sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Vai syyskuu

Tänään oli aivan kuin elokuinen päivä. Lämpöä 20 astetta ja pitkähihainen oli liikaa. Kalenteri kuitenkin väittää syyskuuta.

Pitkänhuiskeissa kosmoskukissa on vielä niin paljon nuppuja, että en raaski niitä poimia juuri ollenkaan.


Yhdelle kosmoskukalle ja pari tuoksuherneelle ei löydy kunnon maljakkoa. Onneksi en niin erottele juomalaseja ja maljakkoja toisistaan. Tuleepahan jotain käyttöä laseillekin.


Tänään katselin, että valkoinen (vanhaa kantaa oleva) syysleimuni kuitenkin ruskistaa muutamia kukkia. Tai sitten ruskistuminen johtuu sateista, joita oli viime viikolla.


Pidän kuitenkin aina näistä tällaisista syysleimuista, jotka pudottavat kukan, kun se on tulossa vanhaksi, kuten alakuvassa.


Mielestäni tämä pehko ei ikinä ennen ole ollut näin korkea. Toki voin muistaa väärinkin. Ehkä keväällä taas tuota puskaa voisi jakaa. Toisaalla, samassa penkissä, kasvaa toista lajia vanhaa valkoista syysleimua. Se ei kasvanut yhtä korkeaksi, ja kukinta oli aikaisempi. Tällainen vuorotellen kukkiminen onkin oikein toivottavaa.

Valo osui tänään päivänliljaan, kuin suoraan spottivalona. Yllätyksekseni vielä näköjään tuli kukka.Myös alppikärhö (nimi hukassa) päätti kukkia vielä. Tämä on ollut niin huonolla hoidolla, että onkin usein katkennut aina keväällä, joten keväällä kukintaa ei pitkään aikaan ollutkaan. Nyt yritän olla sitä ensi keväänä katkomatta.


Laiskuus puutarhatöiden suhteen on tainnut katketa. Enää en ole superlaiska, mutta silti vähän laiska. Vaikka kitkentäjätettä tulikin useita ämpärillisiä, en silti kovin tehokas ollut. Onneksi puutarhaa voi hoitaa välillä vähän laiskemmin.

30 kommenttia:

 1. Sää on hyvin kesäinen, vaikka ilmassa on viileä henki. Meillä ei juurikaan ole satanut, aamu alkaa vahvalla usvalla, pian päivä kuitenkin kirkastuu. Puutarhan hoito on meilläkin ollut hieman alavireinen, nyt nostamme jo perunaa kun rutto iski varsiin. Samalla kaivetaan valvatteja ja juolavehnää pois, aikas kova homma :D. Kosmoskukat ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sadetta tuli viime viikolla (ja varmaan edellisenäkin) melko tasaisesti. Nyt on sitten pitkä nurmikko ja sieniä löytyy. Kitkemisessä on aina kova homma. Luulen, että minä kitken paremmin ja perusteellisemmin vielä syksyn aikana.

   Poista
 2. Täälläkin laiskuus yrittää päästä voitolle, välillä saan sen nitistettyä päiväksi, pariksi. Syksyn alku on tosiaan ollut kaikkea muuta kuin kolean, sateisen ikävän syksyinen, olen niin nauttinut näistä lämpimistä päivistä! Paljon on vielä kukkivaa puutarhassa. Minulla osa syysleimuista on härmän peitossa, mutta ovat oikeastaan jo kukintansakin lopettaneet. Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle syksylle en aloittanut onneksi isoja projekteja. Nyt vaan voisi koettaa saada kaikki puutarhahommat siten tehtyä, että keväällä olisi helpompi aloittaa.

   Poista
 3. Puutarhassa saa olla laiskakin. Kitkemistä ei tule harrastettua enää kovin paljoa, kun tietää että kohta on kuitenkin talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tietyt rikkaruohot ikuisuustaistelun alla. Niitä tulee lähinnä kitkettyä, mutta kivituhkan siistiminen ja kitkeminen olisi vielä kerran tarpeen ennen lunta.
   Monilta osin laiskuus kuitenkin jyrää.

