sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Viimeisten jälkeen

Lokakuussa ei vielä meillä ole ollut pakkasia, joten vielä löytyy kukkivia. Kuten kaunopunahattu White Swan ja sen taustalla oleva valkoinen väriminttu. Siirsin tuon kaunopunahatun ison juuripaakun kanssa vielä uhkarohkeasti viikko sitten ja se kukkii yhä ihan pystypäin.


Siirsin uhkarohkeasti paria muutakin kasvia, kun en muka syyskuussa niitä ehtinyt siirtää. Keväällä on sitten jännitysnäytelmää, että mitkä kasvit ovat elossa. Muutakin puutarhaan liittyvää pikkuhiljaa edistyy.

Kirjoitin tänne blogiin vähän aikaa sitten listan, jossa oli minun sipuliostokseni tältä vuodelta. Jotenkin olisi voinut jo etukäteen arvata, että sipuliostosten kanssa ei ikinä voi tietää, että mitkä ovat ne ihan viimeiset sipuliostokset sinä syksynä. Ostoslista on siis täydentynyt ja maahan upotettu jo kaikki yli 300 sipulia. Alun perin ostokset olivat siinä reilussa 200kpl:ssa.

Aikaisempien sipuleiden lisäksi maahan on uponnut:

Kirjopikarililjoja
Helmililjoja: sekä Muscari Armeniacum että Muscari Latifolium
Krookus Flower Record (kuvassa näyttivät juuri sellaisilta liloilta, joita olen halunnut lisää puutarhaan)
Iris Reticulata Harmony (näitä halusin lisää, sillä näin märkä kesä ja syksy saa epäilemään vanhojen kestävyyttä)
Tulipa Bloody Mary
Tulipa Super Hero

Saa nähdä, ovatko nämä nyt ne tämän syksyn vihon viimeiset.

Näillä säillä pihatöissä olen kiitellyt, että olen ostanut puutarhahanskat, joiden kanssa ei voi nyperrellä, mutta joiden kanssa sormet pysyvät lämpiminä tihkusateellakin. Fleecevuori pysyy pari pesua vielä ihan lämmittävänä, mutta ei kestä nyt jatkuvia pesukonepesuja enää niin hyvänä.


Syyskimikki Brunette on vihdoin kukkimassa. Se ehtikin tänä vuonna. Haasteellinen kasvi kuvattavaksi kokonaan.


Ja nyt sitten jännään loput nupuillaan olevat kasvit. Ei ole vielä yksikään syysasteri Patricia Ballardin kukka avautunut ihan kokonaan (ellei avautunut tänään, kun en ollut kotona valoisan aikaan). 


Myös kosmoskukat ovat yhä nupuillaan. Yhtään en ole nähnyt avonaisena. Siis omalla pihalla.


Joskus on tähän aikaan vuodesta meillä ollut jo ensimmäiset lumet ja pakkaset. Nyt on taas vettä riittänyt enemmän kuin tarpeeksi. Meidän varjoisa piha ei ihan loistanut tänä vuonna. Saa nähdä tuleeko valoisuuteen kuinka paljon muutosta, kun huomenna kaatuu pari koivua. Jos olen oikein laskenut, ne tuovat takapihalle tärkeitä ilta-auringon säteitä laajemmalle alueelle noin tunnin verran lisää. Niitä koivuja en tule kaipaamaan, sillä pari vuotta olen ollut jo huolissani niiden kunnosta ja kaltevuudesta. Silti voi puutarha näyttää aluksi omituiselta, mutta lähelle koivujen paikkaa voin koko talven ajan suunnitella uutta istutusaluetta ja uutta pikkupuuta. Mikä ihana ajatus.

28 kommenttia:

 1. Mikä määrä sipuleita, siinä on ollut istuttamista! Mutta ensi keväänä kukkaloisto on taattu.
  Vettä on nyt tullut kyllä enemmän kuin tarpeeksi. Onneksi tänään sade taukosi edes päiväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutukset sujuivat tällä kertaa aika iisisti. Samalla kitkin ja leikkelin vanhoja perennoja. Keväällä 300kpl tuntuu kovin vähäiseltä, kun kukkivat niin eri aikaan. Toivon kovasti, että vanhoista sipuleista nousee vielä paljon, vaikka tämä sade onkin ollut aika kamalaa.

   Poista
 2. Se on sitten lasin nosto lähteville koivuille! Kirjopikarililjoja ostin minäkin lisää, Prismassa oli kaikki kukkasipulit puoleen hintaan. Eipä kuki minunkaan kosmokset, yksi kukka tuli ja meni ja nuput killittävät aina vaan nuppuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla saa toivottavasti skoolata. Jälkien siivoamista varmasti riittää, mutta on kiva ajatella myös uutta turvallista istutusaluetta. Nuo alennussipulit voivat vielä houkuttaa, vaikka nyt ajattelenkin, että kaikki sipulit ovat istutettu.

   Poista
 3. Ihanaa, koivuprojekti, saat valoa! Peukut sille! Uusi istutusalue kuulostaa luksukselta, kerrothan sitten mitä kaikkea aiot istutella, odotan malttamattomana (pitäisikö hankkia oma elämä, hih). Ihme kyllä, että ylipäätään jokin kukkii tämän kesän jäljiltä. Oli aika hirveä. Hurjan ihastuttava määrä upeita sipuleja, odotan jo niin innolla ensi kevättäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivut lähti. Jee. Valoa lisää taas ensi keväänä ja kesänä.
   Sipuleita olisi voinut laittaa lisääkin, mutta nyt pitää jo stopata. En vielä tiedä, mitä tulen istuttamaan. Mahdollisesti juurakko-ongelma pitää ensin ratkaista.

