sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Lämmin lokakuu

Tällainen lämmin lokakuu on jännä. On kaunista ruskaa ja lämpöä. Harmillisesti tänään hyvin alkanut puutarhapäivä loppui Auts, auts- hokemiin, kun selkä ilmoitti, että nyt ei tartteis kyykkiä, eikä nostaa lapiota. Toivottavasti saan tämän taas kuntoon ja pääsen laitamaan loputkin sipulit multiin. Onneksi sentään kasvimaa on siten talvikunnossa, että ei ole sen suhteen enää pakko tehdä tänä vuonna mitään. Haluaisin vain sinnekin tehdä viime silauksen, että keväällä kaikki olisi valmista.


Säästän nyt kaikki pois kiskotut tuoksuherneiden köynnökset. Jonain vuonna käytin tuota sotkua seuraavana vuonna katteina tomaateille. Näyttivät ihan oljilta.


Ihan vähän aikaa sitten meidän hevoskastanja oli lähes vihreä, nyt se alkaa olla lähes keltainen. Se ei aina ehdi tehdä näin kaunista ruskaa. Joskus lumi sataa lähes vihreiden lehtien päälle. Nyt hevoskastanja tuo ihan puistomaista tunnelmaa.


Myös hevoskastanjan takana hehkuva tammi on ollut keltainen. Joskus sekin menee vain ruskeaksi.


Osa puista on jo pudottanut lehtensä. Kuten rusokirsikka ja marjatuomipihlajat. Lehdet lentävät tuulessa siihen tahtiin, että nyt on vielä ruskasta nautittava, kun se on mahdollista. Sen jälkeen riittääkin taas haravoitavaa. Ei haittaisi vaikka aloittaisi haravointia heti.


Syysmyrkkylilja Waterlily on kukkinut suloisin kerrannaisin liloin kukin ja viimeinen kukkavarsi onkin vaalea. Samasta sipulista.


Tänä vuonna syyskimikki availee taas lokakuussa kukkia. Katsotaan, avautuuko kokonaan kaikki nuput.


Terassilla kukkii yhä halloilta tarpeeksi suojassa ollut keijunmekko. Terassilla on ollut jo ajoittain myös lyhdyissä kynttilöitä, kun tuo pimeä kuitenkin tulee turhankin nopeasti. Keijunmekko lähtee vasta, kun paleltuu.


Olen miettinyt verililjapuun talvettamista. En ole kuitenkaan löytänyt ihan varmoja vinkkejä. Onko kukaan saanut verililjapuuta talvetettua? 

26 kommenttia:

 1. Toivottavasti selkäsi paranee pian! Tänä vuonna ruska on ollut aivan mieletön, en ihan heti muista samanlaista. Vau, syyskimikkisi kukkii! Omani palellutti kukkavartensa ensimmäisinä pakkasöinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että selkä paranee supernopeasti.
   Syyskimikki on minulla paikassa, joka on vähän suojassa hallalta. Silti sekin vähän kärsi pakkasista.

   Poista
 2. Nyt ruska on kyllä hellinyt.
  Selkävaiva on puutarhaihmiselle ikävä vieras. Toivottavasti tokenee pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella minäkin toivon tokenemista. Usein tämä on ollut vain parin päivän vaiva. Toivottavasti ei ole pidempi ongelma.
   Ruska on ollut mahtava tänä vuonna.

   Poista
 3. Tämän syksyn ruska on ollut niin kaunis, viikonloput tuulet puhalsivat suuren osan lehdistä nyt maahan.
  Minä talvetin verililjapuun viime vuonna ikkunalaudalla viherkasvien kaverina. Ja sinne kannoin sen taas:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Kannan (tai pyydän jotain muuta kantamaan) verililjapuun sisälle. On sen verran kallis kesäkukaksi, että soisi sen ilahduttavan myös ensi vuonna.

   Ruska on nyt lopuillaan. Pitkään kestikin.

   Poista
 4. Ihmeellisen lämmintä on kyllä nyt ollut. Ja vielä näin upea ruska ja auringonpaistetta siinä kaverina. Harvoin on saanut istuttaa kukkasipuleita melkein kesäisessä säässä. Toivottavasti selkäsi paranee pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin tosiaan on ollut. Oli vähän epätodellinen fiilis pihahommissa. Toivottavasti tosiaan selkä pian tokenee, kun olisi tekemistä vielä.

