sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Tilipäätöstä vuodesta 2016

Kiitos Pikkuiseen puutarhaan tästä tilinpäätös haasteesta.


Palaan vielä haasteen kera viime vuotta summaamaan. Saatan kyllä jo toistaa itseäni.

Mitä unelmia toteutit 2016?

Laajensin kasvimaata laatikoihin. Vielä on tekemistä ja opeteltavaa sen sadon saamisen kanssa.Yhdistin vihdoin (usean vuoden odottelun jälkeen) kaksi kukkapenkkiä. Joka tässä kuvassa muistuttaa lähinnä mutavelliä. Ensi kesänä ehkä enää ei.


Mitä opit?

Laatikoiden rakentamiseen liittyen käytin ensimmäistä kertaa sirkkeliä. Ja tein sen verran monta toistoa, että väitin oppineeni meidän sirkkelin käytön.

Opin, että laatikoiden kasvualustasta pitää huolehtia todella tarkasti, sillä ne eivät ole samalla tavalla kiinni maassa ja maapohjassa. Lannoitteiden kanssa ei saa toisaalta liioitella, mutta ei myöskään luottaa pelkkään puutarhamultaan.

Mitä murehdit?

Joskus murehdin, joskus ärsyynnyn lehtokotiloista. Asumme siis alueella, jossa on lehtokotilovitsaus.

Etsi kuvasta lehtokotilo.

Mistä nautit?

Joskus tekemisestä. Kitkemisessä pääsin ajoittain sellaiseen ihanaan ajattomaan tilaan, jossa vain tekemisellä on väliä. Joskus mullan kärräykseen jää koukkuun, eikä malta lopettaa, kun samalla asia edistyvät. Useimmiten nautin näkymistä, tuoksuista, luonnon äänistä. Joskus on pakko rientää hakemaan kamera, että saa napattua jonkin kuvan talteen.


Mitä haaveita on vuodelle 2017?

Pergolan eteneminen. Koska se on kiinni myös puolisostani, haaveilen myös siitä, että sama haave tarttuisi puolisoonikin.
Jos pergola etenee, sitten sen ympäristön kasvien hommaamisessa vasta haaveita riittääkin. Saattaisin saada sellaisen mikroilmaston, että uskaltaisin vihdoin peikonpähkinäpensaan tai magnolian hankintaan.

Toivon näkeväni kukassa puutarhassani jouluruusuja.

Nyt kuitenkin haaveilen kevään alkamisesta. Onneksi muut kiireet alkavat huhtikuussa helpottaa, kun puutarha alkaa kutsua.


Haasta neljä. Olen ollut nyt blogimaailmassa hurjan satunnaisesti (johtuen muista kiireistä, ei blogimaailmasta), joten en ole nyt tietoinen, että kenellä haaste on ollut. Tässä haastetta:

Päivänpesään
Oravankesäpesään
Saaripalstalle
Puutarhaeloa


Ohessa vielä koosteena tämän haasteen kysymykset:

Mitä unelmia toteutit 2016?
Mitä opit?
Mitä murehdit?
Mistä nautit?
Mitä haaveita on vuodelle 2017?
Laita haaste kiertämään ja haasta neljä.

14 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta! Hihii, mullan kärräämiseen koukkuun jääminen: ihan noin, joka kuormallisella näyttää paremmalta, niinpä täytyy aina hakea "vielä yksi".
  Toivottavasti pergolahaave toteutuu! Olisihan sellainen valtavan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkeen voi jäädä koukkuun. Juuri noinhan se menee, vielä yksi tai pari kuormaa. Vaikka olisi vessahätä, nälkä tai lihakset hapoilla.
   Pergola on kyllä suuri haave. Toivon, että se toteutuu. Harmi, että työväenopistolla ei taida olla kurssia: "Näin rakennat pergolan - opetusta tumpeloille."

   Poista
 2. Kiitos haasteesta. Minullakin taitaa olla ykkösodotuksena tulevan kevään alku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka kevät tulee joka vuosi, sen odottaminen on joskus ihan sietämätöntä. On toisaalta kivaa odottaa jotain sellaista, joka on ihan oikeasti saavutettavissa.

   Poista
 3. Tuo laatikkokasvimaasi on todella kaunis! Nuo rajaukset tekevät siitä ihanasti oman nurkkauksensa ja näyttää tosi houkuttelevalta polun päässä :) Haaveilen itse pihasta jolla olisi tilaa tehdä erilaisia soppia ja nurkkauksia eri tarkoituksiin. Juuri tuollainen keittiöpuutarhanurkkaus kuuluisi takuulla suunnitelmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keittiöpuutarhaan alkaa jo nyt liittyä pieniä toiveita. Toivon paljon yrttejä. Ihan pakastettavaksi asti. Muut suunnitelmat vielä muotoutuvat tässä talven aikana.

   Poista
 4. Kiitos haasteesta. Palaan ajan kanssa.
  Puutarhassa oppii monia, yllättäviäkin asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jotkut asiat yllättivät. En ilman puutarhaintoa olisi opetellut meidän sirkkelin käyttöä. Se olikin niin palkitsevaa, että olen lupautunut olemaan seuraavassa rakennusprojektissa sirkkelin ääressä.

   Poista
 5. Lavakauluksilla saa kyllä kasvimaasta siistin. Omani ei ole ollenkaan noin "filmaattinen". Blogissani on sinulle haaste: https://saveajapapuja.blogspot.fi/2017/01/katsaus-matkakuviin-4-kuvaa-vuodesta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Vastailin haasteeseen joulukuun puolella: http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2016/12/luukku-9.html .
   Lavakauluksilla saa siistimmän näköisen kasvimaan, mutta kasvatukseen tulee sitten pari niksiä lisää.

   Poista
 6. Ihania kuvia! Sinulla on kaunis puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Itse tietysti otan kuvia myös tarkasti rajaamalla. Ehkä ensi kesänä otan kuvat kaikista ryteiköistä. ;)

   Poista
 7. Ihana kun vastailit, oli mukava lukea. Upea vuosi ollut teillä! Paljon edenneet hommat teillä ja pergolakin tulossa. Toivottavasti miehesi innostuu! Wau tuo sirkkelöintitaito, sitä ei olekaan joka naisella. Edelleen pidän peukkuja jouluruusuhaaveellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kuitenkin ehti tehdä useita asioita, vaikka mielessä on tietysti ne kaikki, jotka eivät toteutuneet siten, kun olin ajatellut. Onneksi jotain sentään toteutui. Ja alkaa taas pieniä suunnitelmia olla mielessä seuraavia vuosia ajatellen. Jouluruusuja tekisi mieli mennä vähän kurkkimaan, mutta annan ne olla nyt lumisuojan alla rauhassa.

   Poista