   Poista
 4. Meilläkin on noita koivuja mies kaadellut syksynmittaa mökkipihalta paitsi, että varjostavat, imevät valtavat määrät vettä ja ravinteita juuristoillaan isolta alalta. Harmi etteivät kosmokset ehtineet kukkia, meilläkin osa on vielä nupulla mutta joitakin valkoisia olen poiminut kaupunkiin tuliaisiksi sitä mukaa kun ovat avautuneet.
  Kivaa syksyn jatkoa sinnepäin. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumman paljon isoja puita voi riittää pieneenkiin pihaan. Mökillä varmasti vielä enemmän.
   Kesäkukat eivät menneet ihan putkeen tänä vuonna. Ensi vuonna uusi yritys.

   Poista
 5. Parin koivun kaatamisen jälkeen uskon että valon määrä lisääntyy huomattavasti. Ja miten ihanaa, että niille kohdin voi suunnitella jotain ehkä pienempää ja vaikka kukkivaa puuta tilalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni kukkiva puu onkin haaveissa. Täytyy tutkia asiaa. Onneksi on monia vaihtoehtoja.

   Poista
 6. Ihanaa kukkaloistoa on sinulla tiedossa ensi keväänä kun olet istuttanut noin hurjan paljon sipuleita. - Vettä vain sataa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että sipulit eivät mätäne tänä syksynä. Monia satoja sipuleita saa istuttaakin, jos haluaa sipulikukkia pitin kevättä ja kesää.

   Poista
 7. No on sulla ollut sipuli savotta. Kyllä me saadaan sitten keväällä ihailla sinun kukkiasi. Minä istutin kolme pussia matalia tulppaaneja ja sillä hyvä tänä vuonna. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla nuo sipulikukat ovat yhä heikko kohta. Pieniä sipuleita menee paljon pieneenkin kukkapenkkiin, jos keväällä haluaa heti väriä maahan.
   Sipulisavotta meni tänä vuonna aika hyvin. Vain kerran tuntui reisissä.

   Poista
 8. Nyt sinulla on mitä odottaa keväällä, sipulikukkia ei voi olla liikaa. Vaikka joskus istuttaessa siltä tuntuisikin😉.
  Tämä vuosi ei tosiaan ole ollut oikein missään kohtaa hyvä puutarhavuosi, mutta toiveikkaasti taas mennään kohti uutta kevättä!
  Koivujen kaataminen tuo varmasti paljon valoa pihaan, eivätkä niiden juuret vie enää voimaa ja kosteutta muilta kasveilta. Uuden istutusalueen suunnittelu on aina niin mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi istutusalue kyllä kihelmöi. Varmaan juurakkoja täytyy ensin raivailla. Harmillisen kurja puutarhavuosi, onneksi se alkaa kohta olla ohi. Uudet haaveet ensi vuoteen.

   Sipulikukkia ei ole minulla vieläkään tarpeeksi. Etupihalla on yksi ainoa penkki, jossa on tarpeeksi aikaisia sipulikukkia (elleo osa niistä ole vaurioitunut).

   Poista
 9. Se on huima muutos, minkä puun kaatu aiheuttaa. Vaikka olisi kuinka mieluinen muutos, vaatii hetken tosiaan totutella siihen :)
  Mukavaa uutta viikkoa Sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestää tosiaan silmän tottua koivujen jättämään aukkoon.
   Mukavaa viikkoa sinullekin.

   Poista
 10. Itsekin sain juuri pari sataa sipulia maahan ja tässä pohdin että vielä yksi sata menisi helposti... Minunkin cosmokset ovat tiukasti nupulla, mahtavatkohan ehtiä avautumaan ollenkaan. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti niitä sipuleita mahtuisi, kukkivat niin eri aikaan. Krookukset tai muut pikkukukat eivät edes oikein tarvitse tilaakaan ympärilleen.

   Kosmoskukkien kanssa alkaa jo näyttää pikkasen myöhäiseltä, vaikka kuinka toiveikas yrittäisi olla.

   Poista
 11. Ihanaa, kun pihasi saa lisää valoa, vaikka koivut ovat kauniita, on niistä puutarhurille aika paljon harmiakin. Mutta sipulikukista riittää sinulle iloa paljon ja pitkäksi aikaa ensi keväänä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä istutetuista sipulikukista ekat aloittavat huhtikuussa ja vikat lopettavat kesäkuussa. Se käy minulle.

   Lisävalo ei ole nyt ollenkaan huono asia.

   Poista
 12. Koivuista on harmii puutarhassa jos niitä on monta. Kaunista on siellä kevväällä! Miulla ois tännään tarkotus jatkoo istutusta, kun on poutapäivä luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että keväällä kukkii sadat sipulikukat. Myös siis ne vanhat. Ainoa keino saada aikaisin vihreää edes joihinkin paikkoihin.

   Poista
 13. Ihan mahtavaa, kun pääset koko talven suunnittelemaan uusia istutuksia!

  VastaaPoista
 14. Vastaukset
  1. Toivon kukkivaa kevättä. Sipuleissa on paljon toiveita.

   Poista