lauantai 4. helmikuuta 2023

Kuusi kuvaa viime kesästä ja pieniä kuulumisia

Minullahan taitaa olla haaste loppusyksyltä vastaamatta. Olen uinunut puutarhan lailla hiljaiseloa blogimaailamasta. Uinuminen ei ole kuitenkaan ollut kokonaisvaltaista, vaan juuri nytkin vähän päiväunet houkuttelisi, kun tällä viikolla on pieni univaje iskenyt aikaisten herätysten takia. Puutarha tulee kuitenkin aina ajoittain jo mieleen, varsinkin jos aurinko paistaa. Pikkasen olen alkaillut silmäillä ikkunalautaa, että mitäköhän purkkeja siihen mahtuisi taas tänä vuonna esikasvatukseen. Ja mietin jo hieman, että muistinkohan syksyllä laittaa johonkin järkevään paikkaan esikasvatukseen tarkoitettuja tavaroita (veikkaan, että en laittanut mihinkään järkevään paikkaan). 

Lokakuussa Hiidenkiven puutarhassa ja Rikkaruohoelämää haastoivat miettimään kuusi kuvaa-kesästä haasteeseen omat tärkeät kuusi kuvaa. En kovinkaan nopeasti tähän ole vastannut. 

Kesäkuun alussa kukkiva tulppaanit tulppaanit runsaasti myöhäisen kevään vuoksi. Minulle se sopi, koska lapsen lakkiaisiin ei paljon muita koristeita tarvinnut, jotta oli nähtävää myös puutarhassa.


Kesäkuun lopulla taas kukkivat jo osa pioneista. Osalla oli hyvin mätsääviä vieruskavereita. Osa taas ei olleet parhailla paikoilla. Hyvin talven aikana unohtaa, että mitä kasveja sitä on viime kesänä siirrellyt.


Aloitimme myös heinäkuun juhlilla. Aika lämpimillä juhlilla verrattuna kesäkuun alun juhliin. Takapihan olin kuvannut ikkunasta päivää ennen juhlia, mutta en vielä silloin, kun oli katos viritetty ja tuoleja pöytiä lainattu lisää myös muualle pihaa. Kesäkuun juhlissa pihaa pystyi osin käyttämään, mutta heinäkuun juhlissa oli piha todella suuri kodin jatke. 


Juhlien jälkeen on puutarhassa taas vapaus aloittaa kaikenlaisia projekteja. Kuivuus vain teki sen, että ei voinut oikein istuttaa kaikkea mitä halusi tai edes kaivaa kovaa maata. Täytyikin sitten odotella kärsivällisesti.  Lapsi taas odotteli mopokorttia ja sitä varten pihassa pienien portaiden päälle ilmestyi ramppi, jotta mopolla pääsisi paremmin ajamaan pihalla ympyrää. Ramppi on alemman kuva oikeassa alareunassa.


Elokuussa omassakin puutarhassa oli ajoittain kukkarunsautta. Myös perhosia ilmestyi aika myöhään, kun surin jo, että niitä ei ilmesty oikein mistään. Tuoksuvien liljojen paikkaa täytyy aina miettiä, että ei ihan pökerry, jos ovat kovin lähellä istuinryhmiä. Suurikukkaisia liljoja pidän puutarhassa nykyisin harkitusti, kun meillä on monia paikkoja, joissa valo tulee hieman haastavasti, niin kasvitkin alkavat kumarrella välillä valon suuntaan. Näiden valkoisten liljojen paikka on ihan hyvä.Kesän viimeinen kuva on Tommolan tilalta. Kuun lopulla muutettiin esikoinen uuteen kotiinsa opiskelupaikkakunnalle. Ensimmäinen vierailu hänen luonaan tapahtui pian muuton jälkeen, kun vein vielä muutamia puuttuvia tavaroita. Samalla tein oman puutarhavierailun Tommolan tilalla, koska muuton takia en taas päässyt Mustilan puutarhapäiville. 


Uskoisin, että tulevaan kesään tulee mahtumaan vähemmän yhtä suuria tapahtumia. Ja se on ihan hyvä niin. Puutarhaa voi kyllä harrastaa tulevana kesänä.

