lauantai 9. kesäkuuta 2018

Lauantaina

On hienoa saada tuliaisia, joita on juuri ajatellut (ja ehkä kirjoittanut myös blogiinkin) hankkivansa lisää. Tänään kävi mukavia vieraita (tai siis ystäviä) kylässä. Kävin jo vähän mallailemassa purppurakeijunkukka Boysenberryä kukkapenkkiin. Nyt se jäi vielä nurmikolle odottamaan huomisen mallailuja.


Lähes jokaisessa maan kolkassa on odoteltu jossain vaiheessa sateita. Meillä on yhteensä satanut toukokuun kolmannen päivän jälkeen 4 milliä vettä. Ne kaikki tulivat kahden peräkkäisen päivän aikana. Muutama kastelukannullinen keltaista siitepölyistä vettä oli tullut myös ränneistä alas. Jos nyt jotain istutan, joudun kyllä huolehtimaan kastelusta ihan eri tavoin kuin tavallisina kesinä.

Muuten on puutarha siinä vaiheessa, että nuppuja on monissa kasveissa.


Uusi kasveja alkaa kyllä kukkia pikkuhiljaa, kurjenpolvien vuoro alkaa olla nyt.


Joskus ennen kiinanpionien kukintaa on hieman odottava fiilis. Sellaiselta tuntuu juuri nyt. Vaikka usein tämä vaihe on selkeästi vasta myöhemmin kesäkuussa. Onneksi pihan tarhapionit aloittavat tällä kertaa vähän eri aikaa. Kukinta kestää kauemmin.


Tulikellukka tuo piristystä ja väriä.


Odottelen jo lomaa sekä loman tuomaa aikaa puutarhalle. Tai ainakin sitä mahdollisuutta, että jos huvittaa, voin käyttää aikaa puutarhassa. Tänään, pitkien yöunien jälkeen, tuntui pitkästä aikaa siltä, että puutarhassa voisi taas jaksaa tehdäkin jotain. Tänään leikkasin pitkästä aikaa nurmikon, vaikka kuivuus voi sen kohta ruskistaakin (välissä toki piti kuvailla päivällä lentävää kiitäjää). Myös syväkastelin vihannesmaita, sillä nyt ei ole odotettavissa taivaalta kunnon kasteluja. Näin paljon hommia, mitä voisi tehdä, mutta nyt en niistä stressaa yhtään. Kyllä tässä vielä ehtii.

10 kommenttia:

 1. Juuri katsoin 10 päivän sääennusteen, ei pisaraakaan vettä sen mukaan! Huomenna on kasteltava sen mitä ehtii ja jaksaa. Hienon värinen keijunkukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelua on tehtävä. Toivottavasti sadetta tulisi kuitenkin. Sellaiset 10milliä vähintään kyllä pitäisi tulla, jotta puutarhassa myös puiden alustoille tulisi edes vähän kosteutta. Noin vuosi sitten tähän aikaa satoi meillä kahtena päivänä yhteensä noin 40milliä vettä.. Juuri nyt sekaan ei tuntuisi liialta. Silloin tuntui.

   Poista
 2. Tämä on ihan järkkyä. Kerran täällä oli sellainen kesä, että satoi säännöllisesti heinäkuun loppupuolelle saakka ja sinä vuonna puutarha oli ihanan vihreä ja kasvit kukoistivat kauniimpina kuin yleensä. Säälittää katsoa nääntyviä kasveja ja muistella kaikkia menetyksiä. Viime kesänä minulta kuoli paljon uusia taimia kuivuuteen, tänä vuonna en onneksi ole ehtinyt niin paljon istuttaakaan. Mutta viime vuonna istutetut puut ovat esimerkiksi hätää kärsimässä.
  Ihanat vieraat, olipa huomaavaista tai sitten osasivat lukea ajatuksesi, jos eivät olleet blogiasi lukeneet!
  Kaunista kukintaa siellä, ihania värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein sinulla on kuivaa silloinkin, kun muualla sataa. Nyt saisi tulla kunnon sadealue koko Suomeen. Pieniä sateitakin otetaan vastaan.
   Onneksi vieraatkin oliva kiinnostuneita kasveista.

   Poista
 3. Mukavia tuollaiset(kin) vieraat, jotka tuovat kivoja tuliaisia.
  Meillä on niin kuivaa, että se näkyy jo monin tavoin puutarhassa. Millään ei pysty niin paljon vettä kasveille antamaan, mitä ne tarvitsisivat. Odottelen sadetta ja toivon, että mahdollisimman moni selviäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa saa menemään kastelussa, että edes hyötykaavit selviävät. Perennoista osa aina näyttää pahalta. Osan saa hetkeksi virkoamaan kastelulla. Nyt oma järvi olisi hieno juttu. Tai kunnon sateet.

   Poista
 4. Täsmätuliainen! Kuivaa on ja näkyy meidän puutarhassa. Kauniisti siellä kukkii. Pioneja täälläkin odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuus taitaa näkyä ja tuntua monin paikoin. Täsmätuliaiset ovat hauskoja. Täytyy vain miettiä, milloin uskaltaa istuttaa.

   Poista
 5. Pioneja ja vesisadetta, siinäpä tärkeimmät odottelun aiheet! Keijunkukkaset ovat viehättäviä, mutta tosiaan vaativat hieman miettimistä, mikä olisi se paikka, missä värit pääsevät oikeuksiinsa! Nyt peukut pystyyn, sadetta ilmassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä odotellaan sadetta yhä. Eilen oli enemmän sateen tuntua ilmassa, mitä sitten oikeasti satoi.

   Poista