tiistai 22. lokakuuta 2019

Syksy

Syksy on tosiaan täällä. Sateinen syksy, meillä päin. On tullut sadetta ripsien ja ripotellen. Kaatamalla niin, että peltikaton kumina on kotona se kovin ääni. On jo koettu eka lähes räntäkin. Sekä melkein rakeet. Moni kasvi on jo luovuttanut, kylmien öiden jälkeen. Onneksi kärhö Aljonushka ottaa nyt syksystä kaiken irti, kun nousi vasta paljon muita kärhöjä myöhempään.


Välillä taas ei sada, mutta on niin sumuista, että kosteaa on silti. Joskus toki on paistanut aurinkokin. Tänä syksynä vain on tuntunut aurinkoisellakin säällä jokainen pikkuinenkin pilvenhattara voivan olla sadepilvi. Sen verran pienistä ja viattoman valkoisista pilvenriekaleista on vettä satanut. Jos tällä alueella ei pohjaveden korkeus jo ala nousta, on se aikamoinen ihme. Sateesta huolimatta, olen pitänyt kiinni ulkoiluista, vähintään hyötykävelyjen muodossa.


Vasta eilen pääsin aloittamaan haravoimista. Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri ei paljon tällaisiin lehtimattoihin pysty. Sellaiset pienet koivunlehdet ovat minusta suloisen harmittomia, jotka myös silppuuntuvat helposti. Sen sijaan tammi, vaahtera ja tämä hevoskastanja osaavat pudottaa sellaisen kasan lehtiä, että pienen kottikärryn kanssa joskus saattaa vähän tuskastuttaa. Askeleita saa ihan omalla tontilla mukavasti aikaan.


Lehtien keskellä on kanervia, jotka ostin Mustilan puutarhapäiviltä. Selvästi olisi voinut ostaa useamman. Ehkä vielä toisella kertaa. Nämä ovat kukkineet koko ajan sieltä elokuulta alkaen. Nämä tulevat paremmin esiin, kun muu puutarha alkaa olla ruskean eri sävyissä.


Aika moni puu vielä pitää kiinni lehdistään, kaunein ruska kuitenkin on minusta jo mennyt.

Minäkin muuten tein tänä vuonna Lidlistä pionin juurakkohankintoja. Kolme ostin, joista kahdelle oli jopa paikka valmiina. Vain yhdelle jouduin pähkäilemään paikkaa vähän enemmän. Pioni Shirley Temple pääsi etupihan puolelle kubistiseen penkkiin. Tämän pitäisi olla matala ja ryhdikäs pioni. Pääsi paikkaan nähden liian korkeiden syysleimujen paikalle. (Olen kerran jo muka ostanut tämän pionin, oli kuitenkin jotain ihan muuta.) Pioni Coral Sunset pääsi uuteen penkkiin etupihalle myöskin. Keinun lähistölle. Pioni Catharine Fontijn taas sai paikan läheltä terassialuetta. Toivottavasti ne kaikki kasvavat hyvin tulevana kesänä. Ainakin kaikissa oli hyvät silmut. Tosin siinä samalla sohiessani tulin ainakin yhden silmun katkaissuksi. Aina ei tarvitse pelätä eläinten tuhoja puutarhassa, joskus itse on laittaa kasvien kestävyyden koetukselle.

Vielä puutarhahommista olisi jäljellä haravoinnin lisäksi vähän kasvimaahommia. Osa hommista jatkuu sitten keväällä.

17 kommenttia:

 1. Suloinen Aljonushka! <3
  Täälläkin haravointihommia riittää. Meillä on melkein kaikki muut puut lehdettömiä, paitsi koivut. Vanhoissa suurista koivuista tulee vielä aikamoinen lehtisade. Eli hommat eivät lopu ihan äkkiä. Onneksi nyt on vielä luvattu plussaa. Eli vielä ehtii.
  Tsemppiä haravointipuuhiin ja mukavaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtisade on vesisateen ohella toinen lokakuun teema. Hienoa joskus katsoa, kun lehtisade tiputtaa puista lehtiä. Vielä tosiaan ehtii. Meilläkin osa puiden lehdistä on vielä tippumatta.

