keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Avoimet puutarhat su 9.7.2023

Me osallistumme tänä vuonna Avoimiin puutarhoihin. Puutarhamme löytyy Päijät-Hämeesta, Pikku Pähkinä- nimellä. Olen onneksi tämän viikon jo lomalla, sillä puutarhatyöt eivät oikein kesäkuussa edistyneet helteiden takia. Kukintaa tulee olemaan, ellei jokin kamala myrsky pyyhkäise tonttia tyhjäksi. Viime vuonna ostettu Austin-ruusu William ja Catherine on avaamassa kukkiaan. Nuppua olen tuijotellut jo monena päivänä. 


Toisaalla toinen brittikuninkaallinen eli Austin-ruusu Princess Alexandra of Kent (oikea Alexandra of Kent on edesmenneen Elisabeth II serkku) kukkii. Sen uloimpiin terälehtiin on tullut sadepisaroisa jälkiä On kovin painavat ja suuret kukat. Tämä ei kasvata kovin pitkää vartta minulla, sen sijaan kuin William ja Catherine taas tekee. Princessa Alexandra of Kentin vieressä on Heureca Carneval Marmelade, jonka kukat sopivat tähän ruusuun. 


Eräs kukkapenkki oli saanut rehottaa niin paljon tänä vuonna, että kunnon kitkemisen jälkeen tuli myös keltasormustinkukka näkyviin. Saa nähdä suoristaako se ollenkaan kukkavarsiaan tänä vuonna, raukka oli liian kauan pinteessä. (Haluan tässä huomauttaa, että minun kunnollinen kitkeminen on erilaista kuin jonkun muun kunnollinen kitkeminen. Eli minä menen noin suurinpiirtein tyylillä puutarhassa.) Täällä on tuullut tosi paljon parina päivänä, eilistä tuulta moni harmitteli. Minä en, sillä eipä tulleet hyttyset naamalle.


Kasvimaalla alkoivat ensimmäiset matalat oman kasvatuksen tulosta olevat auringonkukat kukkia. Taustalla omista siemenkylvöistä myös ensimmäinen leijonankita. Ei taida vielä muutamassa päivässä juuri muut omat siemenkasvatukset kukkia muutamaa tsinniaa lukuunottamatta. Toki niitä ei järin paljon olekaan. 


Välillä aina mietin, että mihin ihmeeseen sitä tulikaan luvattua. Nyt tänään (4 päivän ankaran puutarhatyöpäivän jälkeen) huomaan, että tulosta tulee. Tonttia ei mitenkään tule ikinä saamaan rikkaruohottomaksi, eikä edes kukkapenkkejä, mutta luulen, että sunnuntaina puutarha on pitkästä aikaa silti paremmassa kunnossa kuin pitkiin aikoihin. Toisaalta jätän kasvimaan kivituhkalle kasvamaan sinne itsekseen kylväytyneitä oreganoja jne. Ilman oreganojen kitkemistäkin riittää kyllä kottikärryihin kasattavaa. 


Luultavasti sunnuntaihin mennessä lähes kaikkien pionien sivukukinnotkin ovat kukkineet. Onneksi on olemassa muitakin kasveja.


Olen monen monta kertaa kiertänyt avoimien puutarhojen päivänä erilaisia puutarhoja. Se on aina ollut hyvä kokemus. Tänä vuonna olen muuta kautta päässyt vähän kurkkaamaan yksityispuutarhoihin, se on aina tosi kiinnostavaa. Tervetuloa meille, jos tänne päin satut. Meillä on myös kahvio (kuopus hoitaa kaverinsa kanssa) ja jonkin verran purkitettuja taimia myynnissä. Vaikka tänä vuonna kesäkuun kuivuuden takia lehtokotilot eivät ole riehaantuneet ihan hurjasta, on niitä silti täällä. 

10 kommenttia:

  1. Ihan hyvä, että on tuollainen deadline, tulee tosiaan siivottua puutarha. Minullakin on muuten aina suurpiirteinen asenne puutarhan siisteyteen.
    Ihanat kuninkaalliset ruusut! Toivottavasti nyt piisaa sopivaa säätä sunnuntaihin asti. Ties vaikka pionejakin olisi vielä kukassa, kun on niin viileää.
    Olisi todella ihanaa päästä näkemään puutarhasi, ehkä joku kerta, jos osallistut toistekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna saattaa sataa ja se voi toki vielä moukaroida kasveja, nyt näyttää ihan hyvältä kasvien puolesta. Ja puutarhakin on siistiytynyt aika paljon. Vielä en tiedä, osallistunko muina vuosina. Nyt oli tapahtuma sopivaan aikaan. Suuripiirteisyys on puutarhassa minulle ihan pakollista, muuten tulisi stressi.

      Poista
  2. Oikein mukavaa ja antoisaa puutarhapäivää sunnuntaina! Rikkoja riittää jokaisessa puutarhassa vaikka kuinka kitkisi. Ruusut kukkivat juuri sopivaan aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikat kyllä ovat nopeita. Hyvä aika ruusuille. Minulla ei niitä olekaan kovin paljon, toisin kuin sinulla.

      Poista
  3. Kummasti tulee tehtyä, kun on tietty deadline ohjaamassa työskentelyä ;) Monta odottamassa olevaa puuhaa tulee hoidettua ja sitten on hyvä mieli. Rikkaruohottomuus on mahdoton tavoite (ainakin meillä), mutta tietysti on kiva saada kasvit esiin katsottavaksi. Toivottavasti teille sattuu oikein suotuisa sää ja paljon puutarhasta iloisia ihmisiä. Kuten totesit, on aina ihana vierailla erilaisissa puutarhoissa, koska ihan poikkeuksetta saa elämyksiä. Meidän matka suuntautuu Jyväskylän suuntaan, käymme pojan perheen luona myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta sellaistakin hommaa tulee tehtyä, jotka eivät olisi monen minuutin hommia. Sopivaa säätä toivon minäkin. Ukkosta en halua ja nyt näyttää sen suhteen onneksi rauhalliselta. Mukavaa Jyskylän reissua, siellä varmasti on nähtävää.

      Poista
  4. Kauniita ruusuja kukkimassa. Mukavoo puutarhapäivee sunnuntaina! Rikkaruohoja riittää puutarhassa vaikka kitkis kuinka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Rikkaruohoilla toki on tarkoituksena kasvaa ja levitä.

      Poista