perjantai 16. toukokuuta 2025

Toukokuun puoliväli

 Vähän varkain on tullut taas toukokuun puoliväli. Tuo aika, joka viimeistään saa esiin puutarhan kasvien kanssa onnen pakahduksia. Kaikki alkukevään pienet kukat ovat ihania ja niistä riemuitsen, tämä vaihe vaan saa aikaan vielä enemmän huokailua ja ihastuksia, kun kasvit näkee jo kaukaa. On värejä ja muotoja. Sekä enemmän kaikkea. Kasvien suhteen ei toimi minulla mikään vähemmän on enemmän sanonta. Vaan enemmän on parempi. 


En ole ehtinyt raportoida kukinnasta. Ja nyt tosiaan sitä on jo runsaasti. Ihana löytö oli tänään, että pari kärhöä on näyttänyt elonmerkkiä jopa metrin korkeudesta edellisen vuoden versoja: yksi Hagley Hybrid ja yksi kärhö Warszawska Nike. Molemmat ovat valitettavasti sellaisessa maassa, että eivät kasva mitenkään runsaasti, joten tämä ilahduttaa. Täytyy muistaa tarkistella muitakin kärhöjä. Kyseiset kärhöt majailevat alakuvan taustalla olevassa penkissä, jossa tällä hetkellä kukkii mm. esikoita, joka paikkaan ehtiviä valkouokkoja ja hyasinttejä, helmililjoja. Muutama kirjopikaralilja, yksi yksinäinen narsissi.



Hyasintteja, helmihyasintteja, palloesikoita ja muita esikoita on monissa penkeissä. Hyasinttejä pistän maahan joka syksy edes muutaman. Ja nykyisin ne alkavat näyttää jo mukavalta kokonaisuudelta, vaikka niitä on eri värejä eri penkeissä. Vielä muutamia vuosia sitten vähäisempi määrä hyasinttejä eivät aina tuntuneet sopivan muiden kasvien kanssa yhtä hyvin yhteen. Runsaus auttaa. Toki tänä vuonna tulppaanien tykitystä ei ole tulossa. Tulee vain muutamia. Meilläkin ovat peurat käyneet liian monta kertaa tontilla tänä keväänä. Moni tulppaani on menettänyt lehtiä sekä nuppuja. Jänikset tekeävät täällä vahinkoa lähinnä krookuksille, jos keväällä sataa lunta, joka jää maahan vaikka vuorokaudeksi.


Tarhakylmäkukkiakin olen haalinut eri värejä pikkuhiljaa. Ne eivät kaikki kuki samoihin aikoihin. Tässä punainen.


Ja tämä näyttää lohenpunaiselta. Tämä on yläkerran (kukkapenkin nimi) kukkapenkissä tosi keskellä kaikkia muita kevätkukkia. 


Tässä yläkerran penkkiä yhdestä suunnasta, kömmin keinun taakse tätä kuvaa ottaessa.



Ja sama penkin reuna toisesta suunnasta.


Samassa penkissä on myös pikarililjaa, joka saattaisi olla assyrian pikarililja.




Ja taustalla jouluruusu (joka on ostettu siementaimena ihan todella kauan aikaa sitten) ja kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Sisällä on punaisia pilkkuja.


Vuosien aikana olen ostanut erilaisia helmililjoja, joiden kaikkien nimiä en enää jaksa kaivaa esiin.



Näiden hyasinttien tarina taitaa myös olla melko pitkä. Ovat taineet kukkia jo useampia vuosia.


Imikät ovat myös tällä tontilla hieman varkain laajentuneet ja monipuolistuneet. Alakuvassa tuo pehko melko keskellä kuvaa on imikkää, jolle minulla ei ole nimeä. 

.


Siellä se kukkii valkovuokkojen ja palloesikoiden seassa, ja on myös kimalaisten mieleen. Imikät ovat kosteassa ja multaisessa tai savimaassa aina hyvinvoivia tällä tontilla. Kuivemmassa eivät ole yhtä runsaita. Joten jaoin jo tuotakin imikkäpehkoa, ettei jyrää palloesikoita. Tontilla on aina kohtia, joissa ei oikein kasva mikään hyvin. Tämä kuva on alakerran penkistä, joka on yläkerran penkin alapuolella. Yläkerran penkissä on kohta, jossa on hyvin heikko lumisuoja aina talvella, kun sitä kohtaa joudutaan käyttämään lumien kolaamiseen. Siihen kohtaan en osta uusia kasveja, koska ne voivat menehtyä. Aina voi kokeilla oman tontin kasveista jakopaloja. Jos jossain vaiheessa sekin kohta kukoistaisi kesäisin. 


Takapihalla on myös muutamat keltaiset narsissit kukassa. Näitä jaoin viime vuonna. Koska nämä eivät ole minulle niin tärkeitä narsisseja, voi niitäkin kokeilla paikoissa, joissa ei kaikki kasvit viihdy.  Ne siirretyt kukkivat tuolla takana. Välissä keltainen lämpäre on keltavuokkoa ja punainen lämpäre esikkoa. Kasvimaa on aivan retuperällä. 


Punaimikkä myös on hyvin kukkainen. Siellä se kukkii suurin korallinpunaisena. Vierellä kirjopikarililjoja, keltavuokkoa ja muita kasveja. Ei mene kaikki sävyt yksiin, mutta sekä keltavuokon että punaimikän siirtämisessä olisi hommaa, joten olkoot noin. 


