perjantai 6. maaliskuuta 2015

Napattu haaste

Sametti Hortensian blogissa Pikkuinen puutarhani oli haaste, jonka nappasin mukaani. Haasteessa vastataan kysymysten laatijan kysymyksiin ja halutessa voi keksiä omat uudet 5 kysymystä ja haastaa toisia blogeja.

Tällä hetkellä pihalla ei tapahdu juuri mitään raportoitavaa. Vastailen siis kysymyksiin.

1. Minkä kasvin tahtoisit hankkia ensi kesäksi puutarhaasi/parvekkeellesi?

- Tänä vuonna ajatuksissa on ollut jo monta eri kasvia. Ei vielä ole hajuakaan, mitkä ajatuksista jalostuvat teoiksi. Pihalla ei ole yhtään atsleaa eikä alppiruusua. Näitä olen alkanut miettimään ja kuvittelemaan, että mihin niitä laittaisi. Ja pari havukasvia myös lisää. Jos kaivuri tulee pihalle ja sattuu kaivamaan sopivasta paikasta, voi istutustilaa tulla paljonkin.Pari uutta pioniakin on ollut mielessä, jopa puupionin hankinta. Olen arponut, että pitäiskö tänä vuonna panostaa pariin arvokkaampaan kasviin vai ostaa edullisimpia useampia. Pitäisi sitä ennen löytää vanhat muistiinpanot kesältä, että mitä pioneja olen jo hankkinut. Olisi hienoa myös löytää muistiinpanot siitä, mihin olen ne myös istuttanut.
Syksyllä pitäisi muistaa kaivaa ainakin metsätulppaanien (Tulipa Sylvestris) sipuleita maahan. Ja ehkä lisää laukkoja ja kaikkea muitakin. Ja talventähtiä ja..

2. Lempipuusi? Kevyet perustelut?

Pidän pihallamme kasvavista kukkivista puista, joiden nimeä en tiedä. Kun ostimme talon, talon myynyt leskirouva kertoi nimen. Ja minä unohdin sen samantien. Kun leskirouva haahuili pihallamme useita kertoja viime kesänä dementoituneena, oli hänkin unohtanut tuon (tai siis niiden kahden) puun nimen. Joka vuosi odotan kukintaa ja jännään, osuuko kukinta esikoiseni synttäripäiväksi.3. Onko sinulla jokin unelma, joka on mahdollista toteuttaa?

Minulla on monta mahdollista unelmaa. Minun mielestäni elämässä pitää olla aina monenlaisia unelmia. Osa on helppo toteuttaa ja osa voi olla vaikea tai mahdoton toteuttaa.
Tällä hetkellä puutarhaan liittyy paljon pieniä kasviunelmia (kohta 1), jotka ovat toteutettavissa, ainakin hetkeksi. Ikinä ei ole varmaa tuo talvenkestävyys, hoito jne.
Puutarhaan liittyy terassitoive ja ehkä kasvihuone toive. Terassi on toteutettavissa. Kasvihuonetta emmin sitten kuitenkin. Olenko oikeastaan niin huolellinen, että muistaisin aina antaa kasvihuonekasveille tarpeeksi hoivaa.
Toteutan yhtä unelmaani parhaillaan ja maksan taidelainaamolle eräästä taulusta kuukausivuokraa, noin vuoden kuluttua taulu on minun omistuksessani.
Matkakuume on nyt valtaisa. Osa matkoista joudun ehkä tekemään vain netissä tai haaveissani. Osa on ehkä toteutettavissa ja osasta etsin keinoja toteuttaa niitä. Silti minulla on jo yhdet lentoliput ostettu (matka sukuloimaan), yksi laivareissu tiedossa (luokkaretkivalvojana, auts), mutta monta tuntia on mennyt eri lentoyhtiöitä, hotelleja jne etsiessä muita mahdollisia matkoja ajatellen. Tätä unelmaa varten, joudun laittamaan itseni ruotuun ja tekemään budjettia. Eräs unelma on sekin, että olisin tietoinen omasta rahankäytöstä.. Ainakin viime vuonna en budjetoinut ollenkaan kasveja varten ja taisi kuitenkin lopulta mennä aika paljon rahaa kaikkiin kasveihin yhteensä. Taisin syksyllä uhota laskevani kaikki sipuliostokseni yhteen, mutta unohdin lopulta tehdä sen.

4. Lempiherkkusi?

Tästäkin uhkaa tulla yhtä pitkä luettelo kuin edellisestä. Olen liian perso sokerille ja hiilareille. Suklaa ykkösenä. Jäätelö kausittain. Leivonnaiset paljon pienemmissä määrin kuin rakas suklaa.

Arvostan kauniita kakkuja, joita itse en osaa tehdä. Parhaimman makuiset suuhuni ovat kermakakut.


Ninjakoriste mieheni tekemä.

5. Suosikkipuutarhakirjasi? Ja suosikkipuutarhalehtesi?

Pitäydyn kotimaisessa Kotipuutarha-lehdessä, joten se on nyt suosikki. En ole vielä niin pitkällä harrastuksessa, etteikö kotimaiset lehdet pystyisi aina tuomaan jotain uutta itselleni. Suosikkipuutarhakirjaa ei ole. Se riippuu niin paljon juuri siitä, mitä milloinkin on mielessä, suunnitteilla tai millä mielellä olen. Ja itse asiassa luen puutarhakirjoja satunnaisesti ja paljon vähemmän kuin olisin luullut. Ehkä enemmän inspiraatiota saan blogeista, ohjelmista ja näköjään joskus ihan omasta mielikuvituksestani. Tästä sellainen esimerkki, että näin eräänä syksynä kuvan laukka- ja tulppaani-istututuksesta. Tämä kuva mielessäni etsin vastaavia tulppaania ja laukkoja ja istutin ne. Odotin keväällä kovasti tätä mieleeni painautunutta näkyä. Näky oli kieltämättä ihan kaunis, vaikka mielestäni alkuperäisessä kuvassa vielä kauniimpi ja runsaampi. Mutta kun löysin esimerkkikuvan myöhemmin, oli se kuitenkin lopulta ihan erilainen, kun mitä olin muistanut. Kuvassa oli vain pari hassua laukkaa ja yksi ainoa tulppaani. Mieleeni oli painautunut kuva suuresta määrästä laukkoja ja tulppaaneja.


Oli mukava kertoilla kysymysten muodossa asioista. En tainut kyllä pysyä kysymyksissä, vaan rönsyillä miten sattuu. 
 

8 kommenttia:

 1. Mukava lukea rönsyilyjäsi :-)
  Olisiko tuo pihanne puu jokin tuomipihlaja, vaikea sanoa mikä niistä, mutta sellaiselta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tuomipihlajaa olen ajatellut. Siro tai marja.. Mutta tässä ongelmassa netin kuvat eivät ole vielä auttaneet ratkaisemaan asiaa.

   Poista
 2. Kivat vastaukset. Minä haaveilen magnoliasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, Magnolia olisi ihana. Ja niitäkin olisi muutamia mahdollisuuksia. Sellainen kerran meinasi tarttua mukaan, mutta onneksi tulin järkiini. Pitäisi ensin rakentaa sopiva pienilmasto aremmalle kasville.

   Poista
 3. Herkullisen näköisiä kakkuja, nam :) Kyllä tuo alimman kuvan istutus on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo alimman kuvan istutus oli tuollainen vain yhden kauden. Oli vähän liian kostea penkki talvella sipuleiden säilymisen kannalta..

   Poista
 4. Ihana kun vastasit! Kiitos! Oli todella mukava lukea ja mitä rönsyilempää sen parempaa minusta. Onko sinulla kuvia noista puista, jos yritettäisiin tunnistaa yhdessä? Kuvassa oleva on ihan varmasti Siro- tai Rusotuomipihlaja. Minulla ihan samannäköinen! Upea ninjakakku, olen mykistynyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät kysymykset sinulta. Sirotuomipihlajaa tai Rusotuomipihlaja se voisi olla. Pitää laittaa kuvat esiin siitä keväällä ja syksyllä.

   Poista