torstai 4. kesäkuuta 2015

Uudesta ihanuudesta mysteeriin

Pikku hiljaa, neliö kerrallaan tai asia kerrallaan, edetään tässä pihassa. Viime vuonna ihastuin Sailan kuviin morsiusleinikistä ja etsin sitä koko kesän. Tällä viikolla sen näin taimimyymälän hyllyssä, ei kestänyt montaa sekuntia ostopäätökseen. Nyt oli jopa ihan hyvä paikka tiedossa, mihin tämän tuulessa heiluvan ihanuuden istutin. Ja olen oikein tyytyväinen ostokseeni.


Taustalla tulppaanien ja laukkojen lehtiä ja keijunkukan tumman punertavia lehtiä.

Toisaalla lyhyempi kasvi, Japanin akileija, aloitti kukintansa. Koska kasvi on aika matala, se on penkin etureunassa. Ettei kukinta menisi ohi. Tämän ja kaverinsa taisin ostaa syysalennuksesta lähes kolme vuotta sitten riskillä, kun en tiennyt ovatko edes elossa. Hyvin ovat eläneet.


Tätä pihaa otetaan haltuun niin pieni pala kerrallaan, että on vielä aika monta isoa palaa, jotka rehottavat ihan sellaisenaan, kun mitä täällä oli edellisen omistajan jäljiltä. Suunnitelmissa on jossain vaiheessa taas seuraavien neliöiden haltuunotto. Ja en aina tiedä, mikä on rikkaruoho ja mikä ei. (Pidin pitkään takapihallamme vaeltelevaa maahumalaa rikkaruohona, kunnes näin sitä myytävänä taimimyymälässä.) Joten kuka tietää, mikä tämä keskellä oleva kasvi on? Minulla on sellainen olo, että tämä pitäisi tietää, mutta en vain nyt saa päähäni tätä. Mysteerikasvi.


Vaahteran alut tunnistan jo oikein hyvin.

10 kommenttia:

 1. Oiskohan sudenmarja. Paris quadrifolia, Siitä käytetään myös kansanomaisia nimityksiä karhunmarja, kuolemanmarja ja käärmeenmarja. Näin kertoo wikipedia. Myrkyllinenkin on vielä, ettei passaa maistella. Näitä näkee monesti metsässä. Kouluajoilta vielä oli aavistus jäljellä. Olin silloin innokas kasvien kerääjä :)
  Ihana tuo japaninakileija! Enpä ole morsiusleinikkiä ikinä nähnytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnistuksesta. Sudenmarjahan se on. Niitä on meidän lähimetsässä.

   Poista
 2. Sudenmarjaksi veikkaan minäkin :)

  VastaaPoista
 3. Juu, sudenmarja. Ihana kasvi, ihastelen sitä luonnossa kulkiessani! Ja havittelen omalle pihalle. Mikään taimisto ei tietenkään luonnonkasvia myy (miksi?!) joten täytynee joskus lähteä retkelle kuokan kanssa. Jos se ei ole rauhoitettu, en edes tiedä.
  Morsiusleinikki on niin suloinen! Minullakin alkavat juuri kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin juuri, että saiskohan tuota säästettyä, jos ja kun tuon alueen muutostyöt alkavat joskus.
   Morsiusleinikki on tosiaan suloinen. Olin niin iloinen, kun löysin sen.

   Poista
 4. Kasvisi on "Paris" kuten moni on todennutkin. Ihana nimi ja kaunis valkoinen kukkakin. Kiva kun sait morsiusleinikin! Miten kävi keltaisen kärhön kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen kärhö vielä odottelee (ja polttelee), mutta katsoin jo paikan sille. Kunhan tili tulee, niin sitten. Tätä ennen on nimittäin yksi taimivaihto, johon pitää varata muutama euro.

   Poista
 5. Morsiusleinikki on ihana. Mulla se on myös mukavasti jo levinnytkin, että kukkarunsaus vain lisääntyy vuosien saatossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, jos ja kun morsiusleinikki leviää.

   Poista