sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Siirtyvä kastelulaite ja kasveja

Aloitin tänään puutarhahommat testaamalla siirtyilevää kastelulaitetta. Tämä koostuu kahdesta osasta: Minä ja kasteluletku. Oli sen verran aurinkoista, että osa taisi haihtua taivaan tuuliin. Yleensä en ikinä kuvaile kukkapenkin takaosasta, nyt tein senkin.


Tänään vettä saivat silti vain taas ne kriittiset paikat. Koska halusin, että vesi menisi aika lailla pikkuhiljaa esim. kärhöjen juurille, laitoin vedenpaineen aika hiljaiselle. Myös sen takia, että vesi vähän ehtisi letkussa lämmetä. Tulokset ovat tällä hetkellä toki aika lailla toiveajattelua, mutta nyt oli pakko jo kokeilla. Samalla oli aikaa kitkeä, kitkin suurempia ja pienempiä rikkoja ja leviäviä perennoja. Kun on pakko vahtia veden lorotusta, tuli samalla parista kohtaa kiskottua ihan kohtuullisia mm. vadelmanjuurakoita pois. (Miksi vadelma kasvaisi parhaiten siellä, missä sitä olisi äärimmäisen hankalaa poimia?)


Yleensä pitäisi kastella aamuvarhain tai illalla. Minulla tuppaa hommat alkavan ja loppuvan vähän miten sattuu. Ei ihan suositusten mukaan.

Lehtosinilatva kasvaa varjoisessa kohtaa puutarhaa. Kasvimaan takana. Minkä paikan itsekin aina joskus unohdan.


Siellä oli tänään paljon kaikkea ihmeteltävää. Ensin ihmettelin kitkemisen määrää, ja totesin, että tänään en täällä kitke. Sen jälkeen ihmettelin viereisen kuusen kasvaneen sen verran liikaa, että kohta taitaa kuusi lähteä. Sekään homma ei alkanut tänään. Sen jälkeen ihmettelin sitä, miten lemmikit, hopeatäpläpeippi ja nurmitädyke ja metsämansikka yhdessä ovatkin aika ilmava ja vaihteleva näky. Niistä sentään yritin ottaa kuvan. Joskus vaan puutarha on koettava, koska kuvaan ei saa kaikkea.


Ihan kuin olisin unohtanut myös etupihan kukkapenkit. Tai vähän omasta halustani ihan kuin olisinkin. Ne ovat nyt siinä vaiheessa, että ei oikein kuki mikään ja vähän kaikki näyttää surkealta. Johtunee osittain kuivuudesta kylläkin. Mutta osa myös siitä, että niissä kasvaa vähän sitä sun tätä. Hajulaukat tai kauniimmin tuoksulaukat ovat kuitenkin aloittamassa kukintaansa etupihalla. Ehkä erottuisivat selkeämmin muista kasveista, jos olisivat vähän erilleen. Mutta tuossa näyttävät nyt viihtyvän, joten olkoot siinä. Jotain muuta runkoa täytyy suunnitella niihinkin penkkeihin.


Päässä kuhisee kaikesta huolimatta listat kaikista asioista, joita voisi uudistaa ja joihin voisi panostaa. On ainakin tekemistä kesän aikana.

Kivipellon Saila yritti tässä jonain päivänä manata sadetta kuivattamalla pyykkejä ulkona. Toinen tapa kutsua sade, on jättää kaikki kasvit tukematta. Tästä huolimatta tänään laitoin kiinanpioneille tukia. Jos tukia ei laita, ovat jotkut pionit kohta pitkin pituuttaan maassa jopa nuppujen painosta. Yritin kuitenkin tehdä kompromissin ja jätin muutaman vankemman pionin tukematta, jos se riittäisi sateen kutsumiseen.

Tämän pionin jakotaimen olen ottanut appiukon mökiltä. Tämän istutusvuosi on kadoksissa, mutta todennäköisesti on vanha kunnon Sarah. On mukava tietää, että tämä pioni jatkaa kukintaansa meidän puutarhassa, koska mökillä sen kohtalosta ei voi olla tulevaisuudessa varma.


Minua kiehtoo toisaalta kaikki perinnekasvit ja samalla toki myös monet uutuudet. Olen kuitenkin nyt iloinen siitä, että näen tämä pelargoni Säkkijärveläisen kukkivan ihan oikeasti. Tämä on minun luonani ollut nyt noin 1,5 vuotta. Ja siis selvinnyt siten hengissäkin, että sain annettua naapurille tästä pistokkaan. Tämän kukkakuvia en vain löytänyt silloin netistä, kun tämän ostin. Joskus pitää ostaa sokkona nimen ja historian vuoksi.

Viime kesänä oli varmasti turhankin viileää ja ehkä kasvatin tätä väärällä tavalla. Nyt kasvi on kasvanut varmaan ruukkunsa täyteen ja on ollut samassa mullassa vähän liiankin kauan. Ja kukkii.


Kukan väri on oikeastaan punainen, mutta terälehden alaosa on valkoinen tai vaalea. Sen vuoksi väritys on kirjavan oloinen.


Sai tämäkin kukka tänään vettä ja veden kanssa jopa vähän ravinteita.

Meille on yöksi luvattu tihkusadetta. Se olisi erittäin tervetullutta. Mutta en oikein voi uskoa, ennen kuin tarkistan aamulla sademittarin.