   Poista
 5. Verililjapuu pärjää hyvin melkein missä vaan, kunhan saa hieman valoa. Mulla ollut sekä kellarissa viileässä, että ihan sisätiloissa. Hieman kastelua silloin tällöin. Mielenkiintoinen kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Se siis pääsee talvehtimaan. Näköjään sitkeä kasvi.

   Poista
 6. Minulla hevoskastanjat menivät vihreästä ruskeiksi mutta tammessa on upea kirkkaankeltainen väri, se oli tänään auringossa kuin kultaa. Toivottavasti selkä tulee pian kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska on ollut todella värikäs. Toivon, että selkä on pian kunnossa. Aika varovasti pitää vielä hetki mennä.

   Poista
 7. Voi harmi kun selkäsi kipeytyi. Toivottavasti ei ole pitkäaikainen vaiva . Sinulla onkin kasvimaa hyvässä kunnossa ottamaan talvi vastaan . Minulla on kaikki siellä vielä kesken . Ruska on tänä vuonna todella upea joten nauttikaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa onneksi selkä olla sellaisessa kunnossa, että pystyn tekemään asioita (vielä varovasti). Pihahommia ei ihan heti uskalla tehdä.
   Kasvimaalle haluaisin ehtiä tehdä vielä pari juttua. Kokeilla mm porkkanan syyskylvöä.

   Poista
 8. Toivottavasti selkäsi pian paranee ja pääset sipuleita kairaamaan maan uumeniin. Upea Waterlily!
  Itse ajattelin tänä vuonna kokeille verililjapuiden talvetusta viileässä varastossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti verililjapuusi talvehtii hyvin.
   Waterlilyjä voisi muistaa ostaa lisää. Ne ovat oikein piristyksiä.

   Poista
 9. Toivotaan selekäs paranevan pian. Kaunista on nyt ympärillä. Harvoin on näin hyvä ruska. Verililjapuusta ei miulla oo kokemusta. Toivottavasti suat talavetettuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkä on nyt hyvänä. Toki hieman taas olen varovainen kaikkien liikeiden kanssa.
   Veripuulilja on nyt sisällä ja on ihan näyttävä ilmestys.

   Poista
 10. Nyt on ollut tosiaan uskomattoman kaunis syksy. Ihanat nuo syysmyrkkyliljat! Toivottavasti selkäsi paranee pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi selkävaivat menivät nopeahkosti eteenpäim. Syysmyrkkyliljat ovat syksyn piristys.

   Poista
 11. Auts, toivottavasti selkäsi vetreytyy taas. Jännä tuo syyskimikki. Minulla se on jostain syystä jo kuihtunut kokonaan. Sinulla on varmasti paremmalla, suojaisella paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin syyskimikki alkoi pian tämän postauksen jälkeen rupsahtaa. Taisi kuitenkin olla joku öistä liian kylmä.

   Poista
 12. Ihanaa olla täällä taas, kiitos kun saan tulla! Kaunista, syksyn valoa ja kukkia...kaunis puiden ruska. Täällä tammi on ruskea :( Voi, toivottavasti selkäsi ei mennyt pahasti katki! Talvetin verililjapuuta 7 vuotta kuistilla, ei ollut vaativaa. Kastelin muistaakseni kerran viikossa niukasti. Sitten kyllästyin siihen, kun puu alkoi vanhemmiten näyttää ikääntyneeltä :D Eli ota vaan sisään talvehtimaan. Onnellista syksyä sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että olet täällä taas. Selkä onneksi parantui, pitäisi aina muistaa oikeat työasennot. Osa puutarhatöistä vaan joskus tempaa mukaansa ja sitten ei ole ergonomiasta tietoakaan.

   Otin veripuuliljan sisälle. Se näyttää sisätiloissa paljon suuremnmlta kuin terassilla. On oikein näyttävä kasvi.

   Poista
 13. In the autumn the nature is dressed in yellow, brown and gold tones, a pleasure for our look. Wonderful selection of photos, they are all beautiful.
  Have a Great weekend
  Kind regards
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista