keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Viikon varrelta

Viikko on mennyt aika vauhdikkaasti. Pihalla pitänyt ummistaa silmiä toisilta asioilta. Nopeissakin hetkissä ehdin välillä etsiä kameran. Joku iltapäivä töistä tullessa pilkahti aurinko. Sain samaan kuvaan avautuvia ukkolaukkoja ja tulppaaneja. Ja kaikkea muutakin kukkakaaosta.


Meillä päin on ollut tuulista (ylläri), mutta ei kovin sateista. Itse asiassa multa on todella kuivaa. Toukokuussa jossain vaiheessa loppuivat sateet yhtäkkiä kuin leikaten. Pari kuuroa tosin ollut rajuna tai tihkua, mutta niistä ei ole oikein sademittariin jäänyt mitään. Alkukesän raikkaus näyttää hyvältä silti.

Aika on ollut rajallista, joten piti valita yleisen siistimisen (ruohonleikkuu) ja murto-osa siistimisen välillä. Valitsin murto-osan. Meillä on lainassa (pitkä laina-aika) oksasilppuri. Oksia on aika paljon. Miehen mielestä tarpeistoa löytyy omaan pururataan. Nyt sitten pohdin erilaisia kukkapenkkien reunuksia, jotta saisi pidettyä rikkaruohot hieman kauempana, jonkinlaisen puskurin takana.

Ennen


Jälkeen. (Oksasilpun alla on voimapaperia, tuo alue saattaa tänä vuonna joutua vielä kaivuun kohteeksi, joten en viritellyt pysyvämpää ratkaisua vielä.)


Piti kitkeä myös rikkaruohoja samalla ja kuoppiin laitella uutta multaa. Kuvista jälkeen kuva on ryhdikkäämpi, mutta jokin vielä livenä vähän tökkii tuossa oksahakkeessa. Toisaalta kaikki kierrätetty, ilmainen tai helposti saatavilla oleva menee joskus kauneuden, hankaluuden ja kalliin edelle.

Meillä kukkii myös keltavaleunikot. Lähes samoihin aikoihin ekat avautuivat myös viime vuonna. Nämä viihtyvät meillä hyvin, olen kitkenyt näitä ja purkittanut työkavereille. Mutta tänä vuonna erikoista on se, että näiden kanssa kukkii yhtä aikaa tulppaanit.


Viime vuonna istutin tarhakullero New Moonin. Nyt se kukkii. Ja minä iloitsen. Väri on hyvin viileän haalean keltainen. Vierellä tulppaanin lehtiä ja nousemassa myös varjoliljan kukintoa. Taustalla kartiovalkokuusi.


Vierellä oleva tulppaani oli tähän penkkiin vahingossa jäänyt Carnaval de Nice. Ensi vuodeksi haluan näitä lisää, toiseen penkkiin. Tässä penkissä ei ole parhaimmat olosuhteet tulppaaneille, joten ei ole enää yhtä muhkea ja kaunis kuin viime vuonna. Kuvan toiset tulppaanit ovat sellaisia, jotka muina vuosina ovat jo kukkineet toukokuussa ja lakastuvat ensimmäisenä. Tänä vuonna varjossa vain sinnittelevät. Erikoinen tulppaanikevät. Eikun tulppaanikesä.


Minulla on usein aina jokin mysteerikasvikysymys. Tietääkö kukaan, että onko tämä kasvi tädyke. Ja jos on, niin mikäköhän laji? Pihakirppisretket saavat ostamaan ja istuttamaan välillä vähän holtittomastikin kasveja. Jossain vaiheessa voi iskeä epäilys, että en kai istuttanut mitään, mitä tulen katumaan. Tuulen takia tämä(kin) oli hankala kuvattava.


Minulla alkaa pian loma. Olen suunnitellut aika monta pihahommaa kesän ajaksi itselleni. Saa nähdä taas, onko lista liian pitkä vai juuri sopiva.

18 kommenttia:

 1. Rajallista on juu, ja valintoja joutuu tekemään. Mutta kukkijoita näyttää riittävän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tyytyväinen siihen, että pikkuhiljaa muutkin kukkijat lisääntyvät kuin sipulikukat. Vuorokauteen ei oikein saa lisää tunteja, joten valita pitää.

   Poista
 2. Ihanan pitkään kukkivat tulppaanit!
  Tädykkeesi näyttää unelmatädykkeeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnistuksesta! Tulppaaniaika on uskomaton kyllä tänä vuonna.

   Poista
 3. Kuivaa on meilläkin, kolmen viikon sadesaalis on mitarin mukaan 8ml, ja sekin on tullut pienissä erissä. Alkaa olla meno kuin saharassa ja on jouduttu priorisoimaan kastelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelukannuja saa täytellä nyt joka päivä. Uusia istutuksia pitää myös vähän tarkkailla, ettei mene hankinnat hukkaan saharassa.

   Poista
 4. Upeaa kukkaloistoa! Joskus joutuu tekemään valintoja kalliin ja järkevän välillä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valintoja on aika paljon ja järkevä voittaa kyllä usein. Joskus voi sitten vähän repäistä.

   Poista
 5. Olisiko unelmatädyke? Mulla on samannäköistä. Kaunista. En tiedä, mitä mun keltavaleunikoille kävi, joita kylvin siemenistäsi. Eivät taida tykätä olla täällä meillä. Ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnistuksesta. Jos keltavaleunikko pitäisi postituksesta, niitä voisin myös lähettää. Minulla niitä riittää.

   Poista
 6. Kauniita tulppaaneita, pitää pistää syksyksi nimi ylös. Kuivuutta mieki oon ihmetelly, vaikka sataa lähes joka päivä, vaan kun tuuli kuivattaa. Pitää alkaa kastelemaan ja lannottamaan kun tuntuu ettei mikään kasva.
  Kyllä se tuo hake tummuu ajanoloon, minä ole siihen täysin hurahtanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos hakkeeseen voi hurahtaa, silloin se on hyvä ratkaisu. Meille on luvattu pientä sadetta tällä päivälle, mutta jos se on samanlaista kuin viime aikoina, ei se auta kyllä kasveja. Männyn siitepölyäkin on sen verran, että osa kasveista on lehdistään aika keltaisia.

   Poista
 7. Unelmatädykkeeltä minustakin tuo näyttää. Meillä kukkii parhaillaan samanlainen.
  Ei tuo oksahake ehkä kaikkein kauneinta ole, mutta erittäin käyttökelpoista ja maatuu kyllä nopeasti nätimmän näköiseksi. Olen myös paraatipaikalla laittanut sen päälle tuoretta multaa ohuen kerroksen, jolloin näkymä paranee kummasti. Meillä syntyy tuota oksahaketta sen verran runsaasti, etten ole edes harkinnut katteiden hankkimista kaupasta. Laitan alle märkää sanomalehteä ja haketta päälle. Näin olen saanut rikkaruohot tosi hyvin kuriin monissa paikoissa. Suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin kokeilla myös hakkeen multaamista joistain paikoista. Kiitos vinkistä. Pitää tehdä vähän töitä, jos jatkossa ei tarvitsisi samoja penkkejä kitkeä päivän välein.

   Poista
 8. Unelmatädyke kuuluu ainakin mun lemppareihin, ihanaa, että olet saanut sen nyt! Kaikenlainen kate on mun silmään todella rumaa vaikka varmasti on käytännöllistä. Tuollainen hake on kuitenkin kauniimpi ja luonnonmukaisempi (ja ilmainen tietty hih) verrattuna niihin karmeisiin kaupasta ostettaviin..vallan hurmaava tuo villi kukkapenkki jälleen, todella ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun pidät siitä kukkapenkistä. Meillä taitaa tulla haketta sen verran, että johonkin sitä pitää tunkea.

   Poista
 9. Mukavaa kesälomaa, mulla vielä viikkoja töitä.
  Listoissa on sellainen hyvä puoli, että siitä voi tehdä töitä tai olla tekemättä, fiiliksen mukaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näissä minun listoissani on onneksi jo valmiina se kohta, että ei ehdi/halua/jaksa tehdä. Minä olen aika hyvä tekemään vain fiiliksen mukaan.

   Poista