perjantai 15. huhtikuuta 2016

Helppo viljelylaatikko tai lavakaulus, ilman pohjaa

Blogissani joka kevät on eniten käyntejä Tee se itse viljelylaatikko-tekstissä. Sinne meneminen voi olla pettymys. Ohjeet eivät ole kovin tarkat. Tässä yrttilaatikkoni viime kesältä. Ihanasti märässä savimaassa kiinni, rikkaruohoja ympärillään. Tämä  viljelylaatikko on vielä käyttökelpoinen ehkä 2-5 vuotta, vaikka tässä 4-5 vuoden aikana lahoamisprosessi on jo alkanut.


Pyysin puolisoltani jo kahden olemassa olevan viljelylaatikon lisäksi useampia. Hän kieltäytyi tekemästä, mutta lupasi opettaa. Nyt motivaatio oli suuri (olen aina inhonnut sahanpurua), joten olin innokas oppimaan. Meillä on rakentamisen tiimoilta olemassa sirkkeli ja akkuporakone.

Kuvat otettu kahtena eri päivänä, vara-akku porakoneesta ei ollut latautunut, joten loppui ekana iltana virta kesken.

Ensin laskin materiaalit. Vain ruuvit ostin kaupasta. Meillä on pihalla ja sisällä puolilämpimässä säilytettyä lautaa edellisistä rakennusprojekteista. Halusin noin 30 senttiä korkeat viljelylaatikot/lavakaulukset. 10 senttistä lautaa siis kolme kerrosta ja 14,5 senttistä lautaa 2 kerrosta. Ruuvien lukumäärä piti myös laskea, ettei homma jää siitä kiinni.

Mies opetti sirkkelöimään. Sahaamallakin onnistuu homma, mutta hitaammin. Tein pinot laudoista, jotta pysyn jotenkin perillä sahattujen lautojen määrästä. Kulmapaloina käytettiin myös puuta. Sahaa millä tavalla tahansa, suosittelen, että tekee ajoittain tarkistusmittauksia.


Ensin mallailin lyhyet sivut. Saa tarkastaa pari kertaa, että varmasti tulee laudat suoraan.



Poratessa lauta voi liikkua, joten tykkäsin ruuvailla laudat ristiin. Eli ensimmäisen laudan oikea alakulma on ruuvattu ensin, sitten saman laudan vasen yläkulma. Sen jälkeen tyyli taas vapaa, kunnes siirtyy seuraavaan lautaan, jossa tein saman jutun.




Kun molemmat lyhyet sivut ovat valmiit, pitääkin asetella sitten ne pidemmät sivut paikoilleen. Minulla oli tässä hetken apurina 8v poika, joka ei kuitenkaan ollut ihan paikoillaan ja tuntui, että pelaamme huojuvaa tornia, joten päätin jatkaa nämä vaiheet ilman apua.

 

Kuvissa kaikki näyttää olevan vinksallaan, tärkeää on itse kokeilla, että sivut ovat melkoisen suorassa ja niin suorassa kulmassa kuin voi vain saada.

Viimeinen sivu on kaikkein haastavin minulle. Eli saada lopulta osumaan kaikki osat suoriin kulmiin. Puu kestää hieman taivutusta, joten sen avulla sain kulmat suoraan. Puussa ei haitanneet minua pienet viat. Nehän tulevat ulos ja siellä kuitenkin elävät.



Ranteeni eivät ole tottuneet akkuporakoneeseen, joten ihan heti en kyennyt tarttumaan lapioon kahden päivän poraamisen jälkeen. Aikaa meni neljän laatikon tekemiseen ekana iltana 2,5 tuntia ja toisena iltana noin 1,5 tuntia. Sahan, vasaran ja naulojen kanssa aikaa olisi mennyt paljon enemmän.


Pintakäsittelykin on mietinnässä. Yhdessä laatikossa on ylijäämä räystäslaudat. Jo valmiiksi maalattu valkoinen sivu jäi ulkopuolelle. Valkoinen ei ole vain lempparini viljelylaatikoissa.

Valmiita viljelylaatikoita/lavakauluksia myy mm. Kekkilä (kauniit kulmat) ja Biltema (vähemmän kauniit kulmaraudat). Minun versioissani puu kulmissa vie vähän tilaa kasveilta, mutta se ei minua haittaa.

Tässä vaiheessa voin vielä todeta, että onneksi en halunnut viisikulmaisia laatikoita tai epäsymmetrisen muotoisia laatikoita. Neljä suoraa kulmaa on paljon helpompaa.

Seuraavaksi sitten perustan paremmin kasvimaani. Haluan hyödyntää kasvimaani paikan alustan savimaan kosteutta, mutta en halua, että lavakaulukseni uivat vedessä. Oppia voi ottaa viisailta, kuten Saila Roution: Puutarha laatikoissa - kirjasta.


Lopullinen suunnitelma vielä elää, mutta pääsen varmasti tässä johonkin lopputulokseen piakkoin.

10 kommenttia:

  1. Reipasta, ja työn jälki näyttää kyllä hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kerrankin maltoin tarkastaa mittauksia vähän väliä.

      Poista
  2. Mahtavaa, että pistit oikein liukuhihnan pystyyn! Kätevä emäntä, ja nyt sulla on monta laatikkoa! Mä taitaisin laittaa kehysten alle soirot kattohuopaa, jos sellaista löytyy, mutta multakohdan alle vain sanomalehteä tai suodatinkangasta, jotka mahdollistaa kosteuden nousun maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liukuhihna oli kyllä oikea sana. Toisaalta pelkän sirkkelin raahaaminen on oma juttunsa, joten oli järkevää tehdä samalla kaikki.

      Juuri mietin mm. kattohuopa-asioita. Meillä sitä ei ole, mutta pitää ehkä kysellä muilta. Sanomalehdet pitivät entisten kohdalla hyvänä multatilan, mutta laatikoiden viereltä alkoivat taas rikkakasvit tunkea liian lähelle vuosien kuluessa.

      Poista
  3. Minulla on luumulehdon laatikoiden alla ruskea maisemointikangas, on toiminut hyvin. Kasvihuoneen viereiset laatikot on tehty suoraan pintamaan päälle. Molemmat on toimineet hyvin.
    Hienot laatikot sait aikaiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä vaihtoehtoja taitaa olla paljon. Nyt sitten pitää vaan aloittaa viikonloppuna hommat uuden kasvimaan perustamiseksi.

      Poista
  4. Olipas se mukava postaus. Hienoa kun olet itse ryhtynyt työhön. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samoin sinulle hyvää viikonloppua! Oli palkitsevaa tehdä ihan itse. Viikonloppuna sitten teen lisää jotain työtä kasvimaan eteen.

      Poista
  5. Wau, osaatko itse tehdä noin hienoja laatikoita. Ihastelen. Ei ihme jos sillä hakusanallakin blogiisi tullaan, on syytäkin. Minä vaan kaupasta valmista...nyt nolottaa aivan. Ihanaa sadesunnuntaita sinulle toivotellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sadesunnuntaikin menee osittain pihalla. Minä yllätin itsenkin tuolla rakentamisella. Mutta meillä tosiaan oli noita lautoja tuolla olemassa, joten päätin kokeilla. Kaupasta ostaminen on ihan järkevää. Puoliso koitti ensin vakuuttaa minua, että osta valmiina.

      Poista