keskustassa on vaaleaa tai lähes valkoista. (Tätä oli pari taimea myös mukana heinäkuussa Kukkaiselämän blogitapaamisessa.)


Samassa penkissä, mutta ei ihan vieressä on ostettu Perennataimisto Ekmanilta reilu vuosi sitten Lilac Time, joka kasvaa myös varmasti liian varjossa. Luulin tätä tummemmaksi. Auringossa väri ei edes kamalasti eroa toisessa lilasta, ero tulee illalla paremmin esiin. On kuitenkin matalampi ja keskustassa ei ole vastaavaa valkeaa läikkää.


Seuraavassa kuvassa etualalla Lilac Time ja taustalla nimetön Kälyltä saatu.


Valkoinen syysleimu on levinnyt vähän turhankin maltillisesti, mutta kukkii nyt kauniisti. Ostin joko tätä samaa tai jotain toista valkoista syysleimua lisää vanhemmalta herralta taimenvaihdossa. Ehkä ensi vuonna saan selville, ovatko samaa vai eri lajiketta.


Eräältä erikoiselta kirppispäivältä on taas kotoisin tämä syysleimu, jonka värin takia se on joutunut surkeisiin paikkoihin kasvamaan. En nimittäin ole varma, haluanko tätä pitää vai en. On nimittäin pinkinoranssi ja sellainen sähäkkä väri. Naapuri saa tästä osansa, jotta voin ainakin jatkaa tämän elinvuosia jossain, jos itse en pystykään elämään näin shokkiväreissä.


Sunnuntain vierailulla Pokrovassa näin tällaista syysleimua. Ajattelen sen voivan olla vanhaa kantaa, sillä en nähnyt näissä kukissa tummia kukkia. Vaikka väri oli aika tiukka, se viehätti kovasti. Eli tästä alakuvasta tuo taaempi syysleimu, jolla oli syvempi väritys.


Jos joku tietää tämä nimeä, niin mielelläni kuulisin. Ei ollut syysleimun taimia myytävänä. Taitaa syysleimujen keräily jatkua.

10 kommenttia:

 1. Minä myös hirmuinen syysleimufani, ihana kuulla, että sinäkin olet! Vanhat lajikkeet on tosiaan super, niissä ei ole koskaan härmää ja kestävät kuivaa/märkää. Täällä riksulaisella taimistolla oli minusta kivasti esitelty leimuja: http://www.puutarhatalo.fi/perennat-pachysandra-pulsatilla/ olisiko joku noista ihailemasi lajike? Minun tekisi seuraavaksi mieli hankkia joku sininen lajike. Ja joku ihan tumma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Kiitos vinkistä. Jostain syystä tiedän, missä saatan käydä, jos menen Riihimäelle. Tekisi mieli mennä ihan heti.
   Minun kokoelmani on vasta alussa.

   Poista
 2. Syysleimut ovat upeita kasveja kukkiessaan näin loppukesällä. Minä luulin vuosi sitten vaihtaneeni taimivaihdossa itselleni valkoista syysleimua, mutta sainkin suopayrttiä :( Keväällä täytyy mennä äitin kukkapenkkiin lapion kanssa, että saan sitä itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on äidin kukkapenkki. On pettymys saada joskus jotain ihan muuta kuin piti.

   Poista
 3. Syysleimut kukassa tietävät sitä että kesä on loppusuoralla, vaikka kauniita ovatkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vielä sellainen sää, että ei edes voi hämääntyä. Onneksi kuitenkin on paljon loppukesän kukkijoita.

   Poista
 4. Syysleimutkin aloittivat tänä kesänä aikaisin. Minulla ne leviävät kovasti ja uusi kasvusto ei kuki. Juuri kaivoin valtavan paakun pois harvennuksen yhteydessä. Hankkijalla oli myynnissä hyvin edullisia syysleimuja, väri oli melko voimakas, mutta ihmiset kyllä ostivat niitä kassikaupalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla osa leviää nopeammin, osa hitaammin ja osa hyvin hitaasti. Pitää ehkä käväistä Hankkijalla..

   Poista