   Poista
 2. Ooh, vain on teillä kubistinen penkki, sepä hauska nimitys! Sade on tosiaan ollut tämän syksyn leima; vähän väliä sataa ja välillä taas koko ajan. Tänään tuulee niin, että tämä kuivattaa kyllä äkkiä, niinpä onneksi ei ole ollut kuiva syksy. Viime syksy oli melkoisen mahdoton siinä mielessä. Mutta nyt ei tarvitsisi vähään aikaan sataa, pihanurmi muuntuu pikku hiljaa liejuvelliksi.
  Kiva, että sinäkin löysit noita pioneja! Coral-sävyisistä haaveilin, mutta kun oli myöhään liikkeellä, sai tyytyä siihen mitä sai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kubistinen penkki johtuu penkin muodosta. Mieheni tokaisi, että penkin muoto on kuin puun kubistinen varjo. Siinä penkissä siis kasvaa myös se puu. Muutoin kasveista ei onneksi ihan kubistisia tule.
   Minä olin Lidlissä noin 3-4 tuntia aukeamisen jälkeen ja en selvästi ollut ensimmäinen. Osaa lajeista ei kovin montaa ole.

   Poista
 3. Voi kai sanoa, että ruska-aika on lopullisesti ohi meillä ainakin. Tänäänkin tulee niin, että lähtevät loputkin lehdet puista. Toisaalta sade tekee kuivan kesän jälkeen hyvää pohjavedelle, joka on todella alhaalla. Kaikella on puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikella on tosiaan puolensa. Alkaa lehdet ollq vähissä puissa.

   Poista
 4. Ihana 'Aljonushka' <3 Täällä on ruska jo melkein mennyttä aikaa. Aamulla ovat varmaan viimeisetkin lehdet lentäneet puista tuulen mukana, sillä nyt illan mittaan on alkanut tuulla todella navakasti. Pimein osa syksyä on siis täällä ja nyt vain odotellaan lunta maahan. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimein aika tosiaan alkaa olla käsillä. Ei ole minun lempivuodenaikani. Mutta menee tämäkin, kum vaihtoehdot ovat vähissä.

   Poista
 5. Ruska alkaa olla pikku hiljaa ohi täälläkin ja lehtimatot kirjavoittavat maisemaa.
  Lidlistä hankin minäkin neljä pioninjuurakkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtiä on maassa kiitettävä määrä. Osa jalkakäytävistä ovat olleet liukkaita ja muhjuisiakin.

   Poista
 6. Vielä ruska jatkuu meilläkin. Tuulinen viimeyö puotti koivuista lehet. ja haravointii riittää! Ostin alesta tuon 'Aljonushka' kärhön ja valeeseen sen istutin. Miulla nuo Lidlistä hankinnat jiäp, kun kauppa on ettäällä! Vielä tilasin edullisia tulppaanin mukuloita istutettavaks ja muutakin hommoo on puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahommat tosiaan jatkuisivat vielä. Alkaa valoinen aika olla jo kortilla.

   Poista
 7. Paras ruska on meilläkin ohi kun puut ovat tiputtaneet lehtensä. Nyt pitäis löytää aikaa haravoinnille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haravointi vie yllättävän paljon aikaa. Onneksi pienikin hetki haravointia vie aaiaa eteenpäin.

   Poista
 8. Kaunis kärhö vielä kukassa💚 Ja nuo Mustilan taimipäivien kanervat, iik miten suloisia. Kyllä harmittaa kun en ostanut yhtään. Toivottavasti niitä on siellä seuraavinakin vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin voinut ostaa useampia kanervia. En yhtään tiedä, voivatko tuuheutua tai voiko niitä jakaa. Ensin pitää toki seurata niiden talvenkestävyyttä.

   Poista
 9. Ihana Aljonushka ja kauniita ruskavärejä! Nuo kanervat ovat kyllä tosi hienot. Pitäisi minunkin joskus kokeilla laittaa niitä ihan maahan, eikä aina vain ruukkuun. Mukavaa lokakuun loppua!

  VastaaPoista