Kaikkea raportoitavaa olisi vaikka kuinka paljon. Alkaa vain silmät kohta vuotaa vettä, kun väsymys alkaa painaa. Vielä täytyy hakea karaistumassa olevat taimet ulkoa. Joka kevät tätä hommaa aina alkaa vihata. Ei siis puutarhahoitoa, vaan kasvien roudailua. Meillä vain sisällä tulee liian helposti liian plöröjä kasveja, joten pakko roudailla. Tai sitten ottaa paleltumisriskejä kasvien kanssa. Osan kasveista kanssa vähän olin liian rohkea (muutama muratti ja pelargoni) ja paleltumisjälkiä onkin niissä, onneksi ovat sentään elossa.


Sinikämmen ja imikät ovat olleet tuossa jo vuosia. Ne silti aina ilahduttavat.

 Keväistä viikonloppua!

10 kommenttia:

  1. Ihania kukkasekoituksia! Lohenpunaiset kylmänkukat ovat kyllä herttaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tosiaan on usein vain sekoituksia. Tuskin ikinä vain yhtä lajia yhdellä neliöllä.

      Poista
  2. Ihanan muhkea valkoinen sinikämmen. Minulla oli kato käynyt punaimikässä ja kasvusto oli kuollut keskeltä. Syynä voi olla myös vanhuus, en ollut jakanut puskaa koskaan. Onneksi se taitaa muuten olla vahva kasvi joka selviää tästäkin koettelemuksesta.
    Otin riskin ja istuttelin eilen kelloköynnöksiä ja tuoksuherneitä maahan. Viikonloppuna jos ei sada koko ajan laitan daalioitakin mutta suojaan ne vielä harsolla. Alkaa olla nurkat täynnä taimia ja pitäsi saada kasvihuone kohta tomaateille. Roudaaminen ei ole minunkaan lempipuuhaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sinikämmen on kauan jaksanut elää tuossa. Olen kerran sitä jakanut, jakopala nousi toisaalla myös maasta, sen tuuheutumisessa kestää.
      Onneksi punaimikkä taitaa kestää tuollaisen koettelemuksen.
      Minunkin pitänee jo laittaa ulos pienellä riskillä muutakin.

      Poista
  3. Ihanaa kukkatykitystä. Enoo koskaa nähäny lohenpunaasta kylymänkukkaa, niin söpö. Mullon pikkuusen sama tauti. Aluuksi tein isoja yhyrenlajin alueeta, mutta ny on aikamoonta sillisalaattia ku kaikkia ihanaa haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole varma, onko kylmäkukka lohenpunainen vai vaaleanpunainen. Jompi kumpi, silti kaunis. On tullut kylmänkukkiakin hommattua eri värejä. Ja sillisalaatiksi puutarha on muodostunut. Joskus se haittaa vähän, joskus ei. Juuri nyt ei haittaa.

      Poista
  4. Tätä värien ja muotojen runsautta on kaivattu. Nyt sitä on sinullakin joka puolella. Aivan ihanaa!
    Sanon omaa puutarhaani sillisalaatiksi, koska oikeastaan missään kohdassa ei ole yhden lajin runsautta. Joka paikassa sitä sun tätä, koska kauniita ja mielenkiintoisia kasveja on vain niin paljon erilaisia.
    Tänä keväänä on saanut odotella kyllästymiseen saakka taimille sopivaa lämpötilaa. Tänään ulkoistin monia ja ensi viikonloppuna taitaa siirtyä ulos loputkin. Harsoja vaan päälle, jos yöt käyvät kylmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakaan ei oikein ole yhden lajin runsautta, kun haluan niin monia eri lajeja. Tontti jäisi äkkiä pieneksi.
      On ollut kyllä viileää ja nytkin saa olla hallaharsojen kanssa sitten valppaana, kun tekee pieniä, uhkarohkeita liikkeitä istutusten suhteen.

      Poista
  5. "Enemmän on enemmän" on oikein hyvä periaate varsinkin keväällä. On ihanaa, kun alkaa olla jo reilusti väriä ja vihreyttä eikä ensimmäisiä pikkuruisia kukkia tarvitse mennä tihrustamaan niiden äärellä kontaten. Ronskit väriyhdistelmätkään eivät niin satu silmiin, kun kukintaa on odottanut koko talven. Teillä on kyllä kevät selvästi pidemmällä kuin täällä mutta perästä tullaan. Ihana tuo lohenpunainen kylmänkukka.
    Mietin edelleen, uskallanko jättää ne kasvit ulos, jotka ovat olleet siellä ympäri vuorokauden viikonlopusta lähtien. Ensi yöksi on ennustettu 3 astetta mutta tuulee niin kylmän tuntuisesti, että vähän hirvittää. Toisaalta ei kyllä viitsisi lähteä niitä enää kuskaamaan sisällekään. Ehkä otan riskin. Ovat kuitenkin seinustalla ja isona ryhmänä. Jospa saisivat suojaa toisistaan, jos menee lähelle nollaa...
    Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enemmän on enemmän, kun puhutaan minusta ja kasveista. Alan kuitenkin jo tietoinen, että tontin koko ei kasva tästä.

      Poista