19 kommenttia:

  1. Minä kastelin tänään kavulavat ja kesäkukkaruukut, hieman harkitsin joskoo kärhöt kastelisin, mutta jäi harkintaan :)
    Onpa kaunis pelargoni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä harkitsin kärhöjen kastelua jo viikon. Nyt sitten yritin saada kärhöillekin vettä. Ruukut ja lavat janoavat paljonkin vettä. Niille yritän tehdä aina välillä tavallista perusteellisemman kastelun.
      Säkkijärveläisen kukka yllätti minutkin.

      Poista
  2. Täältä löytyy samanlaine kastelusysteemi. Sadetin meni rikki joten sitä ei voi käyttää. Toinen versio on kastelukannu ja minä. Ja kastelu muuten on aloitettava päivällä, illalla jos aloittaa niin on aamuyö ennen kuin on valmista. Kaunis pelargoni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kauan sai kastella. Ajattelin kastella nyt kerralla, kun letku ei ole solmussa. Toivon kyllä jo ihan sadetta, koska tämä kastelu tuntuu sellaiselta tekohengitykseltä. Ei ole yhtään varma, että meneekö vesi sinne minne sen toivoisi.
      Pelargoni yllätti värityksellään.

      Poista
  3. Tänään testasin pyykin ripustamista ulos sadetta saadakseni. Se toimi, mutta määrä oli aivan olematon. Harkitsen vakavasti sadettimen virittämistä huomenna, sillä puutarhan kasvit alkavat näyttää kerrassaan surkeilta. Aina parempi, jos säätiön houkuttelee oikean sateen.
    Todella kaunis säkkijärveläinen. Ehkä se tykkää ahtaasta ruukusta ja kukkii juuri sen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..sadetin houkuttelee... Tabletti kehittelee taas omia sanoja näemmä.

      Poista
    2. Sadetin voisi vaikka toimia sateen houkuttimena. Vesisateen määrissä on kyllä eroa. Nyt kelpaisi jo sellainen ihan kunnon vesisadekin.
      Säkkijärveläinen varmasti tykkää olla ahtaasti ja surkeassa mullassa.

      Poista
  4. Samat kastelusysteemit ovat täälläkin käytössä. Laitan vesiletkun kukkapenkkiin, vedet valumaan ja siirtelen letkua aika-ajoin uuteen paikkaan. Tihkua luvataan täälläkin 50 % todennäköisyydellä. Eli luultavasti ei sada taaskaan.
    Kauniit tuoksulaukka ja pelargoni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ei tosiaan 50% todennäköisyys vielä paljon lohduta. Joskus on käynyt niinkin, että meillä on saderaja mennyt keskellä pihaa.
      Tuoksulaukkoja on vielä pari nupuillaan, kohta nekin kukkivat.

      Poista
  5. Todella sateetonta ja kuivaa on ollut täällä meilläkin, mutta onneksi sentään suuri osa kasveista on kuitenkin pärjännyt yllättävän hyvin savisen pohjamaan ansiosta. Kastelulta ei kuitenkaan ole säästynyt millään näillä helteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin savimaa ja varjoinen piha on nyt ollut suuressa arvossa. Mutta eipä savikaan ihmeisiin pysty. Ja luonto ja viljelijät tarvitsevat nyt sadetta.

      Poista
  6. Pelargonithan miun kokemuksen mukkaan viihtyyvät pienehkössä ruukussa paremmin. Kasteltu on tiälläkin, vaikka on jonkunverran vettäkin satanu. Toivotaan vesisaitta koko muahan. Heinikot ja viljanorratkin kaipovaa kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukku näköjään pitää olla ahdas.
      Sadetta kaivataan kohta jo epätoivoisesti. Ei tullut yöllä sadetta meille. Tänään on pieniä toiveita pisaroista.

      Poista
  7. Minulla on myös liikkuva kastelujärjestelmä, minä ja kastelukannu. Hyvin syvältä porakaivosta tuleva vesi on jääkylmää, eikä sovi letkukasteluun. Yöllä satoi ja se on täysin omaa ansiotani; olin pessyt mattoja :)
    Upea säkkijärveläinen, pelakuissa riittää variantteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelukannua on pitänyt liikuttaa sitäkin. Yleensä kastelen hyötykasvit lämmenneellä kastelukannuvedellä. Kastelukannuja saisi vain nyt olla enemmän kuin kolme. Hyvin osasit kutsua sateen. Pitäisköhän viedä kaikki tekstiilit ulos "tuulettumaan". Jos sillä saisi sateen kutsuttua.
      Pelakuissa on todellakin vaihteluja.

      Poista
  8. Minä kaivoin eilen monta vuotta käyttämättömänä olleen sadettimen esiin ja annoin iltamyöhällä tunnin verran lorotella kaikki penkit läpi. Välillä siirtelin paikkaa. Nyt ollaan jo tiistaiyössä, eikä vieläkään taivaan sadetta. Paniikki alkaa hiipiä puutarhurin olemukseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä purjehti taas kerran pilvet ohi. Kyllä sadealueet ovat nyt kapeita ja lyhyitä. Sadetin tulee nyt tarpeeseen.

      Poista
  9. meillä satoi vihdoin yöllä. On ollut tosi kuivaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi satoi. Nyt on kaikista milleistä iloinen. Minä kaipaan meille yhä sadetta.

      Poista