   Poista
 4. Laiskuus on luvallista, kun siltä tuntuu. Minun hellelaiskuus alkaa pikkuhiljaa helpottaa, kun muutostarve voimistaa otettaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutoksien tekeminen vaatii kyllä energiaa. Silloin ei voi niin laika ollakaan.

   Poista
 5. Vanhaa kantaa olevat syysleimut ovat upeita eikä niihin härmä iske, kuten niin usein nykylajikkeisiin.
  Nyt ei pihatyöt paina, kun olemme lomalla helteisellä Kreetalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härmättömät lajikkeet ovatkin hyviä. En osta enää uusia syysleimujalosteita vaan tenttaan myyjiltä aina sellaisia vain, joilla on historiaa. Meillä ei ole ollut kertaakaan härmää syysleimuissa.
   Ihanaa Kreetan reissua!!

   Poista
 6. Kauniit syysleimut vielä joitakin kukkijoita on. Aurinkoisia syyskuun päiviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun aurinkoa vielä riittää. Kukkijoita on ja mm. syyskimikki kukkii vasta myöhemmin.

   Poista
 7. Kauniit kuvat päivänliljasta ja alppikärhöstä! Sää on tosiaan kuin elokuun puolivälistä, mitä en pane pahakseni ollenkaan. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakaan ei haittaa lämpö, eikä aurinkokaan. Palella saa talvella varmasti senkin edestä.

   Poista
 8. Kärhö ja lilja oikein hehkuvat kuvissa, hienoja. En ole juurikaan kitkenyt rikkoja. Käytettävissä olevat voimat ovat kuluneet kasteluun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta jäi helteillä monen monta viikkoa välistä, että olisin kitkenyt. Nyt kasvaa pientä koivua kivituhkassa ja kaikkea muuta ihanaa kitkettävää riittää.

   Poista
 9. On kyllä ollut lämmin syksyn alku! Vanhaa kantaa olevat syysleimut on oikea aarre puutarhassa :) Onneksi omassa puutarhassa voi mennä vähän rennommalla otteella, muuten se alkaisi tuntua loputtomalta työleiriltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä on. Oikein ihmeellistä. Oman puutarhan suhteen on pakko ottaa välillä hyvin rennosti.

   Poista
 10. Minulla on myös useita eri värisiä vanhaa kantaa olevia leimuja puutarhassa. Olen saanut niitä ystäviltä . Teen niille myöhemmin oman penkin. Ja mitä laiskuuteen tulee minä olen potenut sitä jo jonkin aikaa . Välillä joutuu jopa komentamaan itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sinullakin on useita vanhoja leimuja. Ne ovat oikein ihania. Laiskuus on kyllä joskus ihan hyve.

   Poista
 11. Syysleimut on kauniit loppukesän kukkijat. On vähemmälle tuo kitkeminen nyt jiäny.

  VastaaPoista
 12. Täälläkin vaivana laiskuus:)
  Mutta ei hätää, ei ne työt minnekään karkaa, siellä pihalla odottavat tekijäänsä;)
  Ehkä tänään, tai sitten huomenna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole niin kiire. Ja joskus ohimennen saa aina asioita tehtyäkin.

   Poista
 13. Kyllä itsellänikin tämän kesän aktiivisuustaso puutarhahommissa päätyy enemmän sinne laiskuuden vaakakuppiin. Niillä helteillä jo kastelu-urakka vei päivästä pari tuntia, joten ei kyllä tarmoa riittänyt paljonkaan muuhun. Ps. Heitin sinulle juuri haasteen, käy kurkkaamassa Mielen Lumossa. Jos ei ole jo tullut jotain toista kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Kävin lukemassa vastauksesi. Vastailen haasteeseen.
   Kastelu vei kyllä sen verran aikaa, että silloin ei tuntenut oloaan kovin laiskaksi.

   Poista
 14. Tosi kaunis päivänlilja ja kivasti osuu valo siihen. Tämä alkusyksy on tosiaan ollut säiden puolesta ihanan lämmin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista