perjantai 30. toukokuuta 2014

Irenet tänään

Joskus tulppaanirunsaus on nopeasti ohimenevää. Tänään tulppaanipenkki on erinäköinen. Sateessa eilen sitä siistin. Eli katkoin ohikukkineista tulppaneista varsia, tai lähes kaikista. Tulppaaneista siellä kukkii vielä Prinsessa Irenen lisäksi, orange Angelique (joka on tuo hempein) ja räiskyvämpi Orange Monarch taustalla. Se lisäksi esikkoa, pionia ja liljoja tulossa ja muita perennoja. Tosin rikkoja mahtuu sekaan liikaa ja mysteerejä. Taustalle (kuvassa vasemmalle) olen yrittänyt tehdä väliaikaisen suojan uusille kärhöille rikkojen ja kotiloita vastaan (josta lisää toisella kertaa). Vadelmat ja muut kovat leviäjät uhkaavat tuossa penkin takana ja penkissäkin muiden kasvien elintilaa.


Lähikuvassa Orange Monarch


Sen lisäksi en mitenkään muista, että miltä perinneperenna hehkuva rakkaus näyttää taimena, eroaa kuitenkin jalostetummasta palavasta rakkaudesta. Nyt sitten jännityksellä odotan, että valtaako rikat vai perennat penkkiä.

Näiden takana on kosteampi ja varjoisampi kohopenkki, jossa tulppanien uudelleen kasvu on surkeampaa. Mädäntymisprosentti suurempi. Sinne kuitenkin lykkäsin syksyllä Carnaval de Nice. Tässä yksi yksilö avautumassa. Taustalla myös viherraita tulppaaneja viime vuodelta China Town (joka ei läheltä sulata minua). Ja pari henkihieverissä olevaa Queen of Nightiä. Toinen nupullaan seuranaan särkynyt sydän ja varjoliljojen alut.


Monia rikkaruohoja tunnistan jo hyvin, tai niitä tämän pihan yleisempiä. Nyt lainasin kuitenkin kasan kirjastosta sekä rikkakasvikirjoja että lastenosastolta myös kasan luonnonkukkakirjoja. En silti tiedä, mikä on ehtinyt kasvaa huomaamattani tämän kokoiseksi. Epäilen vahvasti rikkaruohoa. Tietääkö joku? Näkyvissä akileijanlehdistä vähän tuota kokoakin.


Vaikka kuinka paljon on vielä varastossa tulppaanikuvia. Ehkä ehdin ensi kerralla hempeämpiin tunnelmiin.

Muoks.Alakuvan Rikkaruoho on Pukinparta.

4 kommenttia:

 1. Sulla on mukavia väriläiskiä, eivät ole rikkikset värittäneet joka kohtaa viheriäiseksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä rikkiksetkin värittävät sekä vihreällä että keltaisella pihaa..

   Poista
 2. En osaa sanoa, mikä tuo jättiläinen on, mutta en uskaltaisi sitä nyhtää jos niitä kasvaa vain yksi. Silloin se on harvemmin rikkakasvi, joita on yleensä tsiljoonia ;-)
  Ihanat oranssit tulpsut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän vielä etsiä tuosta tietoa, ja tutkia muualta pihaa löytyykö kavereita. Jos kamuja löytyy, se taitaa olla merkki rikasta. Alan epäilemään Pukinpartaa..

   Poista