torstai 12. toukokuuta 2016

Kevätkukintaa

Kevät on aikaisessa, jos sen etenemistä mittaa meidän pihan rusotuomipihlajan kukinnan mukaan. Ne ovat usein kukkineet 18.-20.5. Olen niitä seuraillut useamman vuoden. Tänä vuonna puhkesivat lähes kukkaan pari päivää ja nyt tuoksu on mitä ihanin. Seuraava sade tai kova tuuli voi jo pudottaa kukat.

Tämän penkin tein puun ympärille pari vuotta sitten. Sen nimi on kubistinen penkki. Penkki ei ole symmetrinen, vaan näyttää puun kubistiselta varjolta.


Olen vähän harmissani, että en upottanut multaan lisää Persian Pearl tulppaaneja, jotka viime vuonna olivat niin kauniita. Ne nimittäin ovat alkaneet kutistua ja taantua. Nyt tämä näky on ilman tulppuja. Pihan puolelta kuvattuna näkyy vahingossa myös rikkaruohojakin (ovat penkin ulkopuolella).


Ja toiselta puolelta.


Samassa penkissä toisaalla on Tulipa Pulchella Violacea, jotka kukkivat kyllä kauniisti. (Kuva joltain muulta päivältä kuin yläkuvat.). Taustalla näkyy hyasintti Blue Magic, joka on aika tumma hyasintti.


Toisenkin vanhan, ja jo kerran kärsineen, rusotuomipihlajan ympärille rakensin viime vuonna laudoista kukkapenkkiä. Tämä penkki jää kesällä aika varjoon, lähistöllä kasvava hevoskastanja jättää lehtien puhkeamisen jälkeen penkin aika vähälle auringon valolle ja aamuauringon tiellä on talo. Eilen olin onneksi kiertämässä pihaa, ja huomasin pienien valkoisten Thalia-narsissien nousseen esiin ja kukkiviksi ihan huomaamattani.


Jotenkin en tajunnut Thalioiden kukintaa, koska vierellä kukkii valkoisia valkovuokkoja. Näiden kokoeroa on aika pieni. Kuva näyttää kasvien suhteen vähän sekavalta. Narsissien siirtämistä en taida muistaa ja valkovuokot kukkivat missä tahtovat.


Kunpa vaan ehtisin olla kotona sittenkin, kun liljatulppaani Maytime avaa kukkansa. Tähän penkkiin en olekaan laittanut enää kovin myöhäisiä tulppaaneja vaan aikaisia tai keskiaikaisia. Ihan aurinkoisimmassa paikassa saattaa olla vielä vanhoista istutuksista pari Spring Green tulppaania. Jos vain ne ovat säilyneet.


Takapihallakin on kukassa kasveja. Niitä on vain vielä sen verran harvassa, että ensi vuodeksi ajattelin kyllä lisätä takapihan aikaisempaa kevätkukintaa.

Yhteen penkkiin olen laittanut vain valkoisia kirjopikarililjoja, kun muualla on tummia tai sekoituksia.


Olen suunnitellut istutukset osittain huonosti, sillä kirjopikarililjojen takana kukkii sinikämmen. No, se tai liljat vaativat siirtoa. Kunhan vain muistaisi. Valkotäpläimikän kukinta ei oikein kuvasta erotu, mutta kukkii se hennosti.


Tänään oli nopea pihakierros. Ja näin niin paljon rikkoja, että pikkasen ärsytti. Pitää vain siirtää katse kukkiin ja unohtaa rikat hetkeksi, jos niille ei juuri sille hetkellä riitä aika. Onhan kevät vasta käynnissä. Yleensä vasta kesäkuussa saan kunnon helpulit rikoista ja mietin, että onko tässä mitään järkeä.

8 kommenttia:

 1. Heh, rikkahepulit! Mä taas saan ruohonleikkuuhepulit ihan justiin. Rikkaruohotkin toisaalta kasvavat yhtä tarmokkaasti kuin nurmikkokin. Hitsi vie.
  No, ajatukset ihaniin kukkasiin! Tulppaaneja täytyy kyllä joka syksy istuttaa lisää edes pari pussia, varsinkin niitä lemppareita. Täytyy taas syksyllä muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut vielä ihan totaallista rikkaruohohepulia, mutta taustalla se odottelee.
   Tulppaaneja ei jostain syystä (minun mielestäni) ole tällä pihalla vielä koskaan ollut liikaa.

   Poista
 2. Kaunista kevätkukintaa. Kauniita tulppaaneja. Hieno tuo kubistinen kukkapenkki. Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Sain syksyllä Omapiha-lehden tilaajalahjana (postimaksun hinnalla) noita Persian Pearl -tulppuja ja nyt ne kukkivat aivan hurmaavasti. Upea väri. Niitä täytyy jatkossa hommata lisää.

  Päätin pitää välipäivän pihahommissa ja kiertelin kameran kanssa ympäriinsä. Oli äärettömän vaikeaa pitää näppinsä erossa rikkaruohoista, joita pisti silmään vähän joka paikasta. Pakko lähipäivinä pitää ihan oma rikkaruohokierros kitkijän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välipäivät ovat ihan tarpeellisia. Minulla on niitä välillä paljonkin, kun aika ei riitä kaikkeen.

   Persian Pearlissa on hyvä väritys. Pitää muistaa ostaa niitä lisää syksyllä.

   Poista
 4. Nyt sipulikukat antavatkin tuulahduksen tulevasta kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa näyttää ja tuntua kyllä kesäisemmältä, kun kukkapenkeissä alkaa olla jotain korkeaa.

   Poista