lauantai 23. kesäkuuta 2018

Juhannuskukat

Joka kesä on jossain vaiheessa viileää. Aika usein juhannuksen tienoilla. Tämä viileys ja vesisateet ovat saaneet meidän pihan pionit kestämään kauan ja avautumaan hitaasti. Ulkona leijuu paikka paikoin ihanan lempeät tuoksut. Myös sisällä jo pari pionia saavat kesätuoksut sisälle saakka. Minulla on näitä nimettömiä pioneja. Tämä valkoinen on tullut selvästi väärällä nimilapulla. Jos joku osaa veikata tämän nimeä, otan mielläni ehdotuksia vastaan. Tuoksu on mukava, vähän erilainen kuin Sarah Bernhardilla, mutta voimakkuudeltaan aika samoissa. On korkea, helposti metrin korkuinen.


Ja tänään ainakin ollut hyvin suosittu kukka. Suorastaan juhannusruuhkaa ollut.


Myös kälyltäni saatu pionin jakopala on tuntematon. Ollut todennäköisesti hänen pihallaan useita kymmeniä vuosia ennen kuin hän nämä elvytti taas kukkimaan.


Idänunikko Royal Weddingit ovat halkaisijaltaan suuria. Näitä tuuli ja sade riepotteli enemmän kuin pioneja. Tai ehkä kukkivilla pioneilla on paremmat tuet.


Varjoliljat voivat kasvaa myös liian varjossa. Silloin ne selkeästi alkavat kurkottaa kohti valoa ja voivat alkaa kasvaa vinoon. Silti ensimmäinen kukkiva varjolilja kasvaa varjossa ja kuivassa paikassa. Mutta kasvaa vinoon. Muuallakin varjoliljoja kasvaa. Ne voivat jäädä myös muiden suurien perennojen jalkoihin. Vähän voin taas suunnitella siirto-operaatioita. Tämän varjoliljan taustalla kukkii melko korkea jalokurjenpolvi Patricia.


Meillä on tällä viikolla satanut kunnolla. Tiistaina satoi 10mm ja to-pe satoi yhteensä 23mm. Tämä on jo niin luksusta, että voisi kuvitella tehdä kohta perennojen istutuksiakin. Ainakin tuli hetken helpotus luonnolle ja kastelukannutanssille. Myös yrttilaatikkoni sai kerrankin kunnolla vettä. Olen sitä välillä kastellut kunnolla, mutta olen enemmän vettä säästellyt muille hyötykasveille. Ruohosipulit ovat kukkineet jo kauan ja nyt alkaisi olla aika katkoa jostain jo kukkavarret, jos raaskin. Tänäänkin auringossa niissä on ollut kovin paljon kimalaisia. Myös sitruunatimjami kukkii.


Minulla kasvaa tänä vuonna jo 4 kukkivaa sinivaleunikkoa. Yksi niistä on jäänyt muita lyhyemmäksi ehkä kuivuuden takia. Näkyy taustalla, että osa sinivaleunikoista ovat jo pudottaneet ensimmäisten kukkien terälehdet. Onneksi useampia nuppuja on vielä avautumatta.


Kun syksyllä istuttaa kukkasipuleita, en muista aina ottaa huomioon muita perennoja. Tähkäesikko on jäänyt tosiaan hyasintin varjoon. Ja siellä salaa aloittanut rajun kukintansa. Tämä kasvi on minusta yhä todella erikoisen värinen ja erikoinen kukinnaltaan. On vaikea tietää, mitkä kasvit sopivat tämän kanssa yhteen. Joten se voi olla siellä, missä suostuu viihtymään, kun tätä on vaikea saada sävy sävyyn minkään kanssa. Kuivuus on kuitenkin tähän vaikuttanut. Viime vuonna oli selkeästi korkeampi.


Paljon on kaikkea kukkivaa joka puolella jo puutarhaa. Osaa kasveista oikein odottaa, osa tuntuu välillä jäävän vähälle huomiolle. Moni kasvi tarvitsee kuitenkin muitakin kasveja rinnalleen täydentämään omaa kukintaansa.


Hyvää viikonlopun ja juhannuksen jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Pionit vaan on niin ihania, nimettöminäkin. Minulta tähkäesikko katosi heti ensimmäisen kukintansa jälkeen, se on kyllä hauska kasvi ja sopii matalien kasvien kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat pionit kauniita. Ja osa myös suuria.
   Tähkäesikko on oikea punkkari. Ihmettelen, että on säilynyt hengissä ja kukkii taas runsaammin kuin aiemmin.

   Poista
 2. Kauniita juhannus kukkia. Hyvää Juhannuspäivää:)

  VastaaPoista
 3. Tosi kauniita juhannuskukkia! Ihanaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tälläiset juhannuskukat. Viime vuonna oli piklasen eri kukat kukkimassa. Kiitos samoin, ihanaa juhannusta!

   Poista
 4. Onpas kaunis tuo punainen pioni <3 Tähkäesikko on hauskan näköinen ja esikoksi yllättävän myöhään kukassa. Iloista viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minustakin kaunis, vaikka nimetön onkin. Tähkäesikko on tosiaan myöhäinen.

   Poista
 5. Minulla on melkein kaikki pionit nimettömiä olen saanut niitä niin paljon. Ihanat pionit sinulla ja minulla oli kerran tähkäesikko mikä hävisi heti eka talven jälkeen . Minkälaisessa paikassa sinulla se kukkii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähkäesikko on kohopenkissä, mikä perustettu oikea oppisesti savimaan päälle. Kosteus nousee savimaasta kuivinakin aikoina. Tosin tänä vuonna tuokin kohopenkki oli kuiva. Aurinkoa tuo paikka ei saa koko päivää. Menee iltapäivällä varjoon.
   Nimettömät pionit ovat yhtä ihania kuin nimelliset.

   Poista
 6. Minulta oli myrskytuuli katkaissut yhden valkoisen varjoliljan poikki, pidin melkoista murina akun huomasin asian tänään palattuani siskolta. Huomenna pitää kiertää ja katsella mitä muita vaurioita myrskytuulet ovat tehneet kun oli pari päivää poissa. Valkoinen pioni on kaunis, voisin minäkin ottaa tuollaisen vahingossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, valkoinen varjolilja on paljon harvaisempi. Myrskytuuli oli kyllä kova. Piti myös kovaa meteliä. Onneksi sipulista nousee taas ensi vuonna uusi. Pitkä aika vain odotella. Toivotaan, että muita tuhoja ei ole käynyt.
   Valkoisessa pionissa on myös suuret kukinnot.

   Poista
 7. Vautsi, olet saanut tähkäesikon talvehtimaan - jos se on onnistunut, niin en menisi siirtämään. Minulla se ei ole talvehtinut.
  Ihania nuo pionit, mahdottoman kauniita! Hirmu huonosti niitä tunnen, selailin äsken pionikirjaa (Peltola: Pionit), mutta ei sieltäkään oikein löytynyt noiden värisiä, tai kuvien sävytkin saattavat olla erilaisia sivuilla ja näytöllä. Siellä on yksi ihan samannäköinen valkoinen, josta sanotaan, että se on kiinanpioni, mutta siementaimi, eli ei mikään lajike.
  Ihanaa, teillä on tullut sadetta kaksin-kolminkertainen määrä kuin täällä, itse asiassa täällä alkoivat tänään taas jotkut kasvit lurpottaa, vaikka vettä tuli eilen. Niin perusteellisesti maa on kuiva, että näilläkin sateilla pelkkä pinta kastui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teille tulee uudestaan sadetta pian. Täällä esikoiden lehdet ovat taas terhakkaat.

   Kävin itse myös kurkkimassa nettiä ja White Wings voisi olla yksi ehdokas. Pitäisi vain saada myös vertailla tuoksua. Ja koska en omista niin tarkkaa Nenää, voi olla vaikea saada tätä tunnistettua.

   Tähkäesikon talvetiminen on ollut aika iso tuuri. Nyt en uskalla siihen koskeakaan.

   Tuota kälyltä saatua olen useana vuonna tutkinut. En ole sen suhteen nykyisin yhtään viisaampi kuin ennenkään.

   Poista
 8. Kauniita kukkijoita, nuo sinivaleunikot ovat sitten kauniita, minulla on kaksi pikkuruista, jotka eivät vielä kuki, pysyisivät nyt hengissä. Mukavaa kesän juhlaviikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitykseni mukaan sinivaleunikko kaipaa enemmän kosteutta kuin esim tavallinen unikko. Näin kuiva kesä ei ole helppo. Ensi vuonna voivat sitten kukkia. Kokeilin itse ekat sinivaleunikot kahteen paikkaan. Liian kuivassa ei tehnyt kukkavanaa, vaikka pysyi hengissä.

   Poista
 9. Voi miten kauniita kukkia! Pionissa on tosiaan ruuhka kuin juhannusjuhlissa konsanaan. Voisiko se olla Krinkled White tai white wings? Hyvä kun nyt olette saaneet kaipaamaasi vettä kasveillesi! Onnellista juhannusta ja hyvää lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin nyt netistä molemmista kuvauksen. Taitaa olla enemmän White Wings. Korkeus täsmäisi paremmin. Kiitos tietopankille.

   Vesi on tullut tarpeeseen. Uskaltaa taas ehkä tehdä istutuksia.
   Kiitos loman toivotuksista!

   Poista
 10. Ihania kukkia! Valkoisesta pionista tuli mieleen Krinkled White tai White Wings, kuten Sametti Hortensiallekin, molemmat hyvin samannäköisiä kuin tuo sinun omasi :) Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin. White Wings taitaa olla se oikea. On kiva saada mahdollinen nimi pionille.

   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista