tiistai 2. kesäkuuta 2015

Kesäkuun tulppaanit

Ikinä ennen (tosin kokemusta aika vähän) tässä pihassa ei ole ollut kukassa kesäkuussa sellaiset korkeat ja aikaiset tulppaanit, jotka laitoin tähän pihaan ihan ensimmäisinä. Kukinta on aina ollut ohi toukokuussa ja tässä vaiheessa olen vain katkonut kukkavarsia.

Samaan aikaan on kukassa myöhäiset tulppaanit. Tässä Spring Green ja Angelique (tai joku muu vaaleanpunainen) pionin vieressä (luulin ennen pionin istuttamista viime syksynä poistaneeni kaikki tulppaanin sipulit). Jostain syystä tuossa Spring Greenissä on punainen värivirhe.


Taustalla valkoista hallaharsoa, joka on kurkkuja varten tuolla. Sillä istutin vanhoihin lavuaareihin (tai pisuaareihin) tänä vuonna kurkkuja (valmiita taimia). Toivottavasti ostin avomaankurkkuja.


Piti kirjoittaa tulppaaneista, mutta pihallani on hyötykasveja aika vähän ja eivät ole tosiaan yhdessä paikassa, vaan vähän siellä täällä. Etsin niille niitä aurinkoisia, lämpimiä paikkoja, joissa muistaisin niitä myös kastella. Perennat saavat pärjätä omillaan kastelun suhteen.

Näiden kurkkujen lähellä on kukkapenkki, jonka rajaukset kaipaavat ryhtiä. Penkissä kukassa tällä hetkellä nimettömät aikaiset tulppaanit (haalean punaiset), yön kuningattaret eli Queen of Night ja valkoiset Maureen-tulpaanit ja muutama satunnainen tulppani edellisiltä vuosilta.Penkin varjoisemmalla puolelle siirsin muualla hätää kärsineen valkoisen särkyneen sydämen. Nyt se jaksaa kasvaa. Tuuli vain haittaa kuvausta.


Rajauksia varten olen tutkinut nettiä. Olen miettinyt jo katemultaakin, jota tänään etsin kärhötuen lisäksi. Kumpaakaan en löytänyt. Kärhötukia oli, mutta vääränlaista. Katemultaa en löytänyt tänään neljästä eri puutarhamyymälästä (silti ostin vain yhden taimen, ei lähtenyt lapasesta).

Etupihalla vähän varjoisammassa paikassa kasvaa näitä ihania kuninkaallisen oloisia ripsureunustulppaaneita. Jotenkin tämä sopii hyvin nojamaan tummalehtisen kimikin seuraksi.


Näiden alle kasvaa maanpeitekasvina hopeatäpläpeippiä , jonka juuri avautuvissa kukissa kävi illalla vielä pörinä. Ainakin yksi pölyttäjä työssään. (Kuvassa valotus turhan kirkas, en vain jaksanut lähteä uudestaan tuulisella säällä kuvaamaan.)


Ja sitten ne minun väriläiskäni. Tosin näissä ei ole sitä samaa hyvin syvää ja kirkasta punaista, joita on toisaalla mm. Aplerdoorn-tulppaneissa. Näissä tulppaaneissa etualalla mm. Orange Monarch useampana vuonna kukkinut, seassa matalia Prisessa Ireneä toista vuotta, keltaiset suurehkot SunLovereita, mitä niitä on enää kolmantena vuonna jäljellä.


Oranssi Sun Lover on myös kaunis ja sähäkkä, niitä on nyt vain yksi. Tässä kuvattuna 29. toukokuuta.


Sellaiset haaleat värit eivät alun perin ihan kuuluneet tähän penkkiin. Halusin tämän penkin olevan väri-iloitusta alusta loppuun. Penkkiin on kuitenkin eksynyt myös haalean persikkaisia värejä, joita minun mielestä ei pitäisi edes kaupata oranssi-värin alla. Persikat pitäisi olla ihan oma värinsä, sillä se on se väri kasveissa, joista en oikein pidä. Paitsi persikoissa.

Tässä kuvassa näkyvät keltaiset SunLoverit vähän paremmin. Jos taas joku pitää persikkaisista kerrannaisista tulppaneista, niin Orange Angelique on sitten oikea valinta, näistä kuudesta tulppaanista kolmantena vuonna kukkii enää kaksi.


Maytime tulppaanit kukkivat toista vuotta, niitäkin on vain ripoteltuna vähän sinne tänne. Liljakukkaisia voisi hankkia muinakin vuosina lisää. Tässä Maytime muutama päivä sitten toukokuun puolella (kun aurinkokin paistoi illalla), kun kukat eivät vielä olleet ihan niin aukinaisia. Tämä kukkii silti yhä, en vain muistanut kuvata äsken.


Sellainen maratooni tulppaneista tällä kertaa. Ulkona maisema on vihreä ja vehreä. Ilman puolesta ei kyllä tunnu vielä kovin kesäiseltä, vaikka se luonnon ja kalenterin puolesta onkin.

10 kommenttia:

 1. Onpa ihania tulppaaneja! Minullakin on joskus Spring Greeneissä punaisia lieskoja, tulppaaneissa on ilmeisesti aika paljon spontaania mutaatiota. Hurmaavat minusta nuo persikkaiset väri-ilotulituksen keskellä, mutta väriasioista ei voi kiistellä ja jokainen näkeekin ne vähän eri tavalla. Mulla on vasta haaveissa kelta-oranssi-ruskea istutus, sinne voisi mahtua persikkaakin joukkoon.
  Upea tuo ripsureuna ja kimikki, ihana pari!
  Minullakin menehtyi ensimmäinen valkoinen särkynytsydän liian paahteeseen, se tosiaan kaipaa varjoa näemmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla pihalla on välillä oikein tyytyväinen lopputulokseen, välillä taas ei.. On jännä, miten jotkut kasvit pääsevät esim. värinsä takia heti pakko-saada-listalle. Kelta-oranssi-ruskea on sellainen väriyhdistelmä, jota minäkin saattaisin haluta. Näin juuri pari ihanaa ruskeakukkaista perennaa. Jouduin vain juuri nyt hillitä itseäni.

   Poista
 2. Kauniit tulppaanit! Ihana väri iloittelu tuossa yhdessä kuvassa!

  VastaaPoista
 3. Kyllä minustakin ovat sinun tulppanisi kauniita. Tykkään noista vaaleanpunaisista, mutta värisekoituksetkin ovat hienoja, iloittelua tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on lähes joka penkissä tulppaaneita. Saa vähän erilaisia yhdistelmiä.

   Poista
 4. Paljon ihania tulppuja! Ripsureunainen on valloittava, suloinen. Sopii tosi hyvin tuon tummalehtisen kasvin seuraksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vähän vahingossa tulee sopivia kavereita. Tuo ripsureuna on tällä hetkellä suosikkini.

   Poista