20 kommenttia:

 1. Itse asiassa on aika kiva lukea haastevastauksia tähän aikaan vuodesta, kun kaipuu lämpöön ja väreihin on jo suurta. Puutarhasi on aivan ihanan kukkaisa, runsas ja värikäs jokaisessa kuvassa. Muistan, kuinka mietit pihan ulkonäköä lakkiaisjuhlan aikaan. Hienosti sipulikukat onnistuivat juhlistamaan valkolakkia.
  Toivottavasti mopopoika - vai oliko kenties tyttö? - päristeli sallituilla poluilla. Äidin kukkien yli ajaminen olisi saattanut kiristää hermoja.
  Tommolan tilalla vierailu oli varmasti yhtä antoisaa kuin Mustilassa käynti. Harmi, että paikka on niin kaukana meidän näkövinkkelistä. Olen monta messuilta hankittua Tommolan kasvia istuttanut omalle pihalle. Viimeksi Tommola ei Helsingin messuilla edes ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä asuu mopopoika. Toki harkitsee myös hieman huonon skootterin hommaamista, että voisi opetella sellaisten korjaamista ja sitten myydä sen paremmassa kunnossa eteenpäin. Meillä puhutaan aika paljon moottoriajoneuvoista, mistä minä en ymmärrä mitään. Minä taas en saa kamalasti juttuseuraa puutarhasta perheenjäsenistä, mutta onneksi on muita puutarhaihmisiä.
   Tommolan tila oli kyllä yllättävä, koska siellä on laajat tilukset aika lailla keskellä ei mitään muuta. Ja näytepuutarhassa kukkii aina jotain. Ja taimia on purkitettuna aika paljon. Tai siis todella paljon. Messuille ottavat vain osan mukaan valikoimistaan. Tulen varmasti käymään uudemmankin kerran Tommolan tilalla.

   Poista
 2. Minustakin tätä haastettasi on todella kiva lukea nyt keskellä talvea. Ihana tuo ensimmäinen kuva, ja onneksi oli viileä kevät, ilmeisesti sipulikukat olivat täydellisiä juuri lakkiaisjuhlissa. Olisi ollut aika sääli, jos piha olisi ollut täynnä lakastuneita tulppaaneja ja narsisseja, kuten usein kesäkuun alussa on.
  Ihan hyvä, että tuleva kesä menee rauhallisemmin. Isoissa juhlissa on aina stressiä järjestämisestä, ja jos vielä pitää jännätä sitäkin, minkälainen sää on tai kukkiiko pihalla, tulee siitä jo lähes vatsahaava.Mukavaa ja leppoisaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka myöhäinen kevät sai melkein stressin tappiin, kun piha oli niin kauan lumen alla, oli myöhäisestä keväästä iloakin. Juuri sipulikukat olivat oikein hyvässä loistossa kesäkuun alussa. Onneksi tosiaan ei juhlita isosti joka vuosi. Oli ajoittain aika lailla tekemistä.
   Tätä kevättä ja kesää odottelen paljon rennommin kuin viime vuonna. Paljon on myös viime kesänä tapahtunut pieniä uudistuksia, niitä voi seurailla.

   Poista
 3. Teillä olikin juhlavoittoinen kesä.
  Tommolan tilalla on itsekin tullut käytyä kesämökille mennessä. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kauniine näytemaineen ja kasvineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosi oli täynnä juhlia ja muutoksia. Tommolan tilalla aion käydä jatkossa useammin.

   Poista
 4. Ihania kesäkuvia 🌷Kesällä juhliminen on tosiaan kivempaa, kun ainakin sään salliessa pystyy ulkotiloja hyödyntämään. Ja sateellakin ainakin osittain, jos on katoksia tai varjoja. Kyllä tässä alkaa jo kesää odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä meillä on onneksi pihalla lisää neliöitä, kummasti sisällä alkaa olla aina tiivis tunnelma, kun tilaa on rajatusti. Sateellakin puutarhaa on käytetty usein, ainakin katosta. Onneksi kesä tai sitä ennen jo kevät on koko ajan lähempänä.

   Poista
 5. Oispa jo kesä, tai edes kevät. Tommolan tila on kiva paikka, viimeiset kerrat olen käynyt hyvin pikaisesti, tavoite on seuraavalla kerralla ehtiä kiertää näytepuutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraava vuodenaika on kevät. Se on kyllä mukavaa. Tommolassa meni yllättävän kauan kiertäessä näytemaita.

   Poista
 6. Ei haitannut yhtään, että haastevastauksen toteuttaminen kesti näin pitkään. Oli ihana katsella värikkäitä kesäkuvia. Puutarha on oiva juhlapaikka silloin kun sää sattuu olemaan kohdillaan. Aika usein kesällä onkin.
  Teillä pysyi varmaan puutarhapolut rikkaruohottomina mopopojan ansiosta? Huvitti vähän tuo ramppi, mutta miten sitä muutenkaan mopolla olisi päässyt portaiden yli. Puutarhassa kurvailu on varmaan parantanut moponkäsittelytaitoja liikenteessä ajamista varten.
  Mukavaa pian alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuussa harvoin tosiaan luonto tarjoaa kukkivia kasveja. Puutarhajuhlat ovat tosiaan kivoja. Harmi, että aina ei voi tilata haluaamaansa säätä. Mopoilun ansioista meillä oli monessa paikassa selviä rikkaruohottomia kohtia ja ei-poluilla jo ruohottomiakin kohtia. Ramppi oli hyvää harjoitusta.

   Poista
 7. On aina valtavan huojentavaa, jos kesäkauden juhlien aikaan sattuu hyvä sää ja puutarhaa voi käyttää oleskeluun. Tulppaanit olivat hienossa vaiheessa ensimmäisten juhlien aikaan, onneksi siis oli myöhäinen kevät.
  Olen samaa mieltä siitä, että haasteeseen vastaaminen sattui ihan sopivaan aikaan, nyt kaipaa jo kovasti kesäisiä kuvia katsottavaksi. Ei ole ihme, että talvella bloggaaja vaipuu talviunille, itsellä on ollut vähän saman suuntaista oiretta.
  Onneksi nyt mennään hyvää vauhtia kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aivan ihanaa, kun kesällä sattuu sopiva sää puutarhassa oleiluun myös vieraiden kanssa. Tulppaanien kanssa on aina tuuripeliä, että kestääkö kukinta hetken vai tosi kauan. Onneksi kuvat piristivät puutarhaihmisiä. Jos talviunilta alkaisi tässä jo herätä.

   Poista
 8. Juhlien aikaan onkin hyvä, jos on kaunis sää. Ulukona on vieraitten mukava olla. Kauniisti kukat kukkivat puutarhassasi kesällä! Tommolassa oon kerran käyny ja runsaasti on siellä kukkia tarjolla. Suunnitelmissa on käyvä uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että juhliin ei voi etukäteen aina tilata sopivinta säätä. Täytyy aina sopeutua vallitseviin olosuhteisiin. Onneksi osa kesäjuhlista osuu aina hyvän sään vallitessa.

   Poista
 9. Nyt on juuri ihana aika katsella viime vuoden puutarhakuvia!
  Kesäjuhlissa saa kivasti lisätilaa puutarhan puolelta, ja ihanaa että tulppaanit kukkivat viime vuonna juhlienne aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha on kyllä suuri etu, jos sää suosii. Tulppaanit olivat viime vuonna kukassa oikeaan aikaan.

   Poista
 10. Onneksi joku muukin laiskottelee blogailusta keskitalvella. Heräsin vasta itsekin taas marraskuulla alkaneen tauon jälkeen lukemaan ja kirjoittelemaan. Sitäkin isommalla innolla tauon jälkeen taas jatkaa. Kiitos kesäisistä kukista tähän talven valkeuden keskelle ja tervetuloa takaisin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä talvena puutarhalaiskuus on ollut oikein suurta. Onneksi kevättä kohti mennään